Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 7 października 2022

Chlorella, Spirulina czy jęczmieńObecnie świat suplementów naturalnych o szerokim spektrum zdominowany jest przez trzy rośliny: algi Spirulina i Chlorella oraz młody jęczmień. Wybór między nimi nie jest prosty, dlatego należy przyjrzeć się uważnie temu, co odróżnia te trzy suplementy. A może należałoby stosować tu jakąś suplementację łączoną?

Chlorella i Spirulina

Chlorella i Spirulina to algi, czyli glony morskie lub słodkowodne (nie wszystkie gatunki, ale w dietetyce wykorzystuje się jednak głównie słonowodne), które są bardzo bogatym źródłem magnezu. Widać to po nich, ponieważ mają ciemnozielony kolor, właściwy dla roślin o bardzo wysokim stężeniu chlorofilu, którego centralnym atomem jest właśnie atom magnezu. Badania nie są jednoznaczne i nie można z całą pewnością stwierdzić, czy Chlorella lub Spirulina są najbogatszymi źródłami chlorofilu na świecie. Jednak z całą pewnością obie algi mają spore szanse na ten tytuł. Warto dodać, że jako rośliny niższe zawierają chlorofil innego typu niż młody jęczmień (typów chlorofilu jest 5, ale 3 są bardzo popularne w świecie roślin).

Spirulina to sinice, a Chlorella zielenice – z tego wynika kilka ważnych różnic, na przykład skład białkowy. Sinica jest organizmem typowo autotroficznym i zawiera głównie białka enzymatyczne i sporą ilość budulcowych. Natomiast zielenice są organizmami miksotroficznymi (a więc mogą być zarówno samożywne, jak i cudzożywne, w zależności od warunków środowiska). Zatem w ich przypadku równowaga ilości białek przesunięta jest w stronę białek enzymatycznych. Zmienia to skład aminokwasowy tych organizmów i wpływa na przyswajalność, która jest znacznie większa w przypadku sinic (dochodzić może nawet do 70%).

Młody jęczmień

Młody jęczmień zawiera inny typ chlorofilu niż algi, a na dodatek jest organizmem wielokomórkowym. Oznacza to, że poszczególne jego części mogą różnić się od siebie budową. To z kolei powoduje, że suplementy przygotowywane w różny sposób nie będą równowartościowe.

Jęczmień zawiera zdecydowanie mniej NNKT niż algi – rośliny wyższe w większości nie są szczególnie bogate w tłuszcze, a jeśli już, to jedynie w wybranych częściach – trawa jęczmienna nie jest jedną z nich. Z drugiej strony, procesy kiełkowania i wzrostu młodego pędu wymagają bardzo dużego przyspieszenia enzymatycznego, a enzymy są białkami. W przypadku jęczmienia jednak większość stanowią białka budulcowe (przecież to całkiem spora w porównaniu z algami roślina).

Trawa jęczmienna zawiera także bardzo duże ilości błonnika, większe niż algi. Mniejsza zawartość kwasów tłuszczowych powoduje, że spada ilość rozpuszczalnych w tłuszczach witamin: A, D, K i E. To, czego w kiełkujących nasionach nie może zabraknąć to enzymy antyoksydacyjne, spośród których szczególne znaczenie ma peroksydaza i dysmutaza. Są one bardzo konserwatywne, co oznacza, że enzymy jęczmienia jedynie symbolicznie różnią się od ludzkich.

Chlorella, Spirulina czy młody jęczmień?

Skład chemiczny wszystkich trzech suplementów jest mocno zróżnicowany, przy czym Chlorella i Spirulina między sobą nie różnią się szczególnie mocno. Owszem, istnieją pewne różnice, natomiast można uznać je za nieistotne (są to bardziej różnice ilościowe niż jakościowe). Z kolei między algami a jęczmieniem zachodzą poważne różnice jakościowe, a więc dotyczące składu chemicznego, obecności pewnych substancji lub braku innych, a nie jedynie ilości poszczególnych składników.

Wybór suplementu powinien być podyktowany realnymi potrzebami. W większości przypadków do zróżnicowanej diety bardziej pasuje młody jęczmień, natomiast polska zrównoważona dieta siłą rzeczy zawiera niewiele kwasów tłuszczowych (niestety, oleje rzepakowy czy słonecznikowy to nie są najlepsze ich źródła, a oliwa kosztuje sporo, więc używa jej niewielu Polaków). Z tego względu w odróżnieniu od typowego zalecenia, prawie na pewno bardziej opłaca Ci się zażywać suplementy Spirulina lub Chlorella, ale uwaga – jeśli suplementujesz już NNKT w inny sposób, na przykład olej z czarnego kminku, skłoń się raczej w stronę jęczmienia.

Na co zwracać uwagę?

Niezależnie od swojego wyboru, pamiętaj, aby zawsze kupować wyłącznie suplementy najwyższej jakości od sprawdzonych dostawców i w oryginalnych opakowaniach. Większość suplementów na polskim rynku to produkty importowane, a więc firm, których nie znasz z codziennego życia. To powoduje, że przy zakupach musisz zdać się na pomoc innych osób, które doradzą, jaki suplement będzie najlepszy.

Pamiętaj też, że sama suplementacja to za mało. Zawsze należy dążyć do zrównoważenia diety w taki sposób, aby suplementacja stała się niepotrzebna. Może dziwi Cię, że doradzam Ci to jako sprzedawca suplementów, ale dla mnie o wiele ważniejsze niż kolejny Twój zakup jest to, żebyś po zakończonej suplementacji poczuł zmianę na lepsze. A zamiast kupować następny suplement dla siebie, możesz polecić Sklep Spirulina znajomym.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Bio Młody jęczmień - sproszkowany sok - 100% naturalny
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  2. Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
  3. Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
  4. Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010
  5. Wirkijowska A., Rzedzicki Z., Sobota A., Sykut-Domańska E., Zarzycki P. Bartoszek K., Kuzawińska E., Jęczmień w żywieniu człowieka, Polish Journal of Agronomy, 25/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami