Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 18 sierpnia 2022

Bambus jest jedną z najważniejszych roślin żywieniowych Dalekiego Wschodu. Wielokrotnie z różnych powodów był uznawany za superżywność, a następnie okazywało się, że w sensacji więcej było prasowego zachwytu niż rzeczywistych podstaw. Jednak jest coś, co warto przy tej okazji podkreślić.

Bambus na skórę, paznokcie i włosy

W kulturze europejskiej tradycyjnym surowcem do produkcji suplementów wzmacniających włosy, paznokcie i skórę był i jest skrzyp. Komórki tej rośliny zawierają sporą ilość krzemianów, które przydają się także do odbudowy i regeneracji wybranych tkanek u ludzi. Jest ich na tyle dużo, że po wysuszeniu skrzypu, jego pędy wydają charakterystyczny dźwięk. Stąd właśnie wzięła się nazwa tej rośliny. Suche pędy skrzypu są do tego stopnia wysycone krzemionką, że praca przy nich możliwa jest wyłącznie w ochronnych rękawicach. Mają one za zadanie chronić przed głębokimi skaleczeniami.

Bambus również jest rośliną, której komórki zawierają dość wysokie stężenie krzemianów. Nie jest ono może aż tak wysokie, jak w przypadku niektórych gatunków skrzypu, natomiast trzeba pamiętać, że dla zdrowej skóry sam krzem to zdecydowanie za mało. W bambusie występują jeszcze w dość dużych ilościach kwasy tłuszczowe o charakterze nienasyconym. W tym też nie byłoby jeszcze nic niezwykłego, gdyby nie to, że stanowią one naturalny rozpuszczalnik dla prowitaminy A oraz witaminy E, silnych antyoksydantów, które najpełniej działają właśnie w skórze i jej wytworach, dając widoczne efekty w postaci nawilżonej, gładkiej i młodej skóry, zdrowych, mocnych włosów i pięknych paznokci.

Bambus bije na głowę skrzyp pod jeszcze jednym względem. Z tego ostatniego szalenie trudno jest przyrządzić cokolwiek jadalnego. Zatem skrzyp wykorzystywano do produkcji kosmetyków. W najlepszym razie po intensywnych procesach mających na celu przetworzenie surowca, zamieniano skrzyp w suplement diety. W przypadku bambusa nie ma takiej potrzeby, ponieważ pędy tej rośliny są jadalne. Mało tego. Trudno znaleźć przepis na dalekowschodnią potrawę, który nie wymagałby dodania przynajmniej odrobiny kiełków bambusowych lub pędów tej gigantycznej trawy. To oznacza, że nie ma problemów, także w Polsce, z zaopatrzeniem w najróżniejsze formy i postaci tej superżywności.

Inne zastosowanie bambusa

O ile skrzyp ma działanie korzystne tylko dla jednej praktycznie tkanki, o tyle bambus jest rośliną znacznie bardziej wielofunkcyjną i uniwersalną. W komórkach bambusowych wytwarzana jest bardzo duża ilość substancji przeciwrodnikowych, a zatem wykazujących działanie antynowotworowe. Rzecz jasna sam bambus raka nie wyleczy, natomiast włączenie tej rośliny do codziennej diety może przynieść pozytywny skutek w postaci obniżenia stężenia wolnych rodników. A więc i ograniczenia ryzyka zachorowania na niektóre postaci nowotworów, których wykształcenie warunkowane jest właśnie obecnością tych toksycznych substancji.

Bambus może stanowić dodatek do pełnowartościowych posiłków. Zawiera wiele NNKT, substancji mineralnych oraz organicznych, które mogą w różny sposób być wykorzystane z korzyścią dla ludzkiego organizmu. Ze względu na zawartość pewnych substancji biobójczych, bambus może wykazywać delikatne działanie antyseptyczne, a zatem zabijać bakterie i grzyby. Trwają dyskusję nad wynikami prac naukowych, które dowodzą, że w pewnym stopniu spożycie bambusa może łagodzić przebieg pewnych chorób wirusowych. Jednak nawet gdyby okazało się, że akurat na tym polu nie można wiele zawdzięczać tej roślinie, to powodów, aby włączyć bambus do codziennej diety, jest wiele.

Najważniejsze może być wcale nie jego dobroczynne działanie, ale fakt, że większość ekspertów jest zgodna co do braku efektów ubocznych spożycia bambusa. W przypadku wielu produktów uznawanych za superfoods pojawiają się bowiem wątpliwości czy dołączenie ich do diety rzeczywiście przynosi same korzyści. Tak jest również w przypadku skrzypu, który dość znacznie podnosi zakwaszenie organizmu. Jeśli jednak chodzi o bambus, to jest praktycznie pewne, że w związku ze zwiększeniem jego spożycia nie pojawiają się żadne niepokojące objawy.

Posumowanie

Bambus może znaleźć wiele zastosowań w kuchni, a ich ilości dorównuje jedynie ilość potencjalnie dobroczynnych efektów jakie wywołują substancje czynne zawarte w tej roślinie. Bambus idealnie zastępuje skrzyp jako suplement wzmacniający paznokcie, skórę i włosy. Jest idealnym dodatkiem dla osób, którym zależy na skutecznym obniżeniu stężenia wolnych rodników w organizmie. Ponadto dostarcza wielu witamin i minerałów w łatwo przyswajalnej formie.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Bio Młody jęczmień - sproszkowany sok - 100% naturalny
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Pióro P., Bambus – ekologiczny materiał przyszłości, Podłoga, 1/2009.
  2. Przygoński K., Zaborowska Z., Wojtowicz E., Dziarska B., Ocena aktywności przeciwutleniającej ziela skrzypu polnego, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2012.
  3. Panee J., Potential Medicinal Application and Toxicity Evaluation of Extracts from Bamboo Plants, J Med Plant Res, 9/2015.
  4. Singhal P., Bal L., Satya S., Sudhakar S., Bamboo shoots. a novel source of nutrition and medicine. Crit Rev Food Sci Nutr, 5/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami