Stan wegetatywny
Stan wegetatywny określany jest jako brak świadomości i kontaktu z otoczeniem u przytomnej osoby. Rdzeń przedłużony funkcjonuje prawidłowo, tzn. zachowane są reakcje odruchowe, mimo tego pacjent nie kontaktuje [...]
Śpiączka farmakologiczna
Śpiączka farmakologiczna to celowo wywołany stan u pacjenta, polegający na wyłączeniu funkcji mózgu odpowiedzialnych za odbieranie bodźców zewnętrznych. Taka procedura może zostać wykonana wyłącznie w zamkniętej opiece medycznej [...]
Czarna rzodkiew
Czarna rzodkiew (inaczej: Czarna rzepa, łac. Raphanus sativus) roślina od setek lat wykorzystywana w medycynie alternatywnej. Znana jest głównie ze swojego korzystnego wpływu na układ pokarmowy i układ [...]
Olej z kiełków pszenicy
Olej z kiełków pszenicy jest niezwykle cennym produktem kosmetycznym i spożywczym. Stanowi naturalne źródło lecytyny, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych. Aby cieszyć się prozdrowotnymi korzyściami z [...]
Hipokalcemia
Hipokalcemia to zmniejszenie stężenia wapnia całkowitego w surowicy do wartości poniżej 2,25 mmol/l i/lub wapnia zjonizowanego poniżej 0,95 mmol/l. Najczęstszymi przyczynami hipokalcemii są upośledzone wchłanianie wapnia oraz niedobór [...]
Jajka w wiosennym sosie
Jajka w wiosennym sosie są obowiązkowym elementem na każdym wielkanocnym stole. Miłośnicy jajek przygotowują je także na śniadanie bez żadnej większej okazji - są tak smaczne i zdrowe, [...]
Komórki dendrytyczne
Komórki dendrytyczne (ang. dendritic cell, DC) to wysoko wyspecjalizowane elementy prezentujące antygen, mające między innymi podstawowe znaczenie w tworzeniu skutecznej swoistej odpowiedzi komórek T i B. Ich obecność [...]
Olej z czarnuszki siewnej w kapsułkach
Olej z czarnuszki siewnej w kapsułkach jest suplementem diety rozpowszechnionym na całym świecie. Znany był już tysiące lat temu w starożytnym Egipcie, skąd się wywodzi. Ze względu na [...]
Pulmonektomia
Pulmonektomia to zabieg chirurgiczny polegający na usunięciu całego płuca wraz z przylegającymi węzłami chłonnymi. Ze względu na wysoką inwazyjność i ryzyko licznych powikłań taka procedura wykonywana jest jako [...]
Chlorella w tabletkach czy proszku?
Chlorella w tabletkach czy proszku? Która forma tej niezwykłej algi będzie lepsza? Wszystko zależy od tego, jakie oczekiwania ma konsument wobec suplementu diety. Algi można wykorzystywać zarówno w [...]
Ropna wydzielina z zatok
Ropna wydzielina z zatok jest bardzo charakterystycznym objawem infekcji bakteryjnych, które jednak rozwijają się w większości przypadków na tle wcześniejszej, pierwotnej infekcji wirusowej. Może ona być niedoleczona lub [...]
Perlak ucha
Perlak ucha (łac. cholesteatoma) to guz występujący w obrębie ucha środkowego, który może mieć charakter wrodzony bądź nabyty, choć wymienia się także perlaki pierwotne. Destrukcyjne działanie perlaka polega [...]
Stan wegetatywny
Stan wegetatywny określany jest jako brak świadomości i kontaktu z otoczeniem u przytomnej osoby. Rdzeń przedłużony funkcjonuje prawidłowo, tzn. zachowane są reakcje odruchowe, mimo tego pacjent nie kontaktuje się ze światem rzeczywistym. Jest to najczęściej konsekwencją uszkodzenia półkul mózgowych. Według [...]
Śpiączka farmakologiczna
Śpiączka farmakologiczna to celowo wywołany stan u pacjenta, polegający na wyłączeniu funkcji mózgu odpowiedzialnych za odbieranie bodźców zewnętrznych. Taka procedura może zostać wykonana wyłącznie w zamkniętej opiece medycznej i w ściśle określonych przypadkach. Niekiedy jest jedynym sposobem na uratowanie życia [...]
Czarna rzodkiew
Czarna rzodkiew (inaczej: Czarna rzepa, łac. Raphanus sativus) roślina od setek lat wykorzystywana w medycynie alternatywnej. Znana jest głównie ze swojego korzystnego wpływu na układ pokarmowy i układ trawienny, co zawdzięcza związkom z grupy glukozynolanów. Od dawna jest stałym elementem [...]
Olej z kiełków pszenicy
Olej z kiełków pszenicy jest niezwykle cennym produktem kosmetycznym i spożywczym. Stanowi naturalne źródło lecytyny, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych. Aby cieszyć się prozdrowotnymi korzyściami z jego stosowania, należy wybierać najwyższej jakości oleje tłoczone na zimno. Olej z [...]
Hipokalcemia
Hipokalcemia to zmniejszenie stężenia wapnia całkowitego w surowicy do wartości poniżej 2,25 mmol/l i/lub wapnia zjonizowanego poniżej 0,95 mmol/l. Najczęstszymi przyczynami hipokalcemii są upośledzone wchłanianie wapnia oraz niedobór parathormonu (PTH). Schorzenie może mieć poważne konsekwencje długoterminowe, dlatego tak ważne jest [...]
Jajka w wiosennym sosie
Jajka w wiosennym sosie są obowiązkowym elementem na każdym wielkanocnym stole. Miłośnicy jajek przygotowują je także na śniadanie bez żadnej większej okazji - są tak smaczne i zdrowe, że można jeść je częściej niż tylko raz w roku. Istnieje wiele [...]
Komórki dendrytyczne
Komórki dendrytyczne (ang. dendritic cell, DC) to wysoko wyspecjalizowane elementy prezentujące antygen, mające między innymi podstawowe znaczenie w tworzeniu skutecznej swoistej odpowiedzi komórek T i B. Ich obecność w organizmie zapewnia utrzymanie równowagi pomiędzy odpornością na patogeny a tolerancją na [...]
Olej z czarnuszki siewnej w kapsułkach
Olej z czarnuszki siewnej w kapsułkach jest suplementem diety rozpowszechnionym na całym świecie. Znany był już tysiące lat temu w starożytnym Egipcie, skąd się wywodzi. Ze względu na swoje pochodzenie nazywany jest potocznie złotem faraonów. Co ważne, olej z czarnuszki [...]
Spirulina – rodzaj algi o ciemnozielonym zabarwieniu, która hodowana jest w wodzie słodkiej lub morskiej. To jedna z najstarszych form życia na Ziemi. Obecnie zaliczana jest do superfood, ponieważ to prawdopodobnie najbardziej wartościowy produkt zawierający wysokiej jakości składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Alga ta jest źródłem bardzo dobrze przyswajalnego białka (zawiera go od 55 do 70%). W skład Spiruliny wchodzą również witaminy, minerały (mikro i markoelementy, w tym pierwiastki śladowe) oraz chlorofil, stąd też jej barwa. Alga ta uznawana jest za źródło każdego pierwiastka, który jest potrzebny ludzkiemu organizmowi.
Spirulina może całkowicie zmienić Twoje życie, a także przekonanie na temat żywności, chorób i zdrowia. Przeprowadzono wiele badań dotyczących Spiruliny, które potwierdziły jej właściwości i działanie na organizm człowieka. Więcej na temat tej algi i innych naturalnych suplementów diety, a także porad dotyczących zdrowia znajdą Państwo na naszej stronie. Zapraszamy!
Maseczka ze Spiruliny na zmarszczki
Maseczka ze Spiruliny na zmarszczki przychodzi nam z pomocą gdy szukamy bezpiecznych i naturalnych alternatyw dla sklepowych kosmetyków. Choć efektywnie [...]
Spirulina w proszku czy w tabletkach?
Spirulina w proszku czy w tabletkach? Czym się różnią, jak można je stosować i która będzie lepszą opcją? Przed zakupem [...]
Jakiej firmy Spirulina jest najlepsza?
Jakiej firmy Spirulina jest najlepsza i co wpływa na jej wysoką jakość? W dzisiejszych czasach, gdy popularność suplementów diety znacznie [...]
Arthrospira platensis
Arthrospira platensis to łacińska nazwa Spiruliny, czyli cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira. Na całym świecie jest ona kojarzona z niebiesko-zieloną biomasą [...]
Czy Spirulina jest zdrowa?
W dobie wzrostu zainteresowania świadomą suplementacją, zdrowym odżywianiem i dbaniem o siebie na każdej płaszczyźnie, coraz więcej osób zastanawia się, [...]
Spirulina jest rośliną, która oprócz tego, że zawiera od 50 do 70% białka to posiada wszystkie niezbędne aminokwasy dla ludzkiego organizmu. [1] Niektóre badania wykazały, że potrzeba dużej ilości Spiruliny, aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na białko. Są jednak też takie, które mówią, że wystarczy tylko kilkanaście gram, aby mogła zastąpić białko w pożywieniu. [2, 3] Mimo to nie należy stosować jej jako główne i jedyne źródło białka, ponieważ każda dieta powinna być urozmaicona w różne źródła pożywienia.
Spirulina to również bogate źródło witamin takich jak m.in. beta karoten, który jest prekursorem witaminy A, a także witamina E. Na szczególną uwagę zwraca fakt, że posiada ona również witaminy z grupy B:
- witamina B1 (tiamina)
- witamina B2 (ryboflawina)
- witamina B3 (niacyna)
- witamina B5 (kwas pantotenowy)
- witamina B6 (pirydoksyna)
- witamina B7 (biotyna)
- witamina B8 (inozytol)
- witamina B9 (kwas foliowy)
Alga ta zawiera również witaminę B12. [4] Niedobór tej witaminy może prowadzić do powstania zaburzenia widzenia, depresji i upośledzenia zdolności umysłowych. Spirulina nie powinna być jednak brana pod uwagę jako jedyne źródło witaminy B12, ponieważ niektóre badania sugerują, że nasz organizm nie jest w stanie przyswoić tej szczególnej postaci B12. [5] Potrzebne są dalsze badania w celu rozwiania wątpliwości.
Spirulina to również źródło minerałów. W jej składzie (na 100 g) znajdziemy m.in.:
Z czego składa się Spirulina?
Każdego roku miliony ludzi wraz z wodą pitną dostarczają do organizmu arsen, a tysiące z nich zapada na chroniczne zatrucie tym metalem ciężkim. Dlatego też naukowcy z Bangladeszu przeprowadzili badanie, w którym podawali 34 pacjentom cierpiącym na przewlekłe zatrucie arsenem algę Spirulina, a 17 pacjentom placebo. Wyniki wykazały, że regularne przyjmowanie Spiruliny (250 mg) wraz z cynkiem (2 mg) 2 razy dziennie przez 16 tygodni spowodowało znaczną poprawę wyników i zmniejszenie objawów zatrucia. [6]
To pokazuje, że Spirulina bardzo dobrze odtruwa organizm. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i jego zdolności do usuwania toksyn z krwi, wpływa również na poprawę funkcjonowania wątroby i jelit.
Stwierdzono, że alga ta wpływa na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego i zapobiega rozwojowi zakażeń wirusowych. [7] Dodatkowo badania przeprowadzone wśród starszych ludzi pokazują, że alga ta zwiększa odporność organizmu. [8]
Ze względu na zawartość silnych składników odżywczych, takich jak polisacharydy, alga ta jest zdolna do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego. Innym składnikiem odżywczym w Spirulinie jest fikocyjanina – przeciwutleniacz, który zwiększa liczbę białych krwinek w organizmie. Jak dobrze wiadomo krwinki te odgrywają bardzo ważną rolę w układzie odpornościowym, ponieważ wytwarzają przeciwciała, które chronią organizm przed wirusami i bakteriami.
Przeprowadzono badania na temat Spiruliny i jej wpływu na poziom cholesterolu w organizmie człowieka. Osoby z wysokim cholesterolem, przyjmujące jeden gram Spiruliny dziennie obniżyły stężenie trójglicerydów o 16,3%, a stężenie cholesterolu LDL o 10,1%. [9]
Według badań przeprowadzonych w Meksyku, kobiety i mężczyźni, którzy przyjmowali codziennie 4,5 g Spiruliny, zmniejszyli wysokie ciśnienie krwi w ciągu zaledwie 6 tygodni bez jakiejkolwiek zmiany w diecie. [10]
W obecnych czasach miliony ludzi ma problemy z alergią na roztocza kurzu, sierść zwierząt, pyłki i wiele innych. Według badań, które zostały przeprowadzone na ludziach, spożycie Spiruliny spowodowało zmniejszenie objawów takich jak m.in. kichanie, świąd czy nadmierna wydzielina z nosa, w porównaniu do grupy przyjmującej placebo. [11]
Badania nad wpływem Spiruliny na pamięć udowodniły, że jej spożywanie zapobiega utracie pamięci poprzez zmniejszenie szkodliwej działalności wolnych rodników. [12]
Również włączenie jej do diety wspiera zdrowie psychiczne, a także poprawia zdolności poznawcze. W jednym z badań dzieciom w wieku szkolnym podawano 2 gramy Spiruliny przez 2 miesiące. Wynikiem suplementacji była poprawa rezultatów w nauce o 10%! [13]
W pytaniach do specjalisty znajdą Państwo zapytania od naszych klientów lub osób, które szukają odpowiedzi pomagające lepiej zrozumieć znaczenie zdrowego trybu życia i suplementów diety, a także jak przygotować się do ich przyjmowania.