Algi – czym są i jakie mają właściwości

4.71 avg. rating (91% score) - 14 votes

Algi czym sa i jakie maja wlasciwosciAlgi, czyli glony (nazwy algi używa się w suplementacji gównie dla uniknięcia nieapetycznych skojarzeń) nie są grupą taksonomiczną. To pojęcie, do którego naukowcy wrzucili wiele niespokrewnionych ze sobą organizmów, których jedyną cechą wspólną jest brak wykształconych tkanek i (w większości przypadków) życie w środowisku wodnym oraz autotrofizm. Na poziomie praktycznych zastosowań algi są bogatym źródłem składników odżywczych, jednak nadal niewykorzystywanym na szerszą skalę. Choć można wiele gatunków oznaczyć jako spożywcze, cały czas dominują one nie w żywieniu, ale raczej w suplementacji, tak jak Spirulina i Chlorella.

Autotrofizm i jego następstwa

Większa część alg to organizmy samożywne (choć niektóre są miksotroficzne, a więc w zależności od własnych potrzeb mogą „przełączać się” z trybu samożywnego do cudzożywnego). Informacja ta jest istotna z punktu widzenia dietetyki, ponieważ fotosynteza wymaga wykształcenia specyficznego barwnika – chlorofilu (w którejkolwiek wersji) oraz barwników pomocniczych, które pełnią funkcje antyoksydacyjne. Chlorofil jest istotny, ponieważ w samym centrum jego cząsteczki znajduje się atom magnezu – pierwiastka niezbędnego dla zachowania równowagi układu nerwowego u ludzi i zwierząt. Co zaś tyczy się na przykład karotenoidów i fikocyjanin, czyli barwników dodatkowych, mogą one chronić przed stresem oksydacyjnym, choć często też są wykorzystywane jako donory specyficznych pierwiastków.

Algi wodne – dlaczego są tak ważne?

Zdecydowana większość alg żyje w środowisku wodnym. Nawet jeśli chodzi o tzw. algi lądowe, to większość z nich wymaga bardzo wysokiej wilgotności i mikrośrodowiska wodnego. Dlaczego to ważne? Dlatego, że nawet mimo olbrzymiego poziomu zanieczyszczeń wód, nadal są one czystsze niż powietrze i gleba, a więc wykorzystanie alg niesie ze sobą mniejsze ryzyko przypadkowego wprowadzenia do organizmu toksyn. Właśnie dlatego są one używane nie tylko do produkcji suplementów, ale również jako składnik dermokosmetyków oczyszczających.

Odżywianie algami – czym nas zaskoczy?

Spora część alg, w tym popularne Spirulina i Chlorella, zawiera bardzo duże ilości białek, w tym białek nazywanych (najwyraźniej niesłusznie) zwierzęcymi. Poza tym są bogate w tłuszcze niezbędne do prawidłowej pracy całego ludzkiego organizmu i zawierają bardzo wysokie stężenia korzystnych dla zdrowia substancji. Dieta złożona z samych alg byłaby o wiele zdrowsza niż złożona z samej wieprzowiny. Jednak chociaż w małym stopniu warto zastosować przynajmniej suplementację diety właśnie Spiruliną i Chlorellą, ponieważ znakomicie uzupełniają one tradycyjne posiłki. Plusem będzie też to, że algi są organizmami kosmopolitycznymi i choć popularne są te ze strefy podzwrotnikowej, nasze, umiarkowane, też są cennym źródłem wartości odżywczych, czego dowodzi choćby zastosowanie morszczynu w tradycyjnej medycynie, a nawet w kuchni znad Bałtyku.

Polecane produkty:

Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

31 komentarzy do "Algi – czym są i jakie mają właściwości"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ilona
Gość

Świetnie działają, ale ten zapach… Łe 🙂

Kasia
Gość

Bardzo wyczerpujący artykuł pełen przydatnych informacji.

Marta Kraszewska
Gość

Oj tak, algi maja wspaniale właściwości.

Nataia
Gość

Hm, jeszcze nigdy z nich nie korzystałam.. 🙂 Może czas zacząć?

Anna Zaro
Gość

Ja jestem strasznie ciekawa tego morszczynu, jak się go stosuje i przygotowuje. Przyznam, że nigdy wczesniej nie słyszałam o jego wykorzystaniu. Ciekawe czy da się zrobić z niego sałatke 😉

Aleksandra Ćmachowska
Gość

Interesujący artykuł, już kiedyś słyszałam o spirulinie. Cenny suplement! 🙂

Anna Valetta
Gość

Nareszcie rzeczowo i konkretnie o algach (akurat nie mam nic przeciwko glonom)

Adam
Gość

Kompendium wiedzy 🙂 Kiedyś stosowałem algi, m. in. piłem je i smarowałem nimi twarz.

kalina
Gość

Glony mi się kojarzą przede wszystkim z sushi. Sporo ostatnio się mówi o chlorofilu, do niedawna tez nie wiedziałam o tym, że jest on tak potrzebny naszym organizmom

Agata
Gość

Uwielbiam Algi wykorzystywane w kuchni azjatyckiej 😉 zwłaszcza Nori <3

Agata
Gość

Slyszalam duzo dobrego na temat alg, ale nie mialam jeszcze okazji wyprobowac. Chyba czas blizej sie z nimi zapoznac 😉

Anna
Gość

Wiedziałam o tych wszystkich właściwościach alg, jednak do spożywania ich zniechęca mnie nieco ich smak… Dlatego stosuje głównie do pielęgnacji włosów, gdzie też sprawdza się doskonale:)

Jud
Gość

Mnie zapach trochę odrzuca, ale chyba trzeba się przekonać jakoś 😀

Dziewczyny
Gość

Jak zwykle bardzo ciekawy i wyczerpujący artykuł. Czy na opakowaniach suplementów, producenci podają miejsce pochodzenia alg?

Dominika
Gość

Kilka lat temu stosowałam algi, ale zapach mnie odrzuca 🙂

Patrycja
Gość

Do tej pory spotkałam się z algami tylko w kosmetykach. Nawet teraz mam żel pod prysznic algowy 🙂

magda
Gość

Przydatny składnik. Muszę kupić

Maria
Gość

Bardzo dużo się dowiedziałam! Dziękuję za ten wpis.

Maria
Gość

Z pewnością będę wracać na ten blog!

Małgosia
Gość

Świetnie uzupełniają codzienną dietę w wiele cennych składników odżywczych, również używam 🙂 Bardzo przydatny i ciekawy artykuł 🙂

blogierka
Gość

No dobra, teraz już wiem dlaczego algi są tak istotne w kosmetyce 🙂

sznouty
Gość

Zapach niezbyt zachęca lecz mam nadzieje z e działanie naprawde skuteczne pozdrawiam

Justyna
Gość

ach racja, algi są rewelacyjne, ale ten ich zapach totalnie do mnie nie przemawia 😀

Anna
Gość

O spirulinie słyszałam dużo dobrego, chyba czas spróbować.

Follow
Gość

Nie suplementuję swojej diety algami, jakoś nie…. 🙂 ale uwielbiam olej z alg , który często dodaję do robionych w domu kosmetyków, 🙂

Asia
Gość

Słyszałam o wspaniałych właściwościach alg jednak zapach jest dla mnie odstraszający 🙂

Lucy
Gość

Z algami problem jest taki, jak z rybami – bardzo chłoną zanieczyszczenia i należy kupować atestowane produkty algowe

Seaside
Gość

Bardzo wartościowy i ciekawy wpis. Algi kojarzyły mi się zawsze jedynie z dodatkiem do kosmetyków 🙂 A teraz już nie. Pozdrawiam 🙂

piotrek
Gość

jakoś nigdy nie interesowałem się algami, a staram się jeść raczej zdrowo. czas to nadrobić;)

IwoN(IT)KA
Gość

Nie miałam okazji nigdy spróbować alg i pewnie sama po nie jednak nie sięgnę mimo ich właściwości, ale gdybym miała okazję u kogoś spróbować, na pewno bym to zrobiła 🙂

wpDiscuz