Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 16 kwietnia 2021

bioPrzedrostek bio jest dziś wykorzystywany bardzo szeroko jako najlepsza rekomendacja dla produktu. Co jednak oznacza naprawdę i jakie skutki ma to dla użytkowników kosmetyków lub suplementów diety określanych jako bio albo organiczne?

Bio, czyli naturalne

Przedrostek bio używany jest jako określenie mające oznaczać, że dany produkt jest naturalny, czyli organiczny (co jest z kolei niepoprawną kalką językową z angielskiego). Jednak nie istnieją żadne ogólne normy, które informowałyby o tym, jakie warunki musi spełniać produkt opisany w ten sposób. Wydawaniem certyfikatów zajmują się podmioty gospodarcze ustalające własne kryteria. Natomiast prawo europejskie, w tym polskie, nie rozpoznaje w ogóle takiego przymiotu. To może rodzić dość poważne konsekwencje, ponieważ różne mogą być, nawet podstawowe założenia certyfikatów. Dla jednych ośrodków certyfikacji bio oznacza uprawę ekologiczną, a dla drugich uzyskanie surowca ze źródeł naturalnych. Brzmi to może podobnie, ale w praktyce to dwa zupełnie różne podejścia do produkcji takiego samego produktu.

Co może być bio?

Bio to określenie stosowane najczęściej do określenia suplementów pochodzenia naturalnego, na przykład algi Spirulina lub Chlorella. Jednak w praktyce każdy tego rodzaju suplement spełni te warunki, ponieważ oba są stenobiontami i muszą żyć w ściśle określonych warunkach, które odpowiadają warunkom naturalnym. Ze względów praktycznych uprawa alg zawsze odbywa się w ich naturalnym środowisku. Nie ma żadnych fabryk, które mogłyby podrukować te algi. To oznacza, że teoretycznie wszystkie produkty ze Spiruliną lub Chlorellą są potencjalnie bio. Bez wątpienia jednak, nie wszystkie zasługują na miano preparatów najwyższej jakości.

Czystość preparatu

Niektóre suplementy, mimo że określone są jako organiczne, powstają na bazie surowca wyhodowanego w nieodpowiednich warunkach. Może to oznaczać zanieczyszczenie (substancjami mineralnymi lub organicznymi) wody, powietrza albo samych tkanek alg. Warto zwrócić uwagę, że to nie wyklucza jeszcze użycia określenia bio w opisie produktu, ponieważ uprawa mogła być ekologiczna, a zanieczyszczenia dostały się doń przypadkowo. Taki produkt jednak zdecydowanie nie spełni wyśrubowanych norm jakościowych. I tu pojawia się problem, ponieważ dla suplementów nie są one do końca określone. Tak samo jak dla produktów żywnościowych, więc tolerancja obecności zanieczyszczeń jest większa. A produkt nadal jest bio.

Jak się ochronić?

Produkty, które nie spełniają wysokich wymagań jakościowych mogą być bardzo szkodliwe. Wprawdzie Chlorella i Spirulina to algi, które mają bardzo duże właściwości oczyszczania organizmu. Jednak w preparatach zanieczyszczonych, niewłaściwie przygotowanych, o nieprawidłowym składzie nie będą mogły zadziałać. Niestety nie istnieje żaden sposób, który pozwoliłby odróżnić prawdziwe bio produkty od tych, które bio mają jedynie w nazwie.

Jako konsumenci musicie Państwo zaufać wewnętrznej polityce producenta. To oznacza, że należy przed zakupem suplementów zapoznać się z charakterystyką nie tylko samego produktu, ale również opiniami na temat producenta oraz jak długo zajmuje się hodowlą, produkcją i badaniami nad swoimi produktami. Tylko on może wprowadzić odpowiednie normy jakościowe, które w połączeniu ze stałą i regularną kontrolą jakości zapewnią odpowiednią czystość suplementu. A co za tym idzie, również bezpieczeństwo stosowania.

Podsumowanie

Na etykiecie można napisać wszystko, również coś co jest nieprawdą. Nie we wszystko należy wierzyć. Dobre suplementy bronią się dzięki efektom, jakie pozwalają osiągnąć. Jeśli nie widać poprawy, to może to znaczyć, że produkt nie jest tak dobry jak twierdzi producent. Oczywiście nie warto ryzykować, próbując wszystkiego po kolei. Wybór dobrego sklepu i renomowanego producenta to pierwsze kroki na drodze do wyboru odpowiedniego suplementu diety.

Polecane produkty

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Łukasiński W., Zarządzanie jakością produktu ekologicznego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1/2008.
  2. Staniak S., Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego, 19/2014.
  3. Jodkowska M., Radiukiewicz K., Zasady prawidłowego żywienia młodzieży, Warszawa 2017.
  4. Mańkiewicz-Żurawska I., Jarosz-Chobot P., Nutrition of children and adolescents with type 1 diabetes in the recommendations of the Mediterranean diet, Pediatr Endocrinol Diabetes Metab, 2/2019.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami