Jak jeść algę Spirulina?

4.50 avg. rating (82% score) - 4 votes

Jak jeść alge SpirulinaSpirulina jest idealna dla każdego kto chce uzupełnić swoją dietę w witaminy i minerały, a także inne, ważne dla organizmu składniki odżywcze. Szczególne znaczenie ma dla tych, którzy wybrali dietę wegańską lub wegetariańską. Spirulina jest również doskonałym dodatkiem do każdego stylu życia. Można spożywać ją na różne sposoby. Zobacz jak i gdzie najlepiej dodawać Spirulinę.

Dlaczego Spirulina jest dobra dla Ciebie?

Spirulina zaliczana jest do kategorii produktów Superfood. Zawiera ona wysoką zawartość bardzo dobrze przyswajalnego białka, witaminy takie jak m.in. A, B, E, K oraz sole mineralne takie jak m. in. żelazo, magnez i wapń. Ciekawostką jest to, że NASA dodaje algę Spirulina do diety astronautów, ponieważ uzupełnia ona niedobory składników odżywczych, a także pozwala na szybką regenerację po powrocie z misji.

Zazwyczaj Spirulina jest łatwo dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, specjalistycznych sklepach internetowych zajmujących się sprzedażą tych właśnie produktów, na stronach producentów czy aptekach. Dostępna jest ona w różnych postaciach. Alga Spirulina może być sprzedawana w tabletkach lub drobno zmielonym proszku. Przed zakupem należy zawsze przeczytać etykietę i upewnić się, że jest ona bez żadnych dodatków. Tylko wysokiej jakości produkt, od zaufanego producenta da nam pewność, że skorzystamy z wszystkich właściwości Spiruliny.

Jak więc wykorzystać Spirulinę w proszku?

1. Smoothie lub sok.

Spirulina w proszku może być wykorzystana do zrobienia smoothie lub soku. Jak? To bardzo proste. Wystarczy dodać jedną lub dwie łyżeczki sproszkowanej Spiruliny do ulubionego smoothie czy soku. Zwiększy to spożycie antyoksydantów i zapewni solidną dawkę wysokiej jakości białka oraz witamin i minerałów. Warto dodać Spirulinę do smoothie złożonego ze składników takich jak szpinak, cukinia i seler lub świeżego soku z granatu czy pomarańczy.

Jak dokładnie przygotować takie smoothie?

Przygotuj:

  • 4 jabłka (grubo pokrojone)
  • 1 cukinia (pokrojona)
  • szpinak (garść)
  • avocado (obrane, pokrojone)
  • lód
  • Spirulina (1 łyżeczka)
  • seler naciowy (dekoracyjnie)

lub

  • seler naciowy (2 łodygi)
  • 1/3 ogórka (pokrojona)
  • rukiew wodna (garść)
  • Spirulina (1 łyżeczka)
  • sok z cytryny (dla smaku)

Sposób przygotowania:

Aby przygotować smoothie umieść wszystkie składniki w mikserze lub blenderze i zmiksuj na gładką masę. Można dodać kruszony lód i ponownie wymieszać. Gdy smoothie będzie zbyt gęste należy dodać więcej lodu lub wody mineralnej i jeszcze raz wymieszać.

Jest to jeden z przykładów jak wykorzystać algę Spirulina w postaci proszku. Kolejny to makaron lub kopytka ze Spiruliny.

2. Makaron lub kopytka ze Spiruliny.

Spirulina jest bardzo dobrym dodatkiem do makaronów i kopytek, ponieważ ich smak po ugotowaniu staje się neutralny. Wystarczy jedna łyżeczka, aby nadać kluskom wspaniały niebiesko-zielony odcień. Dodaj odrobinę Spiruliny w proszku do tradycyjnie zrobionego ciasta na makaron.

Przygotuj:

  • Spirulina (1 łyżeczka)
  • mąka (semolina z pszenicy durum)
  • woda (ostudzona, letnia)
  • naczynie (miska)

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp mąkę do naczynia.
  2. Dodaj Spirulinę w proszku.
  3. Wlej wodę (w takiej ilości, aby powstała jednolita, zbita masa na ciasto makaronowe).

Gotowe!

3. Spirulina w sosach sałatkowych.

Sosy sałatkowe to kolejny świetny sposób na wprowadzenie Spiruliny do codziennej diety. Można ją dodać np. do sosu winegret (vinaigrette) lub przepisu na sos sałatkowy złożony z:

  • 1 awokado
  • 1 łyżeczki Spiruliny w proszku
  • soku z cytryny
  • oliwy z oliwek

Tak naprawdę alga Spirulina może być użyta w każdego rodzaju sosie do sałatek. Będzie stanowiła bardzo wartościowy i bogaty w składniki odżywcze dodatek do dania.

4. Spirulina w zdrowych deserach białkowych.

Smakosze zdrowych przekąsek zasmakują z pewnością kulki truflowo-kokosowe ze Spiruliną. Jedząc je nie tylko będziemy rozkoszować się ich smakiem, ale również nasz organizm będzie utrzymywany w zdrowiu, ponieważ dostarczać mu będziemy niezbędne składniki odżywcze w czystej postaci.

Jak przygotować kokosowe trufle ze Spiruliną?

Przygotuj:

  • 0,75 szklanki masła kokosowego (w temperaturze pokojowej)
  • 1,5 szklanki startego kokosa
  • wiórki kokosowe
  • 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
  • 0,5 szklanki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka Spiruliny w proszku
  • 0,25 szklanki pokruszonych pistacji

Sposób przygotowania:

1. W średniej wielkości misce dodaj i wymieszaj:

  • masło kokosowe
  • 1,5 szklanki startego kokosa
  • ekstrakt waniliowy
  • syrop z agawy
  • Spirulinę w proszku

2. Nałóż 1 czubatą łyżkę powstałej masy na rękę i roluj w kłębek. Powtarzaj, aż otrzymasz około 20 kulek. Umieść kulki na blaszce.

3. Posypać kruszonymi pistacjami i wiórkami kokos na dwóch oddzielnych talerzach. Następnie roluj każdą kulkę w dodatkach według potrzeby.

4. Umieścić kulki ponownie na blaszce i włóż do lodówki na 30 minut.

Smacznego!

Gotowe kulki kokosowe ze Spiruliną mogą być przechowywane w lodówce przez okres do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina platensis - naturalna siła witamin i minerałów!
Spirulina to źródło wysokiej zawartości protein, witamin oraz minerałów. Urozmaica również dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdzycy.
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

6 komentarzy do "Jak jeść algę Spirulina?"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Daria
Gość

Trufelki bravia zachecajaco <3

Mmalens
Gość

Ja rozpuszczalam w wodzie.

U Mamusi Muminka
Gość

Będę musiała ją wypróbować

lovhealthylife
Gość

Spirulinę spożywam od dłuższego czasu, aktualnie w wersji płynnej – 21 dniowa kuracja, a sproszkowaną spirulinę dodaję do koktajli 🙂

Ania
Gość

Makaron zapowiada się ciekawie!

janielka
Gość

Nie jem jeszcze tego specyfiku, ale wiele słyszałam o spirulinie. Uwielbiam makaron więc może na początek ten przepis z makaronem

wpDiscuz