Spirulina – wszystko co musisz wiedzieć o tym superfood

4.12 avg. rating (79% score) - 8 votes

Spirulina wszystko co musisz wiedziec o tym superfoodSpirulina to jedna z najstarszych form życia na ziemi. Jest niebiesko-zieloną algą, która pomagała w produkcji tlenu w atmosferze od miliardów lat. Oryginalna Spirulina, nazywana nie bez powodu superfood ma tak dużą ilość składników odżywczych, że bez problemu można przeżyć jedząc tylko ją i pijąc samą wodę.

Spirulina i jej właściwości

Setki badań potwierdziły działanie Spiruliny. Zawiera kompletne białko (aż 60-70%), co oznacza, że ​​posiada wszystkie 8 niezbędnych aminokwasów (egzogennych) oraz 10 pozostałych (endogennych), które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zawiera zdecydowanie więcej białka niż wołowina, kurczak lub soja. Niektóre z jej innych cennych składników to: kwas gamma-linolenowy (GLA), kwas linolowy, kwas arachidonowy, witaminy z grupy B, żelazo, kwasy nukleinowe RNA i DNA, chlorofil i fikocyjanina (niebieski barwnik roślinny), która (jak wykazano w badaniach) zwiększa szanse na przeżycie u myszy z rakiem wątroby (Balch). Spirulina bardzo sprawnie i skutecznie wspomaga oraz chroni układ odpornościowy, pomaga we wchłanianiu minerałów. Obniża również poziom cholesterolu.

Spirulina i jej pochodzenie

Spirulina pochodzi z ciepłych jezior alkalicznych w Afryce i Ameryce Środkowej oraz Południowej. Hodowana jest także w Chinach, Korei i Tajwanie. Spirulina była spożywana przez Aborygenów (również Azteków) od wieków, ponieważ już wtedy znano jej wpływ na organizm i poprawę zdrowia.

Dlaczego przyjmować Spirulinę?

Dr Joel Fuhrman w swojej książce „Eat to Live” („Jedz aby żyć”) opowiada o znaczeniu spożywania produktów bogatych w składniki odżywcze, aby utrzymać zdrową masę ciała, unikać lub wpływać na poprawę w chorobach przewlekłych takich jak np. zwyrodnienie, a także maksymalizować osiągnięte efekty. Spirulina jest chyba najbardziej znanym źródłem pożywienia w wartości odżywcze dla ludzi i była używana na całym świecie przez wieki jako odżywcza i lecznicza roślina.

Spirulina jest źródłem witalności i energii życiowej. Osoby zażywające Spirulinę zauważają wzrost energii i poprawę ogólnego stanu zdrowia, a także wzmocnienie układu odpornościowego. Dostarcza ona składniki odżywcze potrzebne do oczyszczenia i uzdrowienia organizmu, zapewniając jednocześnie ochronę przed wszystkimi rodzajami nowotworów, jak również wieloma wirusami, w tym wirusa grypy, opryszczki, świnki, odry i AIDS.

Powszechnie wiadomo, że wszyscy powinni jeść ryby, aby dostarczyć kwasy tłuszczowe omega. A skąd ryby pozyskują swoją wysoką zawartość kwasów omega? Z alg takich jak Spirulina. Kwasy omega są niezbędne w walce z chorobami serca, zmniejszają zapalenie stawów oraz ryzyko wystąpienia osteoporozy, cukrzycy i depresji, a także obniżają zły cholesterol. Wysoka zawartość witamin z grupy B pozwala prawidłowo rozwijać się tkance nerwowej i wpływa na odpowiedni metabolizm każdej komórki ciała. Oznacza to, że Spirulina pomaga w regeneracji uszkodzonych nerwów i chorobach takich jak fibromialgia. Spirulina jest również znana ze swojej wysokiej zawartości beta-karotenu, który jest przekształcany w witaminę A, niezbędnej substancji odżywczej, potrzebnej do utrzymania prawidłowej odporności, zdrowych zębów, kości, błon śluzowych, skóry i oczu.

Spirulina zawiera również wszystkie inne witaminy i minerały. Są to m.in. witamina D, witamina K, witamina E, wapń, chrom, miedź, jod, magnez, fosfor, potas, selen i cynk. Jej skład to także antyoksydanty, substancje odżywcze i karotenoidy. To sprawia, że chroniony jest mózg, a także odtruwana wątroba i nerki. Spirulina wyrównuje poziom pH, zmniejsza stan zapalny, przyczynę wiele chorób. Wpływa na prawidłową pracę układu odpornościowego, w tym również w przypadku konieczności, zmniejsza jego nadaktywność podczas różnego rodzaju chorób autoimmunologicznych.

Dodatkowe korzyści z przyjmowania Spiruliny

Status superfood oznacza, że Spirulina ma o wiele więcej zalet. Zwiększa ochronę antyoksydacyjną, zwalcza wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia, hamuje apetyt i wspomaga utratę masy ciała. Wspomaga również pracę układu krążenia, poprawia procesy trawienia, a także pracę układu pokarmowego. Stwarza korzystną florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym i sprawia, że ​​organizm produkuje więcej czerwonych oraz białych krwinek, które zabijają bakterie i wirusy.

Działanie przeciwbakteryjne Spiruliny pomaga kontrolować wzrost chorobotwórczych bakterii i drożdży. Zawarty w niej chlorofil czyści krew, a także znajdujący się w niej tlen. Polisacharydy wchodzace w skład Spiruliny wpływają na poprawę funkcji komórek szpiku kostnego, grasicy i śledziony.

Spirulina jest także bardzo dobra dla skóry. Poprawia jej stan i redukuje plamy starcze, egzemę, trądzik i wysypki. Jest dobra dla oczu, pomaga również w jaskrze, zaćmie oraz innego rodzaju problemach ze słabym widzeniem.

Badania wykazały, że Spirulina poprawia wydolność oddechową i zwiększa wydajność podczas ćwiczeń oraz przeciwdziała alergii. Przyjmując Spirulinę między posiłkami korzystnie wpływa ona w przypadku hipoglikemii, ponieważ wysoka zawartość białka reguluje i stabilizuje poziom cukru we krwi.

Polecane produkty:

Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

1 Komentarz do "Spirulina – wszystko co musisz wiedzieć o tym superfood"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Wiola
Gość

W piątek widziałam w DDtvn materiał o spirulinie w cyklu „naturalnie” który prowadzi p. Agnieszka Cegielska. Fajny materiał

wpDiscuz