Naturalnie zdrowa skora z czarnym kminkiem

Naturalnie zdrowa skóra z czarnym kminkiem

/
Czarny kminek (łac. Nigella Sativa - czarnuszka siewna) ma niezwykle długą historię na świecie jako remedium dla naszego zdrowia i urody. Używany był od tysięcy lat jako podstawowy eliksir młodości i piękna nawet przez samą Kleopatrę. Odtwórczyni głównej roli w filmie - Elizabeth Taylor stosowała olej z czarnuszki i potwierdziła jego działanie na włosy oraz skórę.
Czarnuszka w walce z pasozytami

Czarnuszka w walce z pasożytami u dzieci i dorosłych

/
Czarnuszka, poza wszechstronnym działaniem kojącym na skórę, antybakteryjnym i odżywczym, ma również jedną inną właściwość, która czasem może być dokuczliwa, ale która sama w sobie bywa też pożyteczna. Otóż spożycie nieco większej ilości oleju z nasion czarnego kminku powoduje przyspieszenie perystaltyki jelit.
Czarnuszka Nigella sativa

Czarnuszka (Nigella sativa)

/
Czarnuszka, czyli Nigella sativa była już znana w starożytnych kulturach Europy, Azji i Afryki Północnej. Wspomina o niej Biblia, Koran, Hipokrates i Karol Wielki. Czarne nasiona kminku stosuje się jako lek w chorobach dróg oddechowych, skóry, zwalczaniu stanu zapalnego oraz ogólnego osłabienia organizmu. W kulturze wschodu, w medycynie azjatyckiej od przeszło 2000 lat Czarnuszka pozostaje nadal podstawowym lekiem na wszelkie dolegliwości.
Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki – pierwsza pomoc dla skóry

/
Olej z czarnuszki jest bardzo skutecznym dermokosmetykiem. Dzięki specyficznemu składowi, sporej ilości witamin i dużej przyswajalności świetnie sprawdza się jako samodzielny kosmetyk lub dodatek do domowej roboty preparatów. Jego zastosowanie nie wymaga specjalnej wiedzy, a rosnąca dostępność sprzyja samodzielnemu dbaniu o kondycję skóry.
Czarnuszka lekarstwo na wszystko

Czarnuszka – lekarstwo na wszystko?

/
Zdrowotne właściwości czarnuszki nie są niczym nowym. Była używana już bardzo dawno temu i nasionom tej rośliny przypisywano moc leczniczą względem praktycznie wszystkich chorób. Oczywiście aż tak dobrze to nie jest, ale okazuje się, że to naprawdę potężna roślina jeśli chodzi o kilka poważnych schorzeń.

Czarny kminek i alergie

/
Czarny kminek jest bardzo specyficznym suplementem diety, ponieważ może w różny sposób – pośredni i bezpośredni, wpływać na układ immunologiczny. Ma to duże znaczenie na przykład w przypadku osób cierpiących na alergię i właśnie to będzie tematem tego artykułu.
Olej z czarnego kminku - zewnętrznie

Olej z czarnego kminku - zewnętrznie

/
Czarnuszka (Niglea sativa), czyli inaczej czarny kminek, zwany też pieprzem ubogich, to małe, czarne kulki o ostrym smaku, stosowane niegdyś powszechnie jako przyprawa.
Czarny kminek - zastosowania

Czarny kminek - zastosowania

/
Od wieków czarnuszka (czarny kminek) była używana w rejonach Azji, Afryki i Bliskiego Wschodu jako remedium na przeróżne choroby. Czarny kminek zalecano przede wszystkim przy:
Nasiona i olej z czarnego kminku

Olej z Czarnego Kminku i jego skład

/
Czy spotkaliście się Państwo z określeniem niezbedne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)? Dlaczego niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są tak ważne dla każdego człowieka, bez wyjątku?
Piramida żywności

Walory i wartości odżywcze Oleju z Czarnego Kminku

/
Poniżej znajduje się bardzo skrócona lista zawartości oleju z czarnego kminku. Dodatkowo opisujemy, działanie posczególnych składników.

Czarny Kminek - Czarnuszka (Nigella Sativa)

/
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac.: Nigella Sativa) jest znana od conajmniej pięciu tysięcy lat, szczególnie w Azji południowej i Afryce Północnej. Jest rośliną jednoroczną i często samorozsiewającą się wśród rosnących zbóż.