Dieta lekiem na migrenę?

5.00 avg. rating (76% score) - 1 vote

Dieta lekiem na migrenęDlaczego jest tak, że niektóre jedzenie lub kombinacja środków spożywczych wydają się wywoływać ataki migreny? Czy wyeliminowanie ich z diety może okazać się pomocne? Nauka nadal do końca nie potwierdza tego, jednak w rzeczywistości dieta może mieć znaczący wpływ na występowanie migreny. Coraz więcej specjalistów zaleca zmianę diety przy bólach głowy jako istotną część terapii leczenia migreny.

Czy zmiana diety rzeczywiście działa?

Projektowanie i realizacja badań dotyczących migreny i stosowanej diety jest trudna z wielu powodów. Z jednej strony, trudno jest ocenić czy dana osoba odżywia się według określonej diety. Ponadto, istnieje wiele potencjalnych produktów spożywczych wywołujących migrenę, które są unikalne dla każdej osoby. Mając to na uwadze, w jednym badaniu The Journal of Headache and Pain dążył do ustalenia, czy niskotłuszczowa wegańska dieta (która w naturalny sposób eliminuje czynniki znajdujące się w żywności i powodujące migrenę) zmniejszy liczbę i nasilenie napadów migreny.

W badaniu tym, 42 osoby z migreną losowo przydzielono do jednej z dwóch grup:

  • zmiana w trakcie diety – która przez 4 tygodnie składała się z niskotłuszczowej diety wegańskiej, a przez następne 12 tygodni zastosowano dietę eliminacyjną (usunięto żywność mogącą wywoływać migrenę).
  • suplement placebo (bardzo niskie dawki Omega-3 oraz witaminy E) bez zmiany diet – dawki te były zbyt niskie, aby mieć jakikolwiek efekt terapeutyczny.

Niskotłuszczowa wegańska diety oznacza, że ​​uczestnicy nie jedli żadnych produktów zwierzęcych takich jak m.in. mięso zwierząt, ryby, mleko, jaja, lub miód.

Podczas diety eliminacyjnej uczestnicy badania unikali spożywania żywności, która mogłaby wywoływać migrenę. Pacjenci ewentualnie ponownie powracali do przyjmowania tych produktów w swojej diecie, chociaż powoli i po kolei. Żywność usunięta z podczas zastosowania diety eliminacyjnej to:

  • Kawa, herbata, alkohol
  • Czekolada
  • Cukier
  • Orzechy i nasiona
  • Niektóre ziarna (np. kukurydza, jęczmień, żyto pszenica)
  • Niektóre rośliny strączkowe (np. soja, groch, orzechy ziemne)
  • Niektóre owoce (np. wszystkie owoce cytrusowe, banany, jabłka)
  • Niektóre warzywa (np. słodkie ziemniaki, bataty, seler, ziemniaki, bakłażany, papryka, cebula, czosnek, pomidory)

Doszło do kilku problemów podczas przeprowadzanych badań. Przeważnie ogranicza się to do przestrzegania diety i dość skomplikowanej konstrukcji badania. Mimo to, wyniki są obiecujące, ponieważ podczas gdy doszło do zmiany diety, większość uczestników podało, że ból głowy był znacznie mniejszy. W grupie osób przyjmujących suplementy, połowa uczestników odnotowała mniejszy ból głowy, a druga połowa nie stwierdziła różnicy. Ponadto, w ciągu pierwszych 16 tygodni badania (gdy uczestnicy byli najbardziej przyzwyczajeni do swoich nawyków żywieniowych), osoby w grupie z zastosowaną dietą miały mniej intensywne bóle głowy, niż te z grupy suplementów.

Wszystko to pokazuje, że nie było istotnej różnicy między liczbą osób z bólem głowy pomiędzy tymi dwiema grupami. Również gdy zgłaszano mniejszy ból w trakcie diety, nie wiadomo czy miała na to wpływ dieta wegańska czy dieta eliminacyjną, a może jedno i drugie.

Podsumowując, badanie to pokazuje jak trudno określić rzeczywiste korzyści z wpływu żywności na leczenie migreny. Mimo to, wyniki te sugerują pewne korzyści, co jest zachęcające do przeprowadzania dalszych badań.

Jak działa żywność powodująca bóle migrenowe?

Jedzenie może powodować migrenę przez proces alergicznych, gdzie układ odpornościowy człowieka jest aktywowany i wytwarzane są przeciwciała lub też za pomocą mechanizmu zwanego nietolerancją pokarmową, gdzie nie ma produkowanych przeciwciał ale organizm wciąż reaguje – tzw. wrażliwość, a nie alergia.

W powyższym badaniu, niskotłuszczowa dieta wegańska zachęca do spożywania pokarmów roślinnych, z których wiele ma właściwości przeciwzapalne. Można również stwierdzić, że mięso i produkty mleczne mogą powodować zapalenie, więc unikanie ich, jest wskazane dla osób z migreną.

W rzeczywistości, działanie przeciwzapalne niektórych produktów żywnościowych jest poparte dowodami naukowymi. W innym badaniu wykazano, że niektórzy pacjenci mają nadzwyczaj wysoki poziom przeciwciał IgG w swoim krwiobiegu po spożyciu różnych produktów spożywczych, zwłaszcza przypraw, orzechów i nasion, owoców morza, skrobi, a także innych dodatków do żywności. Badanie to potwierdza rolę alergii pokarmowej w wywoływaniu lub pogorszeniu bólów migrenowych.

Tak więc możliwe jest, że niektóra żywność lub kombinacja środków spożywczych może wywoływać stan zapalny w organizmie u osób z migreną, a następnie obniża próg wywołania migreny, wywołując ataki bólowe głowy.

Mogą oczywiście istnieć inne powody, dla których wyeliminowanie danych produktów lub odpowiednia dieta może pomóc złagodzić lub zmniejszyć ataki migreny u danej osoby. Na przykład, dieta eliminacyjna może doprowadzić do utraty masy ciała, a wiemy, że redukcja kalorii i utrata zbędnych kilogramów (szczególnie u osób otyłych) może zmniejszyć ból związany z migreną.

Bottom Line
Rola żywności w powodowaniu migreny jest kontrowersyjnym i skomplikowanym tematem, szczególnie jeśli chodzi o naukowe potwierdzenie. Jeżeli żywność (lub grupy produktów spożywczych) wydaje się być głównym winowajcą bólów migrenowych, warto wyeliminować stopniowo poszczególne produkty mogące wywoływać ten stan, niezależnie od tego, co sugerują badania, które jak wiemy są bardzo ciężkie do przeprowadzenia.

Innymi słowy, słuchanie organizmu, a w szczególności jelit jest zapewne mądrym wyborem. Wystarczy być ostrożnym i stopniowo zmieniać swoją dietę pod opieką lekarza, aby być pewnym, że kupuje się odpowiednie produkty do spożycia. Należy również pamiętać, że nie można również zbyt dietetycznie podejść do migreny, trzeba robić wszystko z umiarem. Najlepszym sposobem jest prowadzenie aktywnego trybu życia i zwracanie uwagi to co, i w jakich ilościach się je. Te wszystkie czynniki z pewnością wpłyną na zmniejszenie bólów związanych z migreną.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach
Posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na flore fizjologiczną. W bardzo dokładny sposób usuwa toksyny z organizmu.
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz