Co spożywać, aby wzmocnić wątrobę?

4.00 avg. rating (66% score) - 1 vote

Co spożywać, aby wzmocnić wątrobę?Wątroba jest największym gruczołem w organizmie człowieka. Zalicza się do układu trawienia i położona jest w prawym podżebrzu pod przeponą. Jest bardzo istotnym organem pełniącym szereg funkcji.

Funkcje wątroby:

  • odtruwanie – neutralizuje alkohol i amoniak oraz inne toksyny;
  • gospodarka tłuszczowa – przekształca węglowodany i białka w tłuszcze;
  • gospodarka białkowa – wątroba wytwarza 85% białek znajdujących się w osoczu;
  • gospodarka węglowodanowa – gromadzi i uwalnia glukozę;
  • wytwarzanie żółci;
  • przemiana hemu;
  • funkcje immunologiczne.

Czasem jednak ten ważny organ staje się przepracowany i może negatywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. A więc co spożywać, aby wzmocnić wątrobę?

  1. Spirulina – ma bardzo bogaty skład, nienasycone kwasy tłuszczowe, białka i związki mające ochronne właściwości, witaminy i minerały. Walczy z hypolipidemią i działa hepatoochronnie przy stłuszczeniu wątroby.
  2. Czosnek – zawiera selen i allicynę. Dwa składniki odżywcze, które pomagają w ochronie wątroby przed toksycznymi uszkodzeniami oraz wspomagają procesy detoksykacji. Zawiera również związki zawierające siarkę, które pomagają aktywować enzymy wątrobowe.
  3. Zielone warzywa liściaste – są świetnym źródłem chlorofilu, pigmentu, który wspomaga proces oczyszczania wątroby. Detoksykacja to faza, w której wątroba zmienia toksyny w substancje, które można w łatwy sposób usunąć z organizmu.
  4. Kurkuma – chroni wątrobę przed toksynami oraz wspomaga regenerację uszkodzonych komórek wątrobowych (hepatocytów). Również kurczy powiększone kanaliki żółciowe i wspomaga naturalną produkcję żółci.
  5. Awokado – jest bogatym źródłem glutationu. Jest to organiczny związek chemiczny mający właściwości przeciwutleniające i jest podstawą układu immunologicznego. Ma bardzo silne działanie detoksykacyjne. Jego stężenie jest największe w wątrobie. Bez tego antyoksydantu proces detoksykacji praktycznie nie istnieje. Jedzenie awokado ma pozytywny wpływ na regenerację komórek wątrobowych.
  6. Grejpfrut  – zawiera wiele związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu takich jak witaminy C, B, E, PP, kwas foliowy, pektyny, wapń, fosfor, cynk, flawonoidy i wiele innych. Specyficzny gorzki smak nadaje obecność naringiny – flawonoidu, działającego przeciwzapalnie i antyseptycznie. Spożywanie grejpfrutów zwiększa wydzielanie żółci i oczyszcza wątrobę z toksyn. Naringina wspomaga także leczenie zakażeń wątroby wirusem HCV poprzez blokowanie zakażonych hepatocytów.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz