Błonnik i jego zadania

4.50 avg. rating (77% score) - 2 votes

Blonnik i jego rolaBłonnik nie ma prawie żadnej wartości odżywczej, jednak jego rozpuszczalna jak i nierozpuszczalna postać ma bardzo ważne znaczenie dla organizmu człowieka. Utrzymuje człowieka w zdrowiu. Błonnik rozpuszczalny występuje w owocach, jarzynach, mące owsianej, orzechach i warzywach strączkowych, który jest materiałem budulcowym roślinnych błon komórkowych, pęcznieje w wodzie. W jelicie grubym jest on rozkładany przez bakterie na prostsze substancję substancje. Dużo rozpuszczalnego błonnika zawierają między innymi nasiona babki płesznik. Błonnik nierozpuszczalny występuje w ziarnach i zbożach, składa się głównie z celulozy, która łączy się z wodą, ale nie pęcznieje w niej. Nie jest trawiony, ponieważ ludzkie enzymy trawienne nie są w stanie go rozłożyć.

Główne zadania błonnika – właściwości

Błonnik wchłania nadmiar wody z jelit, przez co stolec jest obfitszy i bardziej miękki. Przywiera też do cząstek cholesterolu, które są wydalane razem z nim, dlatego potrafi skutecznie zmniejszyć stężenie tej szkodliwej substancji w orgnizmie. Błonnik nierozpuszczalny, jak na przykład celuloza, reguluje działanie jelit, a także łączy się z substancjami rakotwórczymi i toksynami, które są wraz z nim wydalane. Błonnik rozpuszczalny nie jest trawiony, ale dzięki pożytecznym bakteriom w jelicie, które doprowadzają do fermentacji, jest przetwarzany w kwasy tłuszczowe, które odgrywają ważną rolę w odżywianiu. Niedobór błonnika w pożywieniu może powodować wiele przewlekłych schorzeń zwyrodnieniowych, choroby serca, uchyłkowatość i cukrzycę. W zdrowej i regularnej diecie powinno znajdować się 18 gram błonnika dziennie. Niestety większość ludzi przyjmuje go zdecydowanie mniej, bo około 5 gram błonnika.

Pożywienie zawierające dużo błonnika pomaga zapobiegać zaparciom oraz tworzeniu się hemoroidów, ponieważ zwiększa zawartość wody w stolcu, przez co ułatwia wydalenie go z organizmu. Jeśli na co dzień jemy pokarmy zawierające dużo błonnika rozpuszczalnego to wtedy zmniejsza się zapotrzebowanie organizmu na insulinę, a to dlatego, że zwalnia on proces wchłaniania glukozy zawartej w pożywieniu. Błonnik rozpuszczalny ogranicza też przedostawanie się cholesterolu z jelit do krwiobiegu, dzięki czemu zmniejsza jego stężenie we krwi.

Naukowcy codziennie przez ponad 6 tygodni podawali pacjentom z dużym stężeniem złego cholesterolu 10 gram babki płesznik. Okazało się, że stężenie złego cholesterolu zmniejszyło się u nich od 6 do 20%, czyli bardziej niż u pacjentów, u których stosowano tylko dietę niskotłuszczową.

Babka płesznik, która jest bardzo dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika, reguluje pracę jelit u osób cierpiących na biegunkę lub zaparcia. Dlatego zalecana jest do stosowania przez osoby chore na zespół jelita nadwrażliwego.

Badania udowodniają również, że błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ wchłania on wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, a to z kolei zmniejsza uczucie głodu, a także opóźnia moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek. Produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie siemię lniane, zawierają estrogeny roślinne zwane lignanami, którym przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Są one wyjątkowo skuteczne w zapobieganiu rakowi sutka.

Dodatkowo uważa się, że babka płesznik zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Przeprowadzone badania nad otyłymi pacjentami o wysokim ryzyku powstawania kamieni żółciowych wykazały, że babka ta pomaga leczyć to schorzenie.

Jeżeli przyjmujemy preparaty zawierające błonnik to trzeba pamiętać o piciu dużej ilości wody, ponieważ wchłania on wodę. Przez 2 godziny po zażyciu błonnika nie należy przyjmować żadnych leków, ponieważ może to opóźnić ich wchłanianie. Kobiety w ciąży powinny zasięgnąć porady lekarskiej zanim zaczną stosować błonnik.

Skutki uboczne stosowania błonnika

Nagłe dostarczenie organizmowi dużej dawki błonnika może wywołać wzdęcia i bóle brzucha. Dotyczy to zwłaszcza roślin strączkowych. U niektórych osób produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie pszenne, mogą podrażnić żołądek.

Polecane produkty:

Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz