Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 26 stycznia 2023

SuperowoceZgodnie z rekomendacjami, superowoce powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety. Jeśli jesteś na niskowęglowodanowej lub niskoglikemicznej diecie to prawdopodobnie powiedziano Ci, żeby całkowicie wyeliminować z niej owoce. Nic bardziej mylnego – niektóre mają niższy ładunek glikemiczny niż inne. Będą więc zawierały dużo mniej węglowodanów i będą miały mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi.  Jedne z najniższych glikemicznie owoców to limonka, cytryna, truskawka, wiśnia oraz grejpfrut. Pozostałe to gruszka, kantalupa, arbuz, pomarańcze, morele, brzoskwinie, śliwki, jabłka, a także kiwi.

Superowoce – lista 10 najlepszych

Owoce dostarczają wielu wartościowych związków, takich jak: błonnik, witaminy, minerały czy antyoksydanty. Jednak niektóre z nich uważane są za „super owoce” ze względu na kombinacje składników, które zawierają. Oto lista 10 superowoców, które łatwo można dodać do swojej diety i korzystać z ich właściwości:

  • Truskawki – dostarczają witaminę C, kwas foliowy i przeciwutleniacze. Są jednymi z najmniej glikemicznych owoców;
  • Maliny – bogate w błonnik (8 g w kubku), przeciwutleniacze i kwas elagowy, który zapobiega powstawaniu komórek rakowych;
  • Jagody – zawierają przeciwutleniacze oraz, jak większość jagód, nie posiadają dużej ilości węglowodanów i kalorii. Jagody poprawiają również pamięć;
  • Wiśnie – są dobrym źródłem witaminy C i błonnika. Wyróżniają się na arenie produktów odżywczych, ponieważ zawierają przeciwzapalnie, antyoksydacyjne antocyjany, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów;
  • Jabłka – to doskonałe źródło błonnika. Zawierają kwercetynę, przeciwutleniacz znajdujący się w lekach przeciwhistaminowych;
  • Kiwi – pomaga na problemy trawienne. Małe, czarne nasiona zawierają nierozpuszczalny błonnik ułatwiający trawienie. Z kolei zielona część owocu jest źródłem rozpuszczalnego i prebiotycznego błonnika;
  • Acai – jest południowoamerykańskim owocem bogatym w antyoksydanty, które pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
  • Arbuz – jest niskokalorycznym owocem. Zawiera witaminę A i witaminę C, a także likopen, przeciwutleniacz, który jest odpowiedzialny za kolor czerwony w wielu owocach i warzywach;
  • Papaja – zawiera papainę, enzym trawienny przyspieszający metabolizm i sprawiający, że pokarm nie zalega dłuższy czas w organizmie. Jest także bogatym źródłem karotenów, witaminy C i flawonoidów;
  • Śliwki – pomagają w regulowaniu pracy układu trawiennego. Zawierają przeciwutleniacz o nazwie kwas chlorogenowy – fenol o działaniu przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym.

Dlaczego warto jeść superowoce?

Każdy z tych owoców zawiera swoją własną mieszankę witamin, minerałów, składników odżywczych i antyoksydantów, dlatego dobrze jest dostarczać je wszystkie do swojej letniej diety. Warto też pamiętać, że jedzenie lokalnych owoców w trakcie trwania sezonu wspiera miejscowych rolników, a nie koncerny, które produkują, a nie uprawiają.

Polecane produkty

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Anyżewska A., Wawrzyniak A., Woźniak A., Krotki M., Górnicka M., Spożycie warzyw i owoców a prawidłowość sposobu żywienia pacjentów z chorobami sercowo-naczyniowymi, Zdrowie Publiczne i Zarządzanie, 2/2015.
  2. Olędzki R., Potencjał antyoksydacyjny owoców i warzyw oraz jego wpływ na zdrowie człowieka, Nauki Inżynierskie i Technologie, 1/2012.
  3. Gwóźdź E., Gębczyński P., Prozdrowotne właściwości owoców, warzyw i ich przetworów, Postępy Fitoterapii, 4/2015.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami