Czarny kminek - zastosowania

Czarny kminek – zastosowania

2.41 avg. rating (48% score) - 68 votes

Czarny kminek - zastosowaniaOd wieków czarnuszka (czarny kminek) była używana w rejonach Azji, Afryki i Bliskiego Wschodu jako remedium na przeróżne choroby.
Czarny kminek zalecano przede wszystkim przy:

  • obniżonej odporności organizmu
  • podatności na infekcje
  • przeziębieniach
  • alergiach i stanach zapalnych
  • astmie i problemach z układem oddechowym
  • problemach trawiennych i zatruciach

Surowcem czarnego kminku są nasiona i olej  czarnuszkowy – Semen et Oleum Nigellae Sativae. Mielone nasiona czarnuszki można wykorzystać do sporządzania np. wywaru. Wyciąg olejowy z nasienia czarnuszki można zażywać doustnie lub stosować na skórę do wcierania i okładów. Olej czarnuszkowy jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole i olejek eteryczny (tymochinowy). Olej tłusty z czarnuszki ma bardzo dużą wartość odżywczą oraz leczniczą.

O zastosowaniach czarnuszki wiele osób w Polsce zapomniało. Może to wynikać z faktu, że polska odmiana czarnego kminku była głównie stosowana nie jako panaceum, lecz jako przyprawa, szczególnie w piekarnictwie. W „Herbarzu Polskim” Marcina z Urzędowa (1599 r.) jest wzmianka o czarnuszcze jako dodatku do chleba: „Nigella ludzie pospolicie znają, bo chleb z nią jadają, a bywa smaczny i zdrowy”.
Obecnie na licznych uniwersytetach roślina ta przeżywa swój renesans. W ostatnich latach pojawia się coraz więcej badań naukowych potwierdzających tradycyjne zastosowanie czarnuszki siewnej i o tym napiszemy już wkrótce.

Dodaj komentarz

1 Komentarz do "Czarny kminek – zastosowania"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Robert
Gość

Myśle, ze dzięki Czarnuszcze na dobre pozbyłem sie hemoridów. Ważne aby to Olej z Czarnego Kminku był tłoczony na zimno. Bardzo dobry jakościowy produkt. Mogę polecic każdemu.

wpDiscuz