Olej z pestek winogron (Vitis vinifera)

Opublikowane w dniu Czerwiec 24, 2012, Uaktualniony: Czerwiec 24, 2013 przez SpirulinaPL
Zobacz profil autora na Google+

Olej z pestek winogron (Vitis vinifera)
20 głosów, średnia 1.90 (ocena ogólna 38%)

WinoroślTłoczony mechanicznie, rafinowany

             Olej z pestek winogron jest stosowany przede wszystkim w preparatach kosmetycznych oraz w branży spożywczej. Wysoki udział nienasyconych kwasów tłuszczowych wyróżnia ten olej jako interesujący dla kosmetologii.

Olej z pestek winogron jest technicznie tak rafinowany, aby zachowany został jego charakter organoleptyczny, oraz zawartość witaminy A, E oraz B6. Ten olej z ziaren jest jednym z olei z największą zawartością kwasu linolowego (który stanowi przynajmniej 65% kwasów tłuszczowych). Pozostałe kwasy tłuszczowe to między innymi kwas oleinowy (12-25%) oraz niewielki udział nasyconych kwasów tłuszczowych.

Wysoki udział tokoferoli nadaje olejowi tak dużą samo-ochronę, że jest on jednym z najmniej wrażliwych na utlenianie olei na rynku i nie musi być dodatkowo stabilizowany.

Środek spożywczy i kosmetyk do pielęgnacji skóry.

            Olej z pestek winogron tłoczony jest na zimno z owoców winogron. Jest on trudno dostępny na rynku, a większość z olei deklarowanych jako „tłoczone na zimno” są fałszywie zaliczane do tej grupy. W przeciwieństwie do olei ekstrahowanych chemicznie, zazwyczaj heksanem, w których procesie produkcji, utracone zostaje wiele bioaktywnych składników, w oleju z pestek winogron w całości zawarte pozostają jego składniki zdrowotne i pielęgnujące. Naturalny olej różni się od oleju pozyskiwanego chemicznie swoim zielonkawym lub zielono-złotym kolorem oraz charakterystycznym winogronowo-orzechowym zapachem. Olej wytwarzany chemicznie, pozostaje natomiast bezzapachowy i prawie bezbarwny.

Olej z pestek winogron, który wykazuje największy wśród olei roślinnych poziom (>90%) nienasyconych kwasów tłuszczowych, polecany jest jako przepyszny dodatek spożywczy oraz środek dietetyczny. Obok kwasu stearynowego, oleinowego, palmitynowego oraz linolowego (78%), olej zawiera różne witaminy (wysoki poziom witaminy E), flawonoidy (procyjanidy), resveratrol, lecytynę oraz minerały.

Olej z pestek winogron tłoczony na zimno posiada niezwykłą cechę, całkowitego przyjmowania i wchłaniania się przez skórę oraz pozostawiania jej w przyjemnym w dotyku stanie. Nie pozostawia nieprzyjemnie tłustej powierzchni. Właściwości pielęgnujące zapewniają skórze jedwabistą gładkość. Jedyna w swoim rodzaju naturalna kombinacja składników, zawierająca procyjanidy, ma silne działanie przeciwutleniające (20x silniejsze niż witamina C, 50x silniejsze niż witamina E) i jest skutecznym środkiem przeciwko wolnym rodnikom skóry.

Jako składnik spożywczy:

  • zawiera kwas linolowy i inne nienasycone kwasy tłuszczowe (>90%) i wspiera dietę obniżającą poziom cholesterolu
  • zawiera lecytynę i wspomaga wydajność mózgu
  • zawiera procyjanidyny (OPC), dzięki czemu jest wielostronnie działającym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed wolnymi rodnikami, ma pozytywny wpływ na naczynia krwionośne
  • wysoka minimalna temperatura wytwarzania się dymu przy podgrzewaniu, w konsekwencji olej może być podgrzewany do ponad 190˚C
  • duża wydajność
  • w przeciwieństwie do suplementów diety pozyskiwanych w chemicznych procesach produkcji, w przypadku oleju z pestek winogron, cenne składniki w ich kompleksowym zestawieniu są w całości przyjmowane przez organizm

Jako składnik środków kosmetycznych:

  • zawiera pielęgnującą skórę witaminę E, odżywia i chroni skórę
  • zawiera liczne naturalne emulgatory
  • natychmiast się wchłania i czyni skórę elastyczną

DARMOWY NEWSLETTER

Bądź zawsze na bieżąco!

Imię:
E-mail:
Zgadzam sie z polityką prywatności

Dołącz do kilkudziesięciu tysięcy subskrybentów. Prywatność w 100% gwarantowana. Można zrezygnować w każdej chwili!


Bądź pierwszy i pozostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>