Wolne rodniki – czym są i jak się przed nimi obronić

2.69 avg. rating (53% score) - 61 votes

Wolne rodniki – czym są i jak się przed nimi obronićWiele się mówi o wolnych rodnikach w kontekście starzenia się czy złego samopoczucia. Te substancje mogą bardzo wyraźnie przyspieszać procesy starzenia u wszystkich organizmów, więc u ludzi również. Czy możemy się przed tym chronić? Jeśli tak, to w jaki sposób? A może ludzki organizm jest już wyposażony w jakieś skuteczne mechanizmy obronne i wszystko, co mówi się o suplementach diety zawierających antyoksydanty to tylko chwyt marketingowy? Przyjrzyjmy się temu z bliska.

Przede wszystkim ustalmy, że jeśli mówimy o wolnych rodnikach w kontekście starzenia się ludzi, to mamy przede wszystkim na myśli rodniki tlenu. To forma pierwiastka chemicznego wybitnie reaktywna, czyli po prostu zdolna do uszkodzenia niemal każdego wiązania chemicznego występującego naturalnie w komórkach ludzkich. Chemicy mówią tutaj o powinowactwie danej substancji, ale my nie jesteśmy chemikami – zastanówmy się jednak, co z takiego działania wolnych rodników wynika.

Wolne rodniki i uszkodzenia DNA – dlaczego się starzejemy?

Procesy starzenia występują już u noworodków. Starzejemy się, ponieważ nasze komórki nie są w stanie prawidłowo wykonywać swoich funkcji. Kiedy jesteśmy młodzi, komórki mogą się sprawnie dzielić, więc kiedy jedna obumiera, inna się dzieli i ubytków nie widać. Kiedy jednak się starzejemy, procesy naprawcze zachodzą wolno, a komórki często nie dzielą się lub dzielą się w sposób nieprawidłowy, co wynikać może między innymi z uszkodzeń DNA, w którym zawarta jest instrukcja budowy komórek.

Tutaj dochodzimy do wolnych rodników: DNA to gigantyczna struktura z milionami wiązań, a każde z nich może zostać uszkodzone przez wolne rodniki. Czyli im więcej będzie wolnych rodników, tym częściej będą one uszkadzały DNA (nawet jeśli jeszcze częściej będą doprowadzały do uszkodzeń innych związków – tym się nie zajmujmy). Im więcej więc będzie wolnych rodników, tym szybciej będziemy się starzeli. Nieciekawa perspektywa.

Naturalne mechanizmy obronne

Wolne rodniki nie powstają ot tak, z jakiegoś dziwnego kaprysu natury. Są one produktem niektórych reakcji spalania, do których dochodzi w komórkach (spalanie to proces, w którym uzyskujemy niezbędną do życia energię, a którego substratami są głównie cukry dostarczane z pożywieniem). Można więc przypuszczać, że skoro spalanie zachodzi u wszystkich organizmów (no, z paroma nielicznymi wyjątkami), to istnieją jakieś mechanizmy obronne, które przeciwdziałają skutkom produkcji wolnych rodników. Tak też jest.

W największym skrócie, w ludzkich komórkach są pewne substancje chemiczne, których jedynym działaniem jest inaktywacja wolnych rodników, czyli wchodzenie z nimi w reakcję chemiczną – potem wolny rodnik przestaje istnieć (razem z cząsteczką związku ochraniającego). Rodzi się więc pytanie – dlaczego te mechanizmy zawodzą? Powody są dwa: uszkodzenia DNA powodują również błędy w syntezie ochronnych związków, a drugi – mocno doświadczamy swoje organizmy, każąc im oddychać zanieczyszczonym powietrzem i jedząc fast-foody. Naturalne mechanizmy obronne przy takim stylu życia nie są wystarczające.

Co można z tym zrobić?

Skoro mechanizm obronny jest tak prosty, można mu łatwo przeciwdziałać, dostarczając do organizmu substancji, które będą reagowały z wolnymi rodnikami, nie robiąc przy tym żadnej szkody innym substancjom. Takie substancje nazywamy przeciwutleniaczami i pojawiają się one w wielu suplementach diety. Skupmy się przede wszystkim na dwóch z nich: kwasie askorbinowym i karotenoidach.

Kwas askorbinowy, czyli po prostu witamina C występuje m. in. w owocach porzeczki czy natce pietruszki, a także wiśnie acerola (w bardzo dużych ilościach). Karotenoidy, czyli barwniki od żółtego do czerwonego, występujące np. w korzeniu marchwi, algach albo liściach roślin (co widać jesienią) są naturalnymi substancjami ochronnymi – wolne rodniki w liściach powstają w olbrzymich ilościach, stąd suplementy diety zawierające karotenoidy, w tym beta-karoten, bardzo skutecznie zatrzymują objawy starzenia się i chorób wywołanych przez wolne rodniki.

Polecane produkty:

Acerola C - naturalna witamina C
Chcemy zaproponować Państwu naturalną witaminę C o długotrwałym działaniu - wiśnie Acerola, które zawierają jej najwięcej na świecie. Dostarczają one 30 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Zobacz tutaj ...
CCA - naturalne przeciwutleniacze
Receptura CCA to: bioflawonoidy cytrusowe, koenzym Q10, beta-karoten, naturalna witamina C, polifenole z pestek winogron, polifenole z zielonej herbaty, ziele herbaciane Cistus, owoc granatu, OPC, likopina, melony, korzeń lukrecji..
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz