Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 7 października 2022

O co pytają spożywający algi Chlorella?Chlorella jako suplement diety jest bardzo dobrym, skutecznym środkiem, który pozwala zrównoważyć zapotrzebowanie na wiele witamin i minerałów. To jednak nie oznacza, że jest to środek idealny. Z wielu powodów może się okazać, że nie każdy może z tego suplementu korzystać. Warto zebrać w jednym miejscu pytania osób, które zastanawiają się nad suplementacją diety algą Chlorella i uczciwie na nie odpowiedzieć.

Suplement, ale jednak obcy

Należy pamiętać, że przy wszystkich swoich dobroczynnych właściwościach Chlorella, podobnie jak Spirulina i inne glony, to jednak dla organizmu ciała obce, z którymi różnymi sposobami organizm będzie musiał sobie poradzić: strawić, wchłonąć, wykorzystać, a resztki wydalić. W związku z tym mogą – szczególnie przy pierwszych dawkach – pojawiać się pewne objawy niepożądane. W większości ustępują one później, ale warto o nich powiedzieć choćby dlatego, żebyś wiedział, iż nie ma żadnego powodu do obaw.

Pierwsze dawki Chlorelli czy Spiruliny mogą powodować lekkie biegunki. Jest to spowodowane zmianą charakteru perystaltyki jelit. Dla organizmu zaś jest to po prostu sposób na usuwanie ciał obcych z układu pokarmowego. Suplement, zanim zostanie rozłożony na poszczególne substancje, jest dla organizmu przede wszystkim niemałych rozmiarów pastylką. Warto dodać, że takie przypadłości zdarzają się nie częściej niż u 1/20 osób, decydujących się na stosowanie tych suplementów. Ustępują po 2-3 dniach.

Uczulenie na algi Chlorella

Chlorella i Spirulina – najczęściej wykorzystywane w suplementacji glony – są bardzo dobrze tolerowane przez organizm. Biegunka lub 1-2-dniowe uczucie ciężkości w żołądku nie są objawami alergicznymi, a jedynie objawami zmian intensywności przebiegu niektórych szlaków metabolicznych.

Glony morskie i słodkowodne są doskonale tolerowane przez organizm i nie zostały rozpoznane jako alergeny. Niemal całkowitą pewnością możesz stwierdzić, że jeśli w czasie suplementacji diety zauważasz jakiekolwiek reakcje uczuleniowe, Twój suplement diety nie jest ich przyczyną. Ryzyko alergii spowodowanej Spiruliną czy Chlorellą jest w praktyce równe zeru.

Przedawkowanie algi Chlorella i Spirulina

Technicznie rzecz biorąc, każdą substancję można przedawkować, co stwierdził już Paracelsus w starożytności. Jednak w przypadku Chlorelli oraz Spiruliny o przedawkowanie jest bardzo trudno. Zalecane dawki nie przekraczają 10 lub 15 gram (a w większości przypadków są o rząd wielkości mniejsze). Natomiast bezobjawowo przebiega przyjęcie nawet do 100 gram tych suplementów. Gdybyś spróbował przyjąć jeszcze większą dawkę, zapewne skończyłoby się wzdęciami lub biegunką, ale skutki byłyby – choć przykre i dotkliwe – krótkotrwałe.

Przedawkowanie glonów jest bardzo trudne, ponieważ są one doskonale przyswajalne i zawierają przede wszystkim substancje rozpuszczalne w wodzie, które organizm sprawnie usuwa. Jeśli chodzi o niepożądane objawy przedawkowania, to są analogiczne z tymi, których doświadczysz, jeśli zjesz kilka kilogramów jabłek lub innych owoców – nadmiar błonnika musi zostać usunięty z układu pokarmowego, co nie będzie przyjemne, jednak też w żaden sposób Ci nie zaszkodzi.

Najbezpieczniejszy suplement

Ze względu na swoje naturalne pochodzenie, wysoką jakość i bardzo dużą przyswajalność, Chlorella i Spirulina są prawdopodobnie jednymi z najbezpieczniejszych suplementów diety. Ryzyko przedawkowania jest praktycznie zerowe. Nie stwierdzono dotąd przypadków wystąpienia reakcji alergicznych, a jeśli organizm będzie musiał znacznie zmodyfikować prędkość i kierunek przebiegu niektórych procesów biologicznych, jedynymi ich objawami będą maksymalnie kilkudniowe uczucie ciężkości w żołądku i lekkie biegunki. Jeśli suplementujesz dietę zgodnie z zaleceniami dietetyka, nie powinieneś nigdy odczuć żadnych negatywnych skutków przyjmowania Spiruliny ani Chlorelli.

Interakcje

Spirulina i Chlorella nie wchodzą w interakcje z żadnymi lekami, innymi suplementami, ani substancjami zawartymi w kawie, herbacie, czy z alkoholem. Oznacza to, że niepożądane objawy nie wystąpią nawet wtedy, kiedy pastylki Spirulina popijesz kawą, co w przypadku wielu suplementów syntetycznych skończyłoby się ostrą biegunką i mdłościami. Nie wspominając o ograniczeniu do zera skuteczności danego suplementu.

W przypadku Spiruliny oczywiście możesz się skonsultować ze swoim dietetykiem, jednak głównie w celu ustalenia zalecanej dawki. Przeciwwskazań do stosowania tego suplementu praktycznie nie stwierdzono, jedynie osoby borykające się z niektórymi chorobami autoimmunologicznymi powinny wstrzymać się od włączenia jej do swojej diety. W przypadku pozostałych osób, jedynym powodem, aby zrezygnować z suplementacji, może być pełnowartościowa dieta, w której nie brakuje żadnej substancji. To zaś, zważywszy na dominujący dziś styl życia, jest raczej wątpliwe.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Paes C., Faria G., Tinoco N., Castro D., Barbaniro E., Lourenco S., Growth, nutrient uptake and chemical composition of Chlorella sp. and Nannochloropsis oculata under nitrogen starvation, Lat. Am. J. Aquat. Res., 2/2016.
  2. Wierzbicka I., Chlorella – panaceum na wszystkie choroby?, Food Forum, 2/2016.
  3. Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny. XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, 2017.
  4. Makowska M., Hodowla alg Chlorella sp. w bioreaktorze zbiornikowym z mieszaniem mechanicznym, Inżynieria i Ochrona Środowiska, 2/2017.
  5. Patyna A., Biłos Ł., Płaczek M., Witczak S., Productivity od microalgae chlorella vulgaris in laboratory condition, Inżynieria i Ekologia, 3/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami