Potas

Potas – przydatny elektrolit

2.45 avg. rating (49% score) - 27 votes

PotasPotas spełnia bardzo ważną rolę w naszym organizmie, dlatego też istotne jest aby nie dopuścić do niedoborów tego cennego dla nas minerału. Jest niezwykle potrzebny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, reguluje ciśnienie krwi oraz łagodzi alergie. Potas spełnia funkcje jednego z elektrolitów, dostarczając komórkom substancji odżywczych i wynosząc zbędne produkty przemiany materii. Przenika poprzez błonę komórkową przenosząc ładunki elektryczne, wspomagając w ten sposób pracę układu nerwowego i funkcje błon komórkowych. Jest również niezbędny w procesie skurczów mięśniowych.

Działanie potasu

Potas występuje przede wszystkim wewnątrz komórek, podczas gdy sód jest głównym elektrolitem płynów zewnątrzkomórkowych. Razem odpowiadają za wymianę substancji przez błonę komórkową i aktywują reakcje chemiczne zachodzące w naszym ciele.
Ich odpowiedni stosunek ilościowy zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, jak również zmniejsza ryzyko udaru krwi do mózgu. Deficyt potasu może skutkować hipoglikemią, czyli niedocukrzeniem krwi. Odpowiednie stężenie potasu we krwi odbudowuje membranę komórkową, która bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, pracy mięśni i serca.

Dawkowanie potasu

Nie ma ustalonej przez RDA dziennej dawki dla potasu jednak w roku 2004 Instytut Medycyny Żywieniowej wyliczył, że przy zachowaniu jednoczesnego bezpieczeństwa zdrowia naszego serca i nerek możemy przyjmować adekwatną dawkę (AI) ok. 10 do 2000 miligramów potasu dziennie. Jest to rzeczą niewymagającą dużych poświęceń z naszej strony.

Źródła potasu

Wśród pożywienia istnieje wiele produktów zawierających znaczne ilości potasu w swoim składzie. Dla przykładu dodam, że jeden pieczony ziemniak zawiera aż 844 miligramy,  a szklanka soku pomarańczowego 474 miligramy  tego cennego pierwiastka.

Do najbogatszych źródeł potasu należą produkty mleczne, ryż, ryby, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, pełne ziarna, otręby, mięso i drób. Spośród owoców i warzyw możemy szczególnie wyróżnić czarną fasolę, wspomniane już ziemniaki, morele, awokado, banany, melasę, drożdże piwne, figi, daktyle, suszone owoce, czosnek, orzechy, pomidory, rodzynki, dynię, czy jamsy. Do ziół możemy zaliczyć kocimiętkę, chmiel, skrzyp, pokrzywę, koniczynę, szałwię i tarczycę.

Jak wiemy, większość z nas dostarcza organizmowi odpowiednich ilości potasu wraz  z pożywieniem, zawiera ono jednak zbyt wiele sodu uszkadzającego elektryczny potencjał membrany komórkowej. W związku z tym okazuje się, że w diecie współczesnego człowieka znajduje się 3 razy więcej sodu niż potasu, co prowadzi do ogromnej ilości chorób cywilizacyjnych.

Aby uniknąć ryzyka zawałów i nadciśnienia należy dbać o swoje zdrowie i pamiętać o tym, by nie spożywać dużej ilości soli w kuchni i zwiększyć ilość spożycia wapnia w diecie.

Niedobory potasu

Niedobór potasu w surowicy krwi, powoduje chorobę zwaną hipokalemią. Charakterystycznymi jej objawami są intensywne wymioty, niewydolność nerek, skłonność do anoreksji i bulimii, jak również wiele innych niebezpiecznych dla naszego zdrowia schorzeń prowadzących do wzrostu wydalania tego minerału i jego niedoboru. W skrajnych przypadkach hipokalemia może powodować porażenie i zanik mięśni,skurcze jelit, arytmie, a nawet prowadzić do zatrzymania akcji serca.

Do innych symptomów niedoboru potasu możemy zaliczyć częste zaparcia, białkomocz, nadmierną suchość skóry, trądzik, ogólne osłabienie, upośledzenie funkcji ośrodkowego układu nerwowego objawiające się apatią, nadmierną sennością, a nawet depresją.

Niektóre leki przepisywane przez lekarza na receptę utrudniają wchłanianie potasu. Dlatego też pacjentom zażywającym preparaty zawierające aldaceton, kolchicynę, wyciągi z naparstnicy, inhibitory ACE, sterydy, penicylinę, substancje moczopędne i przeczyszczające  oraz uzależnionym od alkoholu zaleca się dodatkową suplementację tym cennym minerałem.

Przyswajalność potasu przez nasz organizm zmniejsza się powyżej 50 roku życia, co jest powodem zakłóceń w cyrkulacji krwi, ogólnego osłabienia, a nawet wprowadzenia w stan letargu. Hormony stresu  powodują również zaburzenia równowagi potasowo-sodowej wewnątrz i na zewnątrz komórek. Jeśli więc jesteśmy pod wpływem chronicznego stresu powinniśmy przyjmować dodatkową porcję potasu dziennie.

Dieta uboga w potas nie musi od razu powodować hipokalemii, jednak zwiększa ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi, co w rezultacie jest przyczyną zawałów serca, udarów, chorób nerek, czy osteoporozy.

Dodaj komentarz

1 Komentarz do "Potas – przydatny elektrolit"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Milena
Gość

Bez potasu ani rusz! Sama coś wiem na ten temat, bo nabawiłam się przez niedobór niezłych problemów z sercem. Teraz jest już lepiej, ale naprawdę podupadłam na zdrowiu. Pomogła zmiana diety i odpowiednie kapsułki. Na szczęście bez recepty, kupuję je jak mi się skończą i czuję, że zaczyna się ze mną coś dziać.

wpDiscuz