Miód i cynamon – sposób na różne dolegliwości

4.50 avg. rating (77% score) - 2 votes

Miód i cynamonMiód i cynamon w jednej kombinacji to niesamowita i naturalna mikstura, która może pomóc w niejednej chorobie. Ich właściwości doceniane były już w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej, gdzie uważana była za najlepszy środek na różnego rodzaju przypadłości. Poniżej przedstawiamy listę zastosowań tej niezwykłej kombinacji.

Miód i cynamon – zastosowanie i właściwości

Przeziębienie
Zanim złapiemy za tabletki, lepiej spróbować naturalnych metod. Łyżka dziennie ciepłego (nie gorącego!) miodu połączonego z 1/4 łyżeczki cynamonu w ciągu 3 dni wyleczy przeziębienie. Pomaga również w walce z kaszlem i zatokami.

Nieświeży oddech
W Ameryce Południowej ludzie używają miodu, cynamonu i letniej wody do płukania jamy ustnej. Cynamon może zmniejszyć ilość bakterii nawet o 50%. Mieszanka ta ma właściwości bakteriobójcze i odświeżające.

Artretyzm
Szklanka ciepłej wody z dwiema łyżkami miodu i łyżeczką cynamonu, wypijana rano oraz wieczorem, może spowodować ustąpienie bólów u osób cierpiących na artretyzm. Badania przeprowadzone przez Copenhangen University dowiodły pozytywny wpływ tej mikstury na 73 z 200 przebadanych pacjentów w ciągu tygodnia od rozpoczęcia kuracji.

Cholesterol
Rozpuść 2 łyżki miodu i 3 łyżeczki cynamonu w filiżance ciepłej herbaty. Dzięki tej miksturze zmniejszysz poziom cholesterolu w organizmie nawet o 10% w ciągu 2 godzin.

Niestrawność
2 łyżki miodu z połową łyżeczki cynamonu zjedzone przed posiłkiem w skuteczny sposób zmniejszą problemy z trawieniem, wyeliminują uczucie ciężkości oraz refluks. Spożywanie tej mikstury chroni również przed wrzodami oraz łagodzi ból brzucha. Według badań przeprowadzonych na pacjentach w Japonii oraz Indiach, zmniejsza łagodzi ona również wzdęcia.

Odporność
Stosowanie tej kombinacji wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed atakami bakterii, a także wirusów. Miód, dzięki zawartości żelaza i innych witamin, wzmacnia białe krwinki.

Choroby serca
Mieszanka miodu i cynamonu przyjmowana  każdego dnia redukuje poziom cholesterolu, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka zawału serca.

Zmęczenie
Jedna łyżka miodu ze szczyptą cynamonu może pobudzić organizm człowieka. Badania przeprowadzone na osobach starszych wykazały, że regularne przyjmowanie miodu z cynamonem rano i po południu, zwiększało elastyczność oraz czujność badanych. Mieli oni również więcej siły i energii w ciągu dnia.

Utrata wagi
Miód w połączeniu z cynamonem pomaga aktywować metabolizm i zmniejszyć apetyt na cukier. Wpływa na poziom glukozy we krwi i pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Stosowany codziennie może wspomóc proces odchudzania.

Trądzik oraz problemy skórne
Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, miód i cynamon może pomóc w walce z trądzikiem. Powstałą masę należy nakładać wieczorem i zmywać z samego rana. Ta kombinacja sprawdzi się również na różnego rodzaju dolegliwości skórne.

Ukąszenie owada
Wymieszaj 2 łyżki wody, łyżeczkę cynamonu i łyżkę miody. Następnie nałóż mieszankę na ukąszone miejsca. Złagodzi to swędzenie i dolegliwości bólowe w ciągu kilku minut.

Podsumowanie

Jak widać zdrowotnych właściwości miodu i cynamonu nie można lekceważyć. Dlatego warto dodać te naturalne produkty do swojej diety i cieszyć się zdrowiem na długie lata.

Polecane produkty:

Olej z Czarnego Kminku w kapsułkach
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella sativa) - jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie ...
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

5 komentarzy do "Miód i cynamon – sposób na różne dolegliwości"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
KLAAJDKA
Gość

Na dzisiaj mega pomocne dla mnie, zaraz wstaję i biorę miód i cynamon w obroty! Niech przeziębienie znika, zanim zdążyło się na dobre zacząć 🙂

Asia
Gość

Uwielbiam miód i cynamon 🙂 Nie wiedziałam, że aż w tylu przypadkach można zastosować tą prosta kombinację. Na pewno wypróbuje niektóre sposoby, szczególnie w zbliżającym się jesiennym okresie. Pozdrawiam!

Lunka1969
Gość

Jestem smakoszką dobrego miodu, tak się składa, że mój kuzyn posiada pasiekę we wschodnim, czystym regionie kraju, gdzie w promieniu 100 km ni euśiwadczysz żadnego przemysłu ciężkiego i to własnie u niego się zaopatruję.Ostatnie zakupy do dwa słoiki: lipowy i gryczany :))
A cynamon, cóż, dotąd stosowałam jedynie do szarlotki czy budyniu. Ale warto się zainspirować twoimi propozycjami 🙂

Daria
Gość

Świetny blog! Już dziś wykorzystam kilka przepisów! pozdrawiam daria

by.rosann
Gość

Nie ukrywam, że ta kombinacja najczęściej towarzyszy mi jesienią i zimą, jako podstawa dobrej odporności. I najważniejsze jest to, że składniki te działają, zawsze! 🙂

wpDiscuz