Miód manuka – właściwości

4.33 avg. rating (78% score) - 3 votes

Miód Manuka - właściwościChoć prozdrowotne właściwości miodów znane są od dawna, to miód manuka stosunkowo od niedawna zdobywa czołowe miejsca w rankingach zdrowej żywności. A wszystko to przez wysoką zawartość methylglyoxalu, który wykazuje właściwości antybakteryjne i działa probiotycznie. Jak wpływa na nasz organizm i czy warto zainteresować się tym miodem?

Miód manuka wytwarzany jest z nektaru zbieranego przez pszczoły z wiecznie zielonej rośliny Leptospermum Scoparium, inaczej zwanej krzewem Manuka. Rośnie on głównie w Nowej Zelandii i niektórych rejonach Australii.

Wartości odżywcze miodu manuka

Większość nieprzetworzonych i niefiltrowanych miodów jest znana ze swoich prozdrowotnych właściwości. Są one bogatym źródłem:

  • witamin z grupy B (pirydoksyna, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas pantotenowy)
  • aminokwasów
  • żelaza
  • magnezu
  • cynku
  • sodu
  • fosforu
  • miedzi
  • manganu
  • potasu

Jenak miód manuka wyróżnia jeszcze jedna ważna cecha – zawartość związku o nazwie methylglyoxal (MGO).  W miodach europejskich zawartość tego związku oscyluje średnio na poziomie 3,1 mg/kg, gdy w miodzie manuka nawet na poziomie 1000 mg/kg. Związek ten powstaje w procesie dojrzewania, więc miody o najwyższym stężeniu przechowywane są nawet 2 lata w specjalnych beczkach.

Właściwości miodu manuka

Regularne przyjmowany miód manuka może przynieść wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu człowieka. Oto najważniejsze właściwości tego miodu:

1. Właściwości antybakteryjne

Wiele bakterii szybko uodparnia się na działanie antybiotyków. Z tego powodu na świecie dochodzi do dużej ilości zakażeń trudnych do wyleczenia oraz zgonów. Miód manuka wykazuje działanie bakteriobójcze nawet na gronkowiec złocisty odporny na metycylinę (MRSA), paciorkowiec ropny (Streptococcus pyogenes) czy Clostridium difficile wywołującej zapalenie jelita grubego.

Skuteczność tego miodu związana jest z jego oddziaływania i hamowania przylegania bakterii do tkanek, które między innymi powodują ostre infekcje. Zahamowanie tego procesu skutkuje niewytworzeniem się biofilmów, które ochraniają bakterie przed działaniem antybiotyków. Do tej pory nie wykazano, aby bakterie te i drobnoustroje uodparniały się na działanie miodu manuka.

2. Gojenie ran

Użycie miodu manuka może być skutecznym sposobem leczenia niektórych ran. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwutleniającym nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale działa także zewnętrznie wspomagając proces gojenia ran. Ponadto łagodzi ból po oparzeniach, a także zmniejsza reakcje zapalne i zapobiega infekcjom.

3. System trawienny

Spożywanie miodu manuka wpływa na poprawę funkcjonowania układu trawiennego.  Zmniejsza stan zapalny wywołany nieprawidłową pracą tego układu, a także łagodzi dyskomfort spowodowany wzdęciami w jamie brzusznej. Wykazuje właściwości probiotyczne i wspiera florę bakteryjną w jelitach.

4. Alergie

Regularne przyjmowanie miodu manuka może pomóc podczas sezonowych alergii i zmniejsza zapotrzebowanie na leki antyalergiczne. Miód wykazuje właściwości antyhistaminowe i według badań pacjenci wykazywali 60% niższy wynik oceny objawów, 2 razy więcej dni bez objawów alergii i 70% mniej dni z ciężkimi objawami alergii, gdy przyjmowali codziennie suplementy z miodu manuka.

5. Uroda

Używanie miodu manuka do oczyszczania twarzy eliminuje wolne rodniki znajdujące się w skórze i działa peelingująco. Dzięki swoim wartościom odżywczym, zwiększa witalność, poprawia wygląd i strukturę skóry. Aplikowany również na włosy, odżywia je i nadaje połysk.

Gdzie szukać miodu manuka?

Mnogość etykiet w sklepach nie ułatwia wyboru dobrej jakości produktu i nie dotyczy to tylko miodu manuka. Jednak, aby być pewnym, że produkt jest najwyższej jakości, musi on spełniać pewne kryteria:

  • znak towarowy UMF znajdujący się w widocznym miejscu na opakowaniu
  • produkt pochodzi od firmy licencjonowanej przez New Zealand UMF i został wyprodukowany w Nowej Zelandii
  • posiada na opakowaniu numer licencyjny UMF
  • na opakowaniu znajduje się informacja UMF od 5 do 16+ oznaczająca właściwości terapeutyczne miodu

Produkcja miodu manuka wynosi około 1700 ton rocznie, gdy na świecie sprzedaje się około 10 000 ton „tego” miodu. Jak widać, łatwo kupić produkt niebędący prawdziwym miodem manuka, dlatego przy jego cenie, zanim wydamy dużo pieniędzy, warto się zastanowić.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina platensis - naturalna siła witamin i minerałów!
Spirulina to źródło wysokiej zawartości protein, witamin oraz minerałów. Urozmaica również dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdzycy.
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Miód manuka – właściwości"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Lifestylerka
Gość

Jeszcze nigdy nie słyszałam o takim miodzie. Musze się rozejrzeć, czy można go gdzieś u mnie dostać.

Niebanalne Życie
Gość

Pierwszy raz o nim słyszę, muszę wypróbować. A ten skoro ma tyle właściwości.. 😉

wpDiscuz