Batoniki ananasowo-daktylowe

4.50 avg. rating (77% score) - 2 votes

Batoniki ananasowo-daktyloweJeśli masz ochotę na coś słodkiego koniecznie wypróbuj ten przepis. Słodki karmel idealnie komponuje się z cierpkim smakiem ananasa. Z dodatkiem wiórków kokosowych smakuje wyśmienicie!

Zazwyczaj na karmel składają się niezbyt zdrowe składniki takie jak cukier rafinowany, masło i śmietana. Jednak w tym przepisie karmel jest całkowicie naturalny i zrobiony na bazie daktyli.

Daktyle są bardzo dobrym źródłem błonnika, który w naturalny sposób wspomaga procesy trawienne. Są one również bogate w wiele niezbędnych witamin i minerałów, w tym żelazo, potas, miedź, magnez, mangan, witaminy z grupy B, witaminę A i witaminę K. Witamina A i K mają wpływ na na zdrowie naszych oczu, a także utrzymują naszą skórę w dobrej kondycji.

Batoniki ananasowo-daktylowe to szybki deser bez pieczenia, a przepis jest niezwykle prosty do wykonania.

Dla ilości osób: 8

Czas przygotowania: 15 minut

Czas zamrażania: 2,5 godziny

Karmel

1 szklanka daktyli
½ szklanki wody

Migdałowo-kokosowa baza

½ szklanki daktyli
½ szklanki migdałów
½ szklanki wiórków kokosowych
¼ szklanki owsa
¼ szklanki rodzynek
1 łyżka miodu

Pokrycie

Świeże plastry ananasa

Przygotowanie

  1. Aby przygotować sos karmelowy, umieść daktyle i wodę w malakserze i mieszaj, aż uzyska gładką konsystencję syropu. Odłóż na bok.
  2. Wyłóż formę papierem do pieczenia (20 cm x 10 cm). Ostrożnie ułóż kawałki ananasa na dnie foremki.
  3. Polej ananasa przygotowanym sosem karmelowym i pozostaw w zamrażalce przez co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotuj bazę.
  4. Aby zrobić bazę, umieść wszystkie składniki w malakserze i miksuj, aż mieszanina zacznie się sklejać między palcami.
  5. Wyjmij formę z zamrażarki, a następnie bazę ułóż na wierzchu. Im mocniej i dokładniej ją rozprowadzisz na powierzchni sosu i ananasa, tym lepiej będą się trzymać razem, po odwróceniu do góry nogami.
  6. Umieścić formę z powrotem w zamrażarce na około 2 godziny w celu stwardnienia.
  7. Gdy wszystko jest gotowe, odwróć formę do góry nogami na talerz.
  8. Pokrój ostrożnie ostrym nożem na kawałki w kształcie batonika.

Gotowe! Ciesz się wspaniałym smakiem zdrowych batoników.

Uwaga: Batoniki mogą być przechowywane w zamrażalce przez 1 tydzień. Wystarczy rozmrozić je przez 15 minut, gdy tylko masz ochotę na pyszny deser.

Polecane produkty:

Olej z Czarnego Kminku w kapsułkach
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella sativa) - jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie ...
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz