Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 3 lutego 2023

Spirulina - naturalna odżywka dla sportowcówRzadko mówi się o zastosowaniu algi Spirulina jako naturalnej odżywki dla sportowców. Jednak dzięki bardzo specyficznemu składowi Spirulina jest suplementem diety mogącym z dużym powodzeniem zastąpić wiele różnych syntetycznych odżywek. Zawarte w tej aldze substancje ze względu na naturalne pochodzenie są łatwo przyswajalne.

Białko dla sportowców

W trakcje treningu uszkodzeniu ulegają komórki mięśniowe. Każdorazowe uszkodzenie włókna mięśniowego powoduje, że do przestrzeni komórkowej wydzielane są substancje sygnałowe, docierające do małych, wrzecionowatych, wciśniętych między komórki mięśnia komórek satelitarnych. To po otrzymaniu sygnału dzielą się i różnicują w komórki mięśniowe. Cały ten proces opisany w taki sposób nie jest szczególnie skomplikowany. Natomiast biochemia wzrostu mięśnia wykazuje większą złożoność. Co ważne jednak, do budowy komórek mięśniowych potrzeba – jak zresztą do budowy wszystkich komórek – sporej ilości określonego białka. Substancje z tej grupy tworzą szkielet komórki, a także odpowiadają za budowę włókienek kurczliwych. Te z kolei odpowiadają za ruchomość mięśnia. Ludzki organizm nie dysponuje jednak żadną strategiczną rezerwą białka, z którego można byłoby syntetyzować włókna mięśniowe. Ten budulec musi być dostarczany na bieżąco i właśnie tutaj przydaje się Spirulina.

Komórki tej algi zawierają nawet do 70% białka w suchej masie, w tym grupę aminokwasów, które są niezbędne, ponieważ ludzki organizm nie umie ich samodzielnie wytwarzać. Białko to cechuje się bardzo dużą przyswajalnością. Oznacza to, że jego zdecydowana większość zostanie rozkładana jest na aminokwasy, następnie dostarczana do mięśni i tam przebudowana we własne białko organizmu.

Witaminy dla sportowców

Prawidłowy metabolizm zależy głównie od dwóch kategorii związków: witamin i rozpuszczalników. Ważne są oczywiście również minerały, przy czym te ostatnie zawsze są gdzieś choćby w minimalnych ilościach gromadzone. Witaminy w większości zapasów nie mają, dlatego Spirulina, bogata w kilka istotnych substancji organicznych o charakterze witamin, jest tak ważnym uzupełnieniem diety sportowców. Jeśli chodzi o rozpuszczalniki to najważniejszym jest oczywiście woda. Bardzo duże znaczenie mają również tłuszcze i pewną ilość tychże można znaleźć w komórkach glonów. Wprawdzie są bogatsze źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych niż komórki Spiruliny, ale skład tych ostatnich sprawia, że są one doskonałym uzupełnieniem posiłku po treningu, ponieważ Spirulina zawiera dokładnie te kwasy, które ulegają zużyciu w czasie wysiłku. Dodatkowo dostarcza witaminy takie jak:

Aby mogły one zostać wchłonięte do komórek organizmu i tam spełnić swoją funkcje muszą mieć zapewnioną obecność tłuszczu . Tłuszcze zawarte w Spirulinie, głównie nienasycone, w dużej mierze omega-3, omega-6 i omega-9, pozwalają na pełne wykorzystanie tych witamin.

Minerały

Trening o wysokiej intensywności i sporty wytrzymałościowe zwiększają zapotrzebowanie organizmu na żelazo. Wielu sportowców, trenując intensywnie, może cierpieć z powodu deficytu żelaza co objawia się m.in. wyczerpaniem, osłabieniem czy zmęczeniem mięśni. Spirulina to niezwykle ceniona mikroalga zawierająca organiczne żelazo i chlorofil. Wprowadzenie Spiruliny do codziennej diety może wyeliminować objawy niedoboru żelaza, a to z kolei może przełożyć się na poprawę wyników w sporcie. Dodatkowo chlorofil zawarty w Spirulinie całościowo wzmacnia organizm, dodaje energii witalnej i usprawnia jego funkcjonowanie. Ponadto ten zielony barwnik roślinny,  posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Sport wpływa na ilość wolnych rodników w organizmie. Osoby, które trenują regularnie są narażone na stres oksydacyjny. Antyoksydanty to związki neutralizujące wolne rodniki tlenowe, a Spirulina jest ich bardzo dobrym źródłem, dzięki temu pozwala ochronić organizm sportowca przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Naturalna energia

Związki wysokoenergetyczne oraz przekaźniki energii zawarte w aldze Spirulina pozwalają łagodzić skutki intensywnego wysiłku. Dodatkowo przyczyniają się do długofalowego wzrostu efektywności wysiłku, a także poprawy wydolności oddechowej. Powodując zrównoważony przyrost masy mięśniowej, Spirulina zapewnia doskonale harmonijny rozwój wszystkich układów współpracujących ze sobą w trakcie wykonywania dowolnej aktywności fizycznej. Wpływ na gospodarkę energetyczną jest nie do przecenienia. Spirulina zmniejsza uczucie wyczerpania i przyspiesza regenerację, dzięki czemu szybciej jest się gotowym do kolejnego treningu. Jest to gotowość naturalna – bez sztucznego pobudzania układu ruchowego czy nerwowego, tylko wynikająca z przebiegu wydajnych szlaków metabolicznych prowadzących do regeneracji organizmu.

Podsumowanie

Trzeba powiedzieć sobie wprost, Spirulina jest idealnym suplementem dla sportowców. Ma bardzo złożone działanie, ale najważniejszą jej zaletą jest wysoka zawartość białka w bardzo dobrze przyswajalnej formie. Podobnej przyswajalności nie osiągają nawet w przybliżeniu najlepsze syntetyki, a przy tym Spirulina jest zdecydowanie bezpieczniejszym i naturalnym uzupełnieniem diety.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Yakoot M., Salem A., Spirulina platensis versus silymarin in the treatment of chronic hepatitis C virus infection. A pilot randomized, comparative clinical trial, BMC Gastroenterology, 12/2012.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Ekiert K., Dochniak M., Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?, Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne, 4/2015.
  4. Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
  5. Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
  6. Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami