Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 19 sierpnia 2022

5 powodów, aby przekonać się do algi SpirulinaSpirulina w ostatnim czasie zyskuje na popularności ze względu na niesamowite właściwości energetyczne. Wszystko dlatego, że jej skład jest bardzo bogaty w łatwo przyswajalne substancje. Ale czy wiesz, że te algi były źródłem pożywienia w Ameryce Środkowej już od IX wieku? Spirulina była podstawowym składnikiem diety Azteków i uważali ją za główne źródło niezbędnych substancji do prawidłowego funkcjonowania. Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości Spiruliny.

 

Jakie właściwości posiada Spirulina?

Zalet z przyjmowania Spiruliny jest znacznie więcej. Dzisiaj postaramy się przybliżyć jednak te najważniejsze.

Zobacz również: Spirulina i Chlorella z rozerwaną ścianą komórkową.

1. Wysoka zawartość białka

Dietetycy zalecają przyjmowanie około 56 g białka przez mężczyzn i około 46 g przez kobiety każdego dnia. Badania pokazują, że odżywcza Spirulina posiada od 65 do 71% białka, podczas gdy wołowina zawiera go zaledwie 22%. Oznacza to, że ma trzy razy więcej kompletnego białka w porównaniu do wołowiny. Dodatkowo nie posiada prawie żadnego cholesterolu i ma mniej niż 4 kalorie na gram.

2. Zawiera niezbędne aminokwasy egzogenne

Aminokwasy są budulcem białek, co oznacza, że wpływają na budowę oraz naprawę mięśni i tkanek. Dziewięć niezbędnych aminokwasów to: fenyloalanina, histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan i walina. Żaden z nich nie występuje naturalnie ludzkim organizmie. Trzeba więc je dostarczyć z zewnątrz, aby można było prawidłowo funkcjonować. Spirulina zawiera wszystkie te dziewięć aminokwasów w odpowiedniej proporcji.

3. Zawiera chlorofil

Chlorofil to biocząsteczki, które niezbędne są do fotosyntezy. Dla szybkiego przypomnienia, mówiąc w uproszczeniu, fotosynteza to proces, w którym roślina przekształca energię świetlną w związki organiczne. Spirulina zawiera chlorofil w bardzo dużych ilościach, a jego właściwości to:

  • oczyszczenie krwi;
  • detoks organizmu;
  • usuwanie toksyn z wątroby;
  • zwiększanie poziom tlenu w komórkach;
  • odkwaszanie organizmu;
  • jest bogaty w enzymy, które pobudzają regenerację komórek;
  • ma działanie przeciwzapalne.

4. Właściwości oczyszczające

Mimo, że obecne życie ma wiele zalet takich jak np. podróże samolotem, mieszkanie w dużych miastach, gdzie wszędzie jest blisko, to jesteśmy o wiele bardziej narażeni na działanie toksyn niż wcześniejsze pokolenia. Szkodliwe substancje chemiczne niestety znajdują się w żywności, którą jemy, ubraniach, jakie nosimy, a nawet powietrzu, którym oddychamy. Spirulina odtruwa układ pokarmowy. Alga ta jest w stanie związać metale ciężkie, a nawet radioaktywne izotopy i usunąć je z organizmu. Ponadto badania wskazują, że zawiera właściwości wirusobójcze poprzez ich unieczynnienie.

5. Zawiera więcej wapnia niż szklanka mleka

Wapń jest związkiem chemicznym znajdującym się w organizmie. Odpowiada za budowę i utrzymanie zdrowych kości. Źródłem wapnia najczęściej jest mleko, ser, jogurt i inne produkty mleczne. Jednak ponad 60% populacji na świecie nie może trawić laktozy, cukru znajdującego się w mleku. Można wtedy sięgnąć po alternatywne źródła. Tutaj Spirulina sprawdzi się bardzo dobrze, ponieważ zawiera 26 razy więcej wapnia niż szklanka mleka.

Zobacz również: Spirulina Febico – jakość i certyfikaty.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
  2. Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
  3. Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
  4. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami