8 naukowych faktów o Spirulinie

8 naukowych faktow o SpirulinieOto osiem popartych badaniami naukowymi faktów, które powinny zachęcić każdego, aby spróbował Spirulinę, a jeszcze tego nie zrobił.

1. Spirulina wspiera detoks organizmu i dodaje energii (w tej kolejności!)

Spirulina działa alkalizująco  na ciało, co zwiększa czynność wątroby i poprawia zdolność organizmu do pozbycia się toksyn. Oprócz tego zawiera chlorofil, związek znany ze swojej zdolności do usuwania z organizmu zanieczyszczeń w tym również metali ciężkich. Dr Joseph Mercola zauważa, że ​​Spirulina tak silnie odtruwa, że podczas początkowego przyjmowania można odczuwać senność.

2. Spirulina naturalnie i długotrwale zwiększa energię

Nie martw się jeśli w pierwszy lub drugi dzień po rozpoczęciu przyjmowania Spiruliny czujesz się senny. Ludzie, którzy zażywają tę algę, jako pierwszy powód jej dalszego przyjmowania podają zwiększoną energię – dlatego nie chcą zaprzestać jeść Spiruliny. Już po kilku dniach zaczyna się odczuwać odświeżenie i pobudzenie, nawet po drugiej połowie dnia, gdy organizm powinien być już zmęczony. W rzeczywistości, nawet Dr Oz przyjmuje algę Spirulina w celu dodania sobie energii. Zwiększa się wtedy zdolność do uwalniania cukrów z komórek, dzięki czemu mogą one zwiększać energię zamiast przekształcać się w tłuszcz.

3. Spirulina wspomaga układ odpornościowy

Liczne badania potwierdziły, że Spirulina skutecznie wzmacnia system odpornościowy. Jedno z nich było przełomowe, ponieważ nie tylko wykazało, że Spirulina zwiększa odporność, ale także łagodzi objawy niedokrwistości, zwłaszcza u osób starszych, poprzez zwiększenie liczby białych krwinek oraz zwiększenie aktywności enzymu 2,3-dioksygenazy indoloaminy.

4. Spirulina hamuje alergie

Jeśli cierpisz na sezonowe alergie, będziesz zadowolony wiedząc, że włączając algę Spirulina do swojej diety możesz pomóc organizmowi w naturalny sposób ograniczyć reakcje zapalne. Jedno z badań wykazało, że pacjenci przyjmujący Spirulinę doświadczyli ulgę od objawów alergii takich jak wydzielina z nosa, kichanie, uczucie zatkanego nosa oraz swędzenie.

5. Spirulina odżywia i chroni wątrobę

Spirulina nie tylko oczyszcza organizm (detoks), ale również może chronić wątrobę przed uszkodzeniem spowodowanym przez niektóre leki. Jedno z badań wykazało, że przyjmowanie Spiruliny podczas stosowania leków przywróciło prawidłową czynność wątroby, a także znormalizowana została aktywność markerów w surowicy wątroby.

6. Spirulina wspiera zdrowy poziom cholesterolu

Badania opublikowane w Journal of the Science of Food and Agriculture potwierdziły, że przyjmowanie Spiruliny miało istotny wpływ na poziom cholesterolu. Autorzy tych badań stwierdzili, że Spirulina miała znaczący wpływ na obniżenie stężenia lipidów we krwi, zwłaszcza trójglicerydów.

7. Spirulina wspiera pracę serca i pomaga utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi

Liczne badania potwierdziły skuteczne działanie Spiruliny przeciw nadciśnieniu. W 2013 zostały przeprowadzone badania w celu określenia i ustalenia czy czynny związek Spiruliny, fikocyjanina, mogłby poprawić dysfunkcję śródbłonka w zespole metabolicznym. Okazało się, że grupy, które przyjmowały fikocyjaninę wykazywały, zależne od dawki, obniżone ciśnienie tętnicze. Dowiedziono również, że fikocyjanina, aktywny związek znajdujący się w Spiruline może być korzystny w zapobieganiu chorobom związanym z dysfunkcją śródbłonka w zespole metabolicznym.

8. Spirulina poprawia funkcje poznawcze i chroni przed wolnymi rodnikami

Spirulina posiada niezwykle skuteczne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Jedno z badań wykazało, że uzupełnienie diety w Spirulinę utrzymuje prawidłowy poziomy dopaminy i zabezpiecza przed objawami neurotoksyczności. Inne badania stwierdziły, że Spirulina posiada zdolność do ochrony przed uszkodzeniem przez wolne rodniki mózgu. Zauważalnie może zapobiegać zaburzeniom pamięci. Aktywność peroksydazy glutationowej była znacznie wyższa w grupie przyjmującej Spirulinę niż w grupie kontrolnej. Autorzy tego badania, opublikowanego w Journal of Nutritional Science and Vitaminology stwierdzili, że ​​Spirulina może zapobiec utracie pamięci poprzez zmniejszenie akumulacji białka Aβ, zmniejszając tym samym uszkodzenia oksydacyjne, a przede wszystkim zwiększając aktywność katalazy.

Polecane produkty:

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *