Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 16 grudnia 2022

Jak jeść Spirulinę?Spirulina jest idealna dla każdego, kto chce uzupełnić swoją dietę w witaminy i minerały, a także inne, ważne dla organizmu składniki odżywcze. Szczególne znaczenie ma dla tych, którzy wybrali dietę wegańską lub wegetariańską. Spirulina jest również doskonałym dodatkiem do każdego stylu życia. Można spożywać ją na różne sposoby. Jednak nie każdy wie jak jeść Spirulinę. Zobacz jak i gdzie najlepiej ją dodawać.

Spirulina – superfood

Spirulina zaliczana jest do kategorii produktów Superfood. Zawiera wysoką zawartość bardzo dobrze przyswajalnego pełnowartościowego białka, antyoksydantów oraz witaminy takie jak m.in.:

Spirulina to także cenne pierwiastki takie jak:

Ciekawostką jest to, że NASA dodaje algę Spirulina do diety astronautów, ponieważ uzupełnia ona niedobory składników odżywczych, a także pozwala na szybką regenerację po powrocie z misji.

Zazwyczaj Spirulina jest łatwo dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, specjalistycznych sklepach internetowych zajmujących się sprzedażą tych właśnie produktów, na stronach producentów, a także w aptekach. Dostępna jest w różnych postaciach. Alga Spirulina może być sprzedawana w tabletkach lub drobno zmielonym proszku. Przed zakupem należy zawsze przeczytać etykietę i upewnić się, że nie zawiera ona żadnych dodatków. Tylko wysokiej jakości produkt od zaufanego producenta da nam pewność, że skorzystamy z wszystkich właściwości Spiruliny.

Jak jeść Spirulinę w proszku?

1. Smoothie lub sok

Spirulina w proszku może być wykorzystana do zrobienia smoothie lub soku. Jak? To bardzo proste. Wystarczy dodać jedną lub dwie łyżeczki sproszkowanej Spiruliny do ulubionego smoothie czy soku. Zwiększy to spożycie antyoksydantów i zapewni solidną dawkę wysokiej jakości białka, a także witamin i minerałów. Warto dodać Spirulinę do smoothie złożonego ze składników takich jak szpinak, cukinia i seler naciowy lub świeżego soku z granatu czy pomarańczy.

Zobacz również: Koktajl ze Spiruliną.

Przygotuj składniki:

  • 4 jabłka (grubo pokrojone);
  • 1 cukinia (pokrojona);
  • szpinak (garść);
  • awokado (obrane, pokrojone);
  • lód;
  • Spirulina (1 łyżeczka);
  • seler naciowy (dekoracyjnie).

lub

  • seler naciowy (2 łodygi);
  • 1/3 ogórka (pokrojona);
  • rukiew wodna (garść);
  • Spirulina (1 łyżeczka);
  • sok z cytryny (dla smaku).

Aby przygotować smoothie umieść wszystkie składniki w mikserze lub blenderze i zmiksuj na gładką masę. Można dodać kruszony lód i ponownie wymieszać. Gdy smoothie będzie zbyt gęste należy dodać więcej lodu lub wody mineralnej i jeszcze raz wymieszać. Jest to jeden z przykładów jak wykorzystać algę Spirulina w postaci proszku. Kolejny to makaron lub kopytka ze Spiruliny.

2. Makaron lub kopytka ze Spiruliny

Spirulina jest bardzo dobrym dodatkiem do makaronów i kopytek, ponieważ ich smak po ugotowaniu staje się neutralny. Wystarczy jedna łyżeczka, aby nadać kluskom wspaniały niebiesko-zielony odcień. Dodaj odrobinę Spiruliny w proszku do tradycyjnie zrobionego ciasta na makaron.

Przygotuj składniki:

  • Spirulina (1 łyżeczka);
  • mąka (semolina z pszenicy durum);
  • woda (ostudzona, letnia);
  • naczynie (miska).

Wsyp mąkę do naczynia. Następnie dodaj Spirulinę w proszku i wlej wodę w takiej ilości, aby powstała jednolita, zbita masa na ciasto makaronowe. Gotowe!

3. Jak jeść Spirulinę w sosach sałatkowych?

Sosy sałatkowe to kolejny świetny sposób na wprowadzenie Spiruliny do codziennej diety. Można ją dodać np. do sosu winegret (vinaigrette) lub przepisu na sos sałatkowy złożony z:

  • 1 awokado;
  • 1 łyżeczki Spiruliny w proszku;
  • soku z cytryny;
  • oliwy z oliwek.

Tak naprawdę alga Spirulina może być użyta w każdego rodzaju sosie do sałatek. Będzie stanowiła bardzo wartościowy i bogaty w składniki odżywcze dodatek do dania.

4. Spirulina w zdrowych deserach białkowych

Smakoszom zdrowych przekąsek zasmakują z pewnością kulki truflowo-kokosowe ze Spiruliną. Jedząc je nie tylko będziemy rozkoszować się ich smakiem, ale również nasz organizm będzie utrzymywany w zdrowiu, ponieważ dostarczać mu będziemy niezbędne składniki odżywcze w czystej postaci.

Przygotuj składniki:

Po pierwsze, w średniej wielkości misce dodaj i wymieszaj masło kokosowe, 1,5 szklanki startego kokosa, ekstrakt waniliowy, syrop z agawy oraz Spirulinę w proszku. Następnie nałóż 1 czubatą łyżkę powstałej masy na rękę i roluj w kłębek. Powtarzaj, aż otrzymasz około 20 kulek. Następnie umieść kulki na blaszce. Posyp kruszonymi pistacjami i wiórkami kokos na dwóch oddzielnych talerzach. Następnie roluj każdą kulkę w dodatkach według potrzeby. Na końcu umieść kulki ponownie na blaszce i włóż do lodówki na 30 minut.

Gotowe kulki kokosowe ze Spiruliną mogą być przechowywane w lodówce przez okres do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
  2. Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
  3. Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
  4. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami