Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 6 stycznia 2024

Spirulina - 8 powodów, aby przyjmować ją każdego dniaSpirulina często zaliczana jest do superfood. To całkowicie uzasadnione, ponieważ jest znakomitym produktem naturalnym, który zawiera prawdziwą kombinację składników odżywczych i substancji witalnych. Dodatkowo w jej składzie znajdują się liczne enzymy, które mają wysoką zawartość chlorofilu wpływającego alkalizująco na organizm. Oprócz tego Spirulina wykazuje inne dobroczynne właściwości. Przyjrzyjmy się niektórym z nich, aby przekonać się do przyjmowania tej algi.

Spirulina – składniki odżywcze

Kompozycja składników odżywczych w Spirulinie, a przede wszystkim ich wysoka biodostępność dostarczają organizmowi bardzo szybko i skutecznie wszystkiego czego potrzebuje. Wszystko po to, aby odżywić każdą komórkę naszego ciała wystarczającą ilością tlenu i składników niezbędnych do wzmocnienia, a także obrony od nadmiaru kwasów, toksyn oraz innego rodzaju zanieczyszczeń.

Spirulina – zalety suplementacji

Regularna suplementacja Spiruliny sprawia, że nasz organizm ma ułatwione zadanie podczas samoleczenia. Wpływa w znacznym stopniu na skuteczność leczenia różnego rodzaju chorób. Alga ta dostarcza niezbędnej energii, a to mobilizuje systemy regulacyjne, dzięki czemu proces regeneracji może się rozpocząć i przebiegać dużo sprawniej. Silny organizm jest w stanie sam powrócić do równowagi. Poniżej przedstawiamy fakty na temat Spiruliny, które z pewnością Państwa zainteresują.

1. Spirulina w walce z infekcjami

Spirulina jest jednym z najbardziej wartościowych produktów zawierających naturalne, roślinne białko w dużej ilości (aż do 70%). Wśród tych białek są również te, które odpowiadają za znaczny wzrost produkcji komórek Natural Killer (NK, czyli tzw. naturalni zabójcy). Komórki NK odpowiedzialne są za obronę organizmu przed pasożytami i chorobami układu odpornościowego. Wytwarzają odpowiednio dobrane przeciwciała.

Wieloletnie badania przeprowadzone w Japonii w Osaka Medical Center wykazały, że aktywność makrofagów (powstają z komórek wytwarzanych w szpiku kostnym) po włączeniu do diety Spiruliny znacznie uległa zwiększeniu. W ten sposób, alga ta wspiera układ odpornościowy w walce z wszelkiego rodzaju infekcjami.

2. Spirulina można zmniejszyć reakcje alergiczne

W badaniu, które zostało opublikowane w 2005 roku w czasopiśmie naukowym Journal of Medicinal Food naukowcy stwierdzili, że Spirulina może zapobiegać reakcjom alergicznym u osób, które cierpią z powodu zapalenia błony śluzowej nosa (zapalenie przegrody nosowej). Spirulina okazała się niezwykle skuteczna w leczeniu kataru siennego oraz alergii skórnych. Zawiera ona bowiem substancje, które hamują nadmierne wydzielanie histaminy.

Dzienna dawka algi Spirulina (3-6 g) stosowana regularnie, nawet u osób z ciężką alergią, może przyczynić się do znacznego zmniejszenia jej objawów.

3. Spirulina reguluje poziom cukru

W badaniu na pacjentach, u których rozpoznano cukrzycę typu 2 wykazano, że stężenie cukru we krwi zostało zredukowane po spożyciu tylko 2 gram Spiruliny. Naukowcy zwrócili uwagę, że niebiesko-zielony pigment Spiruliny (znany jako fikocyjanina) może regulować poziom cukru we krwi. Fikocyjanina może również chronić przed podwyższonym ciśnieniem krwi i zwiększać stężenie hormonu adiponektyny. Adiponektyna jest zaangażowana w regulację apetytu. Wysoki poziom tego hormonu oznacza, że odczuwamy mniejszy głód.

4. Spirulina zmniejsza stan zapalny

Fikocyjanina jest oczywiście nie tylko barwnikiem Spiruliny. Zajmuje ona wysokie miejsce pośród składników aktywnych, znajdujących się w tej aldze, ze względu na ogromne właściwości antyoksydacyjne. W połączeniu z zawartym w Spirulinie beta-karotenemwitaminą C i witaminą E, a także selenem hamuje rozwój procesów utleniania, które powodują uszkodzenia ścian komórkowych. Uszkodzone ściany komórkowe mogą wywołać procesy zapalne, które zazwyczaj rozprzestrzeniają się po całym ciele. W tym kontekście ważne jest, aby wiedzieć, że pojawienie się wielu chorób opiera się właśnie na poprzedzających je stanach zapalnych.

5. Spirulina dostarcza duże ilości chlorofilu

Chlorofil jest jednym z głównych składników algi Spirulina. Jego struktura chemiczna jest niemal identyczna jak hemoglobina – czerwony barwnik krwi. Nie bez powodu chlorofil potocznie nazywa się „zieloną krwią”.
Podobieństwo do hemoglobiny pokazuje także znaczenie chlorofilu w zakresie zdrowia, ponieważ spełnia on ważne zadania w organizmie.

6. Chlorofil wykazuje działanie przecinownowotworowe

Jak już wspomniano, Spirulina zawiera dużo chlorofilu. Dlatego też, spożywanie tej algi może pomóc w zapobieganiu lub leczeniu nowotworów. Chlorofil oprócz wielu korzystnych właściwości zdrowotnych, wykazuje także działanie przeciwnowotworowe.

Według badań chlorofil blokuje kompleksy enzymatyczne, które powodują zmiany w komórkach i tym samym prowadzą do niekontrolowanego wzrostu komórek rakowych. Wykazano, że chlorofil może znacząco zmniejszyć liczbę rakotwórczej aflatoksyny w organizmie. Aflatoksyny należą do najbardziej rakotwórczych toksyn, produkowanych przez niektóre gatunki pleśni z rodzaju Aspergillus. Aflatoksyny są prawie wszędzie w przyrodzie: w zbożu, suszonych owocach czy mleku. Dlatego też są one obecne w prawie każdym organizmie człowieka.

7. Spirulina spowalnia procesy starzenia

Duże ilości chlorofilu zawarte w Spirulinie stymulują produkcję czerwonych krwinek (erytrocytów). Im więcej czerwonych krwinek tym więcej tlenu, który może być transportowany do wszystkich komórek, a co za tym idzie poprawiać funkcjonowanie oddychania komórkowego. Czynniki te zapewniają każdej komórce zaopatrzenie w tlen do prawidłowego funkcjonowania, przy czym wspierają również regenerację osłabionych komórek. Prawidłowa zawartość chlorofilu w organizmie zwiększa żywotność wszystkich komórek. Sprawia to, że proces starzenia się fizycznego i psychicznego jest w znacznym stopniu hamowany.

8. Spirulina poprawia wydajność pracy mózgu

Wiele osób, które przekonały się do Spiruliny i regularnie uzupełniają nią swoją dietę, jednogłośnie twierdzą, że ich komfort życia zwiększył się. Przede wszystkim zauważyli znaczą poprawę zdolności myślenia. Spirulina zawiera wyjątkowo duże ilości L-tryptofanuaminokwasu będącego prekursorem serotoniny i melatoniny. Serotonina jest jednym z głównych neuroprzekaźników. Dzięki temu Spirulina uważana jest za doskonały sposób poprawy nastroju, pamięci i uspokojenia nerwów.

Z kolei kwas glutaminowy, który również znajduje się w Spirulinie, wpływa na poprawę aktywności naszego mózgu. Zmniejsza zmęczenie psychiczne i brak koncentracji. Efekt ten sprawia, że ​​Spirulina jest idealnym uzupełnieniem diety dla dzieci i młodzieży, jak również osób starszych.

Spirulina dla wszystkich

Z powodu wysokiej zawartości substancji odżywczych Spirulina jest doskonałym, a do tego naturalnym suplementem diety dla każdego. Równoważy niedobory substancji odżywczych, dodaje sił witalnych. Jest zatem bardzo dobrym produktem, zarówno dla dzieci, osób starszych, jak i tych, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na istotne substancje odżywcze. Dodatkowo stanowi rozwiązanie dla osób, które pracują fizycznie lub psychicznie przeciążając swój organizm, a przede wszystkim dla zwolenników diety fast food, dla których niezbędne jest dostarczenie składników odżywczych.

Spirulina tabletki czy proszek – jaką wybrać?

Spirulina dostępna jest jako proszek, jak również w formie sprasowanych na zimno tabletek. Zmieszanie proszku z wodą lub sokiem pozwala na to, że już część składników odżywczych wchłaniana jest już przez błonę śluzową jamy ustnej. To sprawia, że są one dostępne dla organizmu praktycznie natychmiast. Sproszkowana Spirulina to również doskonała baza do przygotowania domowych maseczek, które wykorzystać można w pielęgnacji skóry. Spirulina w proszku ze względu na korzystne działanie nie tylko na zdrowie ale i urodę, poprawia samopoczucie, funkcjonowanie organizmu oraz wygląd.

Z kolei Spirulina w tabletkach ma taką zaletę, że tabletki można łatwo zabrać ze sobą wszędzie, w każdej chwili przyjmować, bez tracenia czasu na przygotowanie koktajlu.

Dawkowanie Spiruliny

Dla zapobiegania i zrównoważenia deficytu składników odżywczych należy spożywać 3-4 gramy Spiruliny dziennie, czyli około 6-8 tabletek. Najlepiej jest wybrać takie, które zawierają 500 mg czystej Spiruliny platensis bez substancji przeciwzbrylających, barwników, konserwantów czy innych zbędnych wypełniaczy.

W przypadku kiedy organizm choruje zaleca się znacznie wyższą dawkę dzienną – nawet 10 gram. Wskazane jest, aby zacząć od spożycia 4 gram, a następnie powoli zwiększać dawkowanie. Dzięki temu organizm ma czas, aby przyzwyczaić się do przyjmowania alg zawierających duże ilości białka i substancji odżywczych.

Na początku spożywanie Spiruliny może powodować pojawianie się większej ilości gazów. Alga ta przyczynia się do rozkładu bakterii chorobotwórczych zalegających w jelitach. Nie jest to komfortowa i przyjemna sytuacja. Jednak mimo to jest pozytywną reakcją na Spirulinę i powinna ustąpić po około 4-6 dniach.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Jung F., Kruger-Genge A., Waldeck P., Kupper J., Spirulina platensis a super food?, Journal of Cellular Biotechnology, 5/2019.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Fenert B., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodziny Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami