Spirulina i czarnuszka – wzajemne uzupełnienie

Spirulina i czarnuszkaWiele suplementów diety ma bardzo kompleksowy skład – do nich należy między innymi Spirulina, rodzaj algi, którego właściwości odżywcze pozwalają na jej bardzo szerokie zastosowanie jako suplementu. Jednak wiąże się z tym również pewien problem – uwalnianie licznych substancji chemicznych wymaga najczęściej obecności odmiennych enzymów trawiennych, białek transportowych, przenośników, a nawet różnych warunków fizycznych środowiska – dostępności rozpuszczalników, odczynu roztworu itd. Dlatego przyjmowana samodzielnie Spirulina nie zawsze ma możliwość rozwinięcia w pełni swoich dobroczynnych działań. Aby to zmienić, można ją połączyć z czarnuszką (czarnym kminkiem).

Czy czarnuszka jest bogatsza?

Teoretycznie substancje zawarte w oleju z czarnuszki są też zawarte w algach, choć w mniejszych ilościach (co wynika po części ze stopnia koncentracji – olej z czarnuszki pozbawiony jest związków o charakterze strukturalnym). Co jednak ważne, Spirulina nie jest szczególnie bogata w tłuszcze, ale zawiera wiele substancji, które się w tłuszczach rozpuszczają. Istnieje ryzyko, że z roztworu o zbyt wysokim stężeniu organizm nie zdąży odzyskać wszystkich korzystnych związków, więc olej z czarnuszki będzie po części rozpuszczalnikiem, dzięki któremu uda się „wycisnąć” więcej z każdej komórki Spirulina.

Co ma czarnuszka i dlatego to ważne

Oczywiście byłoby kompletnym bezsensem przyjmowanie drugiego suplementu tylko po to, aby zmniejszyć stężenie pierwszego (nawet jeśli to biologicznie korzystne). Na szczęście w nasionach czarnuszki znajduje się sporo cennych enzymów i witaminy rozpuszczalnych w tłuszczach. To o tyle ważne, że wiele z tych substancji to związki wzmacniające działanie substancji dostarczonych razem z komórkami alg – witamina A wzmacnia działanie witaminy E, niektóre z witamin z grupy B doskonale zwiększają wchłanianie witaminy K, która z kolei zwiększa wchłaniania witaminy D. Takich zależności można przedstawić co najmniej kilkanaście, a jeszcze więcej nie jest udokumentowanych, choć zostały potwierdzone.

A praktyka?

Warto też spojrzeć na całą sprawę bardzo pragmatycznie – proszek z alg specjalnie smaczny nie jest, dlatego robi się z niego koktajle, a można też dodać go do potraw. W takim układzie olej z czarnuszki stanowi świetny zamiennik zwyczajowo używanych tłuszczów, a do tego sam w sobie jest świetną przyprawą, dzięki czemu zabija też smak algi Spirulina. Bo suplementacja musi być nie tylko skuteczna – warto również zadbać o to, aby była przyjemna, a z pewnością dobra sałatka jest smaczniejsza niż koktajl ze Spiruliny, zielonego jęczmienia i paru dodatków.
Jest wiele powodów, dla których połączenie algi Spirulina i oleju z czarnuszki jest dobrym rozwiązaniem. Od zwiększonej skuteczności po lepszy smak – a każdy powód jest dobry, żeby lepiej dbać o swoje zdrowie. Połączenie Spiruliny z olejem z czarnuszki jest jednym z najskuteczniejszych sposobów zwiększenia pozytywnych skutków każdego z tych suplementów, ale nie jest to jedyny miks, jaki można sobie dla podniesienia zdrowia przyrządzić.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina platensis - naturalna siła witamin i minerałów!
Spirulina to źródło wysokiej zawartości protein, witamin oraz minerałów. Urozmaica również dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdzycy.
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...

 

1 komentuj
  1. Anna
    Anna says:

    Moze spirulina w smaku nie jest najlepsza, ale ma tyle wlasciwosci, ze nie ma to najmniejszego znaczenia. Dobrze wiedziec, jak wzajemnie czarnuszka i spirulina sie uzupelniaja. Dzieki

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *