Spirulina i jej zastosowanie przy tarczycy

Spirulina i jej zastosowanie przy tarczycyJednym z powodów, dla których suplementacja diety może być niemożliwa są choroby układu endokrynologicznego. Gruczoły wydzielania wewnętrznego są bowiem bardzo czułe nawet na śladowe ilości wybranych pierwiastków lub minerałów, a w stanach chorobowych równowaga ta już jest naruszona i suplementacja, zamiast pomóc, mogłaby zaszkodzić. Tak jest między innymi w przypadku chorób związanych z tarczycą, w tym w chorobie Hashimoto. Jest to dość częsta przypadłość, która zupełnie wyklucza stosowanie suplementów diety z nieoznaczonym ilościowo jodem. Spirulina może być rozwiązaniem tego problemu.

Dlaczego właśnie Spirulina w chorobie Hashimoto?

Spirulina (słodkowodna) jest jednym z nielicznych suplementów naturalnych, które są wolne od jodu. Zawarte w tych preparatach ilości są bezpieczne i nie powodują reakcji ani ze strony samej tarczycy, ani gruczołów przytarczycznych, choć wszystkie one są bardzo wrażliwe na zmiany stężenia tego pierwiastka (jod jest wykorzystywany do syntezy hormonów tarczycowych). Spirulina zawiera tak mało jodu, że nie wpływa on na pracę gruczołów, w związku z czym nie tylko w chorobie Hashimoto, ale także w innych jednostkach chorobowych tarczycy można ją bezpiecznie stosować. Poza chorobą Hashimoto Spirulina może być przyjmowana także w większości przypadków w chorobie Gravesa-Basedowa, przy niedoczynności i nadczynności, a także w chorobach niespecyficznych związanych z tarczycą lub przytarczycami.

Czy każda Spirulina jest równie dobra?

Oczywiście nie. Tutaj jednak lista punktów do sprawdzenia jest dość krótka. Przede wszystkim należy wybierać Spirulinę dobrych producentów, ponieważ tylko w stosunku do tych preparatów można wierzyć, że opis na etykiecie odpowiada faktycznemu składowi i zawartości opakowania. A tam powinna znaleźć się albo informacja o ilościowej zawartości jodu (najlepiej, aby był on oznaczony w ilości zerowej jak w przypadku Spiruliny firmy Febico potwierdzony badaniami), albo przynajmniej informacja o pochodzeniu suplementu wraz z nazwą gatunkową algi. Jeśli będzie to Spirulina maxima lub Spirulina pacifica, warto poszukać innego preparatu. Nie dlatego, że są to w jakiś sposób gorsze suplementy, ale dlatego, że powstały na bazie gatunków alg morskich, a w tych zawartość jodu jest zdecydowanie wyższa niż w gatunkach słodkowodnych i choć teoretycznie nadal jest go za mało, aby zaostrzyć obraz choroby, można znaleźć jeszcze bezpieczniejsze rozwiązania.

Czy suplementacja Spirulina jest bezpieczna?

Jak każdy suplement, także Spirulina może powodować pewne niegroźne i krótkotrwałe objawy niepożądane, natomiast nie ma badań naukowych, które potwierdzałyby w jakimkolwiek stopniu szkodliwość suplementacji. Oczywiście należy uzupełniać dietę z głową – nie robi się tego „na wszelki wypadek”, ani ze względu na modę, ale dlatego, że dieta nie jest wystarczająco zróżnicowana. Dla pewności – szczególnie w przypadku stanów chorobowych – przed podjęciem suplementacji należy zasięgnąć porady lekarza, który doradzi najlepszy sposób uzupełnienia diety lub wskaże konkretne przeciwwskazania.

Polecane produkty:

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *