Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 28 września 2022

Spirulina - przeciwwskazaniaSpirulina to bogate źródło białka pochodzenia roślinnego. Zawiera szereg witamin, minerałów i składników odżywczych takich jak witaminy z grupy B, witamina E, cynk, miedź, mangan, żelazo, selen, a także kwas linolenowy, który nie jest wytwarzany w organizmie ludzkim. W jej składzie znajdują się również duże ilości karotenoidów – przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki. Czy ma Spirulina przeciwwskazania?

Metale ciężkie

Po przeprowadzeniu szeregu badań laboratoryjnych na Uniwersytecie Medycznym w Meryland stwierdzono, że przyjmowanie Spiruliny może pomóc poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego. Jednak istnieją przypadki, w których Spirulina może być niewskazana lub przyjmowana tylko po konsultacji z lekarzem.

Medlineplus uważa, że niektóre preparaty ze Spiruliną mogą zawierać metale ciężkie, takie jak ołów, kadm, arsen i rtęć. Według badania opublikowanego w maju 2007 roku w International Journal of Physical Sciences, termin „metale ciężkie” opisuje każdy pierwiastek metaliczny, który charakteryzuje się wysoką gęstością i toksycznością nawet przy bardzo niskich stężeniach. Metale ciężkie w naturalny sposób występują na powierzchni ziemi.

Metale ciężkie mogą występować w powietrzu, żywności i wodzie. W organizmie gromadzą się w miarę upływu czasu, co skutkuje rozwojem problemów żołądkowo-jelitowych. Szczególnie takich jak biegunka i wymioty, drgawki czy paraliż. Jednak, aby zapobiec przypadkowemu spożyciu metali ciężkich ze Spiruliny należy kupować tylko produkty wysokiej jakości. Warto zwrócić uwagę na te, które mają wykonaną analizę mikrobiologiczną potwierdzającą brak metali ciężkich. Dzięki temu mamy pewność, że produkt jest bezpieczny.

Spirulina – przeciwwskazania

Choć Spirulina uznawana jest za suplement bezpieczny, nawet dla dzieci i kobiet ciężarnych, istnieje kilka przeciwwskazań do jej przyjmowania.

Fenyloketonuria

Fenyloketonuria to stan chorobowy charakteryzujący się niedoborem enzymu metabolizującego fenyloalaniny – jeden z rodzajów aminokwasu. Choroba ta może prowadzić do niedorozwoju umysłowego, uszkodzenia wielu narządów i potencjalnego zagrożenia dla kobiet w ciąży. Badania potwierdzają, że jeżeli ktokolwiek ma problemy z metabolizmem fenyloalaniny powinien unikać pokarmów zawierających właśnie ten aminokwas. Spirulina jest źródłem aminokwasów w tym fenyloalaniny. Dlatego należy w tym przypadku wstrzymać się od włączenia jej do swojej codziennej diety.

Choroby autoimmunologiczne

Choroba autoimmunologiczna oznacza nadmierną aktywnością układu odpornościowego, w wyniku niszczenia zdrowych tkanek w organizmie. Jeśli cierpimy na choroby autoimmunologiczne, takie jak reumatoidalne zapalenie stawów i stwardnienie rozsiane należy bezwzględnie unikać przyjmowania Spiruliny, ponieważ może dodatkowo stymulować układ odpornościowy i sprawiać, że pogorszy nasze samopoczucie i zaostrzy przebieg choroby.

Interakcje z lekami

Spirulina sama w sobie wzmacnia i odżywia organizm. Co prawda nie ma potwierdzonych naukowo badań, że Spirulina wchodzi w interakcje z lekami, przez co może zmniejszyć ich działanie oraz tłumić funkcjonowanie układu odpornościowego. Jednakże jest jedna grupa leków, na które w szczególności należy zwrócić wagę. Każdy chory na raka, który przyjmuje leki immunosupresyjne powinien zawsze skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

Podsumowanie

Jak widać, istnieje tylko kilka przypadków, w których zanim włączymy Spirulinę do naszej diety powinniśmy skonsultować jej skład z lekarzem prowadzącym. Będzie on mógł na podstawie wyników badań określić czy nie ma przeciwwskazań w przyjmowaniu Spiruliny.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Jung F., Kruger-Genge A., Waldeck P., Kupper J., Spirulina platensis a super food?, Journal of Cellular Biotechnology, 5/2019.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Fenert B., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodziny Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
  4. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami