Spirulina morska a słodkowodna – podobieństwa i różnice

Spirulina morska a slodkowodna podobienstwa i rozniceSpirulina do dość zróżnicowana grupa systematyczna alg. Wśród gatunków wykorzystywanych w suplementacji diety znajdują się zarówno Spirulina słodkowodna, jak i Spirulina morska. Choć różnice między nimi są nieznaczne, w pewnych przypadkach mogą być znaczące, dlatego warto je znać.

Najważniejsza różnica

Zdecydowanie najważniejszym czynnikiem, którym różnią się algi morskie od słodkowodnych jest zawartość jodu. Ten pierwiastek praktycznie nie występuje w gatunkach słodkowodnych (słodka woda jest go także niemal pozbawiona), natomiast algi morskie, takie jak Spirulina maxima i Spirulina pacifica zawierają spore ilości jodu. W morskich gatunkach Spiruliny ilość jodu jest tak duża, że mogą one być stosowane jako jedyny element diety dostarczający ten pierwiastek (nie trzeba więc kupować mineralnej wody z jodem ani nawet soli jodowanej). Gdyby porównać algi do innych źródeł jodu pochodzenia naturalnego, to jedynie rzeżucha, która zawiera go bardzo dużo i mogłaby równać się z algami z rodzaju Spirulina.

Mniej istotne różnice

Poza różną zawartością jodu, algi morskie od słodkowodnych odróżnia jeszcze na przykład zawartość manganu. Również ten pierwiastek jest obecny w większych ilościach w algach morskich. Inaczej przedstawia się także skład białkowy, ponieważ żywe algi morskie muszą sprawniej zarządzać stosunkami wodnymi i w tym celu wykorzystują specjalne klasy białek. Są to jednak różnice na tyle nieznaczne, że można je najczęściej zupełnie pominąć. Nie ma innego składnika, którego różnice w zawartości byłyby choć w połowie tak wyraźne, jak właśnie jodu. W przypadku większości substancji są one większe między poszczególnymi gatunkami morskimi lub słodkowodnymi niż między grupami żyjącymi w różnych środowiskach.

Podobieństwa między Spirulina morskimi, a słodkowodnymi

Spirulina to rodzaj taksonomiczny – już samo to, że organizmy te znajdują się w jednej grupie wydzielonej przez naukowców, świadczy dobitnie o tym, że są one do siebie podobne. Oczywiście pojawiają się pewne różnice morfologiczne czy w składzie biochemicznym, ale na poziomie suplementu diety jest to już praktycznie bez znaczenia. Oba typy suplementów są stosowane tak samo, ich skład jest bardzo podobny i nie udowodniono żadnych istotnych różnic w działaniu. Zdecydowanie więcej zależy od jakości samego preparatu, a nie od gatunku algi użytej do jego produkcji.

Podsumowanie

Spirulina morska i słodkowodna różnią się praktycznie jedynie zawartością jodu. Poza tym nie ma żadnych bardziej znaczących różnic między poszczególnymi gatunkami, więc jeśli ilość jodu jest obojętna, można jako suplement wybrać zupełnie dowolny preparat, dbając oczywiście o wybór tego, który wyprodukowany został z troską o najwyższą jakość i czystość chemiczną.

Polecane produkty:

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *