Spirulina – podstawowe właściwości, o których warto wiedzieć

Spirulina – podstawowe właściwościSpirulina jest algą klimatu tropikalnego o bardzo specyficznym składzie. Jako składnik diety w pewnych rejonach świata używana była od wieluset lat. Jest organizmem bardzo wrażliwym na zanieczyszczenia. Obecnie jest to jeden z najpopularniejszych suplementów, przy czym poszczególne gatunki i szczepy różnią się od siebie właściwościami.

Skład – suplement diety

Spirulina w suplementach ma postać suchej masy. W tej masie 60-70% stanowią białka. To bardzo dużo jak na organizm roślinny. Część z białek zawiera również aminokwasy egzogenne zwierzęce, a więc między innymi cysteinę i tryptofan. Substancje mineralne stanowią do 13% suchej masy, ale tutaj niektóre gatunki wypadają znacznie słabiej z zawartością na poziomie 7%. Największy udział w tej puli mają wapń oraz żelazo, a także magnez, choć ten jest związany w chlorofilu, którego również jest bardzo dużo. Błonnik stanowi 8-10% suchej masy komórek, węglowodany 15-25%, a tłuszcze (głównie nienasycone, w dużej mierze omega-3, omega-6 i omega-9) od 6 do 8%.

Spirulina – forma i dawkowanie

Jako suplement stosuje się proszek z suszonych alg lub pastylki prasowane w ilości do kilkunastu gramów podzielone na 3-5 porcji dziennie. Dawka oraz ilość porcji zależna jest od formy produktu oraz dokładnego składu. Jako suplement naturalny, Spirulina przewidziana jest raczej do zażywania przez dłuższy czas. Pierwsze efekty obserwuje się w przedziale 14-45 dni w zależności od głębokości niedoborów oraz suplementowanej substancji.

Spodziewane efekty terapeutyczne

W zależności od niedoboru mogą być charakterystyczne do poszczególnych substancji, np. zmniejszenie anemii, ograniczenie wypadania włosów lub poprawa wydolności płuc. Poza tym obserwuje się przyspieszenie procesów detoksykacji, odbudowy i naprawy komórek, wzrost komórek oraz spowolnione procesy starzenia, w tym również komórek nerwowych, poprawę nastroju i zwiększenie wydolności fizycznej. Spirulina może pomagać w regulacji poziomów żeńskich hormonów płciowych, zmniejszać łaknienie oraz neutralizować wolne rodniki, a także jony kwasowe we krwi.

Kryteria wyboru suplementu

Kryteria wyboru suplementu są powiązane z biologicznym optimum życiowym oraz aktywnością biologiczna alg. Wybierać należy algi certyfikowane nazwą plantacji, pochodzące z czystych rejonów świata takich jak np. Tajwan, opatrzone datą zbioru i datą przydatności do spożycia, przechowywane w szczelnie zamkniętym, nieprzezroczystym opakowaniu. Warto wziąć pod uwagę certyfikaty przyznane przed różne ośrodki certyfikujące (w tym zagraniczne) oraz agendy rządowe, a potwierdzające chemiczna czystość suplementu.

Skutki uboczne

Brak występujących często. Rzadko związane ze zwiększoną podażą błonnika. Innych przy stosowaniu zgodnie z zaleceniami się nie obserwuje. Ewentualne efekty niepożądane ustępują samoistnie po kilku dniach. Nie stwierdzono występowania uczuleń na składniki komórek algi Spirulina, ale jeśli suplement zawiera substancje pomocnicze, należy się upewnić, że i one są bezpieczne.

Polecane produkty:

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *