Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 16 listopada 2023

Spirulina w okresie jesienno-zimowymSpirulina w okresie jesienno-zimowym może skutecznie walczyć w naturalny sposób z częstym przeziębieniem lub grypą. Ta mała zielono-niebieska alga jest niezwykle bogata w naturalne składniki odżywcze. Poniżej przedstawiamy najważniejsze powody dlaczego warto ją włączyć do codziennej diety.

Spirulina w okresie jesienno-zimowym

Spirulina zawiera witaminy, minerały oraz białko, co wspomaga odporność, dostarcza energii i zwiększa poziom składników odżywczych, których niedobory mogą się pojawić w jesienno-zimowej diecie. Regularnie stosowana Spirulina, z pewnością przyniesie liczne korzyści dla zdrowia.

Zobacz również: Spirulina – dlaczego jest tak zdrowa?

Spirulina – właściwości i korzyści z przyjmowania

Oto kilka potencjalnych korzyści, które wynikają z regularnej suplementacji Spiruliny:

1. Naturalna dawka energii

Przyjmując jedną dzienną zalecaną dawkę Spiruliny możemy złagodzić zmęczenie nawet o 80%. Związki zawarte w tej aldze przyczyniają się do powstawania większej ilości czerwonych krwinek we krwi, co przekłada się na lepsze dotlenienie komórek organizmu. Dzięki temu ich praca jest wydajniejsza, a my odczuwamy mniejsze zmęczenie. Spirulina zawiera składniki, które mogą pomóc w zwiększeniu poziomu energii. W przypadku zmniejszonej ilości światła słonecznego jesienią, przyjmowanie Spiruliny może być pomocne w utrzymaniu dobrego nastroju i energii.

2. Wsparcie dla układu krwionośnego

W dzisiejszych czasach odnotowujemy wzrost ryzyka choroby sercowo-naczyniowych. Ciągły stres, zła dieta, siedzący tryb życia – to tylko niektóre czynniki przyczyniające się do wystąpienia zawału serca. Już dzienna dawka Spiruliny regularne przyjmowana można chronić nasze zdrowie, ponieważ Spirulina normalizuje podwyższone ciśnienie krwi w ciągu kilkunastu dni systematycznego zażywania. Może ona również obniżyć poziom złego cholesterolu oraz zwiększyć dobry nawet o 12%.

3. Poprawa koncentracji

Spirulina może potencjalnie przyczynić się do poprawy koncentracji ze względu na swoje bogactwo składników odżywczych. Zawiera ona witaminy z grupy B, żelazo, aminokwasy i przeciwutleniacze, które są istotne dla zdrowego funkcjonowania mózgu. Te składniki mogą wspomagać przepływ krwi do mózgu, dostarczając niezbędne substancje odżywcze, co z kolei może wpływać korzystnie na koncentrację, pamięć i ogólne funkcje poznawcze.

4. Poprawa odporności

Omawiana alga jest doskonałym źródłem przeciwwirusowych związków, które zwalczają przeziębienie i grypę. Już kilka dni kuracji tą algą pobudza nasz organizm do produkcji przeciwciał, które skutecznie rozpoczną walkę z wirusami i bakteriami. Dodatkowo w połączeniu z olejem z czarnego kminku, będącym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowym, stanowi niezastąpiony duet na jesienno-zimową aurę.

5. Wsparcie wzroku

Udowodniono, że zawarta w Spirulinie zeaksantyna skutecznie chroni przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Dodatkowo lepsze krążenie sprawia, że narząd wzroku będzie lepiej dotleniony i ukrwiony. Wszystko to przekłada się na jego ostateczną czynność.

6. Uzupełnianie niedoborów składników odżywczych

W okresie jesienno-zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców może być ograniczony, spożywanie Spiruliny może pomóc w uzupełnieniu niedoborów substancji odżywczych.

7. Kompleksowe wsparcie organizmu

Zalecana dzienna dawka Spiruliny (zarówno Spiruliny w tabletkach jak i Spiruliny w proszku) uzupełniają naszą dietę w pełnowartościowe białko, wszystkie niezbędne aminokwasy, beta-karoten, miedź, potas, żelazo i cynk. W okresie jesienno-zimowym Spirulina to naturalny produkt, który nie obciąża wątroby. Zalecany jest zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. W efekcie można ją dodać do codziennej dawki soku, koktajlu lub wykorzystać jako dodatek do sałatek czy sosów.

Spirulina w okresie jesienno-zimowym – podsumowanie

W okresie jesienno-zimowym spożywanie Spiruliny może być istotne dla organizmu ze względu na jej wysoką zawartość składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Te substancje mogą pomóc w wzmocnieniu systemu odpornościowego, co jest istotne w okresie, gdy infekcje są bardziej powszechne. Dodatkowo, Spirulina może być cennym źródłem energii i wspomagać utrzymanie równowagi żywieniowej, zwłaszcza gdy dostępność świeżych warzyw i owoców może być ograniczona. Wprowadzenie Spiruliny do diety może stanowić uzupełnienie składników odżywczych, które mogą być szczególnie korzystne w sezonie jesienno-zimowym.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
  2. Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
  3. Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
  4. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami