Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 19 lipca 2023

Zalety Spiruliny - układ odpornościowyZalety Spiruliny to nie tylko bogactwo witamin i minerałów, ale także jej wpływ na nasz organizm. Ta niebiesko-zielona alga może wspomagać pracę układu odpornościowego, w dodatku na kilku frontach. Jakie korzyści może nieść jej spożywanie?

 

Co to Spirulina?

Spirulina to mikroskopijnej wielkości organizm, żyjący w wodzie i czerpiący energię z fotosyntezy. Jej naturalnym środowiskiem są alkaliczne zbiorniki wodne tropikalnych i subtropikalnych stref naszej planety. Występuje głównie w Meksyku, Azji i Afryce Środkowej, choć uprawiana jest również w innych, sprzyjających warunkami miejscach.

Alga ta ma długą historię i służyła jako pożywienie już w czasach starożytnych Azteków. Doceniali ją przede wszystkim za wysoką wartość odżywczą oraz źródło wielu składników odżywczych (aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów). Ważnym elementem w składzie Spiruliny są fitoskładniki. To głównie karotenoidy, fikocyjanina, luteina, zeaksantyna i chlorofil. Kombinacja wszystkich składników odżywczych nadają jej wiele korzystnych właściwości zdrowotnych.

Korzystne właściwości Spiruliny

Spożywanie Spiruliny może wpływać na układ odpornościowy:

  • łagodząc alergie – według badań, przeprowadzonych na ludziach, Spirulina zwalcza alergie, a także jest w stanie redukować inne rodzaje zapaleń;
  • poprawiając funkcje odpornościowe organizmu, takie jak aktywność naturalnych komórek odpornościowych;
  • wspomagając aktywność przeciwwirusową – może zapobiegać infekcjom wirusowym;
  • regulując poziomu cholesterolu i glukozy we krwi;
  • obniżając stany zapalne różnego pochodzenia;
  • staczając skuteczną walkę z infekcjami wirusowymi;
  • wspierając układ krążenia.

Oczywiście nie są to wszystkie korzyści dla naszego zdrowia. Przyjmowanie Spiruliny w postaci suplementu ma na celu wzmocnienie odporności organizmu, poprawę trawienia, dodanie energii, wsparcie układu sercowo-naczyniowego oraz mózgu, a także poprawę wielu innych aspektów związanych ze zdrowiem. Przede wszystkim jednak wczesne badania potwierdzają jej działanie na układ odpornościowy.

Zalety Spiruliny – układ odpornościowy

Badania wykazują, że Spirulina może wywierać wpływ na układ odpornościowy, zmniejszając stany zapalne i wzmacniając funkcje odpornościowe organizmu. Dokładniej mówiąc:

  • wpływa na zmniejszenie poziomu zapalnych cytokin takich jak IL-4 (szczególnie podwyższona w tracie alergii), IL-6 oraz TNFα;
  • wpływa na zwiększenie cytokin, które kontrolują odpowiedź immunologiczną oraz aktywność komórek układu odpornościowego (IL-2);
  • zwiększa aktywność komórek NK (Natural Killer), odpowiedzialnych za zjawisko naturalnej cytotoksyczności;
  • wpływa na produkcję przeciwciał.

Spirulina, jako suplement wspierający układ odpornościowy, wykazuje 3 poparte badaniami zalety:

  1. Zwiększa odporność organizmu, szczególnie u osób starszych;
  2. Łagodzi objawy alergii;
  3. Wykazuje aktywność przeciwwirusową, potwierdzoną w przypadku wirusowego zapalenia wątroby typu C.

Niemniej wiele osób używa Spiruliny również w innych dolegliwościach związanych z chorobami autoimmunologicznymi, jak choćby RZS. Niestety możliwości badań w tym obszarze ograniczone są tylko do zwierząt i badań na poziomie komórkowym.

Badania na temat Spiruliny

Zalety Spiruliny potwierdzają różne badania, które zostały przeprowadzone zarówno na zwierzętach, jak i na ludziach. Badania przeprowadzone na zwierzętach, jak i na próbkach sugerują, że Spirulina:

  • chroni przed reakcjami alergicznymi u gryzoni;
  • intensyfikuje funkcje układu odpornościowego u kurcząt.

Natomiast badania kliniczne przeprowadzone na ludziach wykazują, że Spirulina wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi objawy alergii, a także wykazuje właściwości przeciwwirusowe. Ich wyniki zostały przybliżone poniżej.

Odporność seniorów

8 g Spiruliny dziennie może poprawić odporność organizmu u osób starszych.

Badanie to miało za zadanie sprawdzić, czy Spirulina jest skuteczną, zdrową żywnością dla osób starszych. W teście brało udział 78 osób w wieku 60-87 lat, podzielonych na dwie grupy – placebo i tych przyjmujących 8 g Spiruliny dziennie przez 17 tygodni. Grupa przyjmująca algi doświadczyła obniżenie poziomu cholesterolu, a także poprawę funkcji układu odpornościowego. Według naukowców Spirulina korzystnie wpływa na profile lipidowe, zmienne immunologiczne i zdolności antyoksydacyjne u osób starszych obu płci.

Odżywienie organizmu

3 g Spiruliny dziennie może poprawić i wzmocnić działanie układu odpornościowego.

W tym badaniu uczestniczyło 40 starszych osób, powyżej 50 roku życia, którzy przez okres 12 tygodni przyjmowali codziennie 3 gramy Spiruliny. Celem badania było zmierzenie wpływu Spiruliny na anemię oraz immunosenescencję – starzenie się limfocytów, komórek efektorowych układu odpornościowego. Suplementacja poprawiła liczbę białych krwinek oraz aktywność enzymu 2,3-dioksygenaza indolaminy-pirolu (IDO), który bierze udział w regulacji nasilenia procesów zapalnych. Według naukowców przyjmowanie 3 gramów Spiruliny dziennie może złagodzić objawy anemii oraz aktywność IDO.

Łagodzenie alergii

2 g Spiruliny dziennie może złagodzić objawy alergii

Podwójne ślepe badanie miało za zadanie ocenić skuteczność suplementacji w alergicznym nieżycie nosa. 150 uczestników otrzymywało placebo lub Spirulinę (w dawce 2 gramów dziennie) przez okres 6 miesięcy. Wynikiem była znaczna poprawa oraz zmniejszenie objawów alergii w grupie przyjmującej te algi. Na podstawie tego badania naukowcy doszli do wniosku, że suplementacja Spiruliną jest klinicznie skuteczna w łagodzeniu objawów alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa, w porównaniu z placebo.

Łagodzenie infekcji wirusowych

Przyjmowanie Spiruliny platensis może łagodzić objawy zakażenia wirusem wątroby typu C

Badanie zostało przeprowadzone na 66 pacjentach z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby typu C, których podzielono na dwie grupy. W jednej grupie podawano Spirulinę, a w drugiej lek wątrobowy – sylimarynę. W obu przypadkach zauważono poprawę różnych wskaźników w próbach wątrobowych, ale z lepszym rezultatem w grupie przyjmującej algi. 4 osoby przyjmujące Spirulinę zostały całkowicie wyleczone po 6 miesiącach terapii. Według naukowców wyniki te mogą sugerować terapeutyczne możliwości Spiruliny w przypadku osób chorych na HCV.

Dawkowanie Spiruliny

Zalety Spiruliny, które zostały przedstawione w badaniach są jednoznaczne. Wykorzystywano dawki Spiruliny w zakresie 2 do 8 gramów dziennie. Większość suplementów sugeruje spożywanie około 3 gram Spiruliny dziennie. Z kolei badania pokazują, że minimalną skuteczną dawką są już 2 gramy (czyli 4 tabletki po 500 mg każda) tej algi. Dobrym pomysłem jest rozpocząć od mniejszej ilości, która pozwoli zobaczyć pierwsze efekty, a po pewnym czasie ewentualnie zwiększyć dawkę.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P., Czy warto jeść algi?, Medycyna Rodzinna, 21/2018.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.
  4. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 27/2016.
  5. Ramirez-Rodrigues M., Estrada-Beristain C., Metri-Ojeda J., Perez-Alva A., Baigts-Allende D., Spirulina platensis Protein as Sustainable Ingredient for Nutritional Food Products Development, Sustainability, 13/2021.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami