Spirulina.pl

Migdały - właściwości i zastosowanie

Migdały – właściwości i zastosowanie

Migdały zawierają duże ilości składników odżywczych. Regularne spożywane regulują poziom ciśnienia krwi oraz cukru w organizmie. Ponadto wspomagają procesy odchudzania. Jakie inne korzyści wykazują migdały oraz  jakie znalazły zastosowanie?
24 listopada 2017/by SpirulinaPL
Figi- powody, dla których warto je jeść

Figi- powody, dla których warto je jeść

Figi to owoce znane niemalże od początku istnienia świata, bowiem do czynienia mieli z nimi już pierwsi ludzie na ziemi. Są one małe i niepozorne, ale kryją w sobie wiele składników odżywczych. Jakie są więc powody, dla których warto spożywać figi? Podpowiadamy.
23 listopada 2017/by SpirulinaPL
Żurawina - właściwości zdrowotne i przeciwwskazania

Żurawina – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania

Żurawina należy do jednych z najbardziej popularnych owoców w Polsce. Posiada ona długą historię, bowiem od wieków jej owoce wykorzystywane były zarówno jako środek leczniczy jak również przedłużający trwałość innych produktów. Jakie właściwości wykazuje żurawina i co takiego w sobie kryje?
21 listopada 2017/by SpirulinaPL
Masło shea - właściwości pielęgnacyjne i zastosowanie

Masło shea – właściwości pielęgnacyjne i zastosowanie

Masło shea stanowi bardzo wszechstronny składnik wielu kosmetyków. Wykazuje ono szerokie właściwości m.in. regeneruje i nawilża suche włosy, szorstką skórę czy pękające usta. Do czego jeszcze można je wykorzystać i jakie właściwości wykazuje? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie masła shea.
14 listopada 2017/by SpirulinaPL
Czarna porzeczka - właściwości i zastosowanie

Czarna porzeczka – właściwości i zastosowanie

Czarna porzeczka to jeden z najbardziej popularnych owoców w Polsce. Stanowi ona źródło witamin dla naszego organizmu, szczególnie bogate w witaminę C. 100 gram tego owocu pokrywa aż 260 % dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. W medycynie naturalnej czarna porzeczka stosowana były m.in. w infekcjach górnych dróg oddechowych czy w reumatyzmie. Jak jest dzisiaj? Do jakich innych celów można wykorzystać właściwości porzeczki oraz co takiego kryje w sobie ten owoc?
13 listopada 2017/by SpirulinaPL
Syrop z agawy - spożywać czy nie?

Syrop z agawy – spożywać czy nie?

Agawa to roślina, która jako miejsce występowania upodobała sobie tereny pustynne. Przeprowadzone nad nią badania wykazały, że kryje w sobie wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Mimo to działanie i właściwości agawy niosą za sobą wiele kontrowersji. Jak jest naprawdę? Przekonajmy się jakie właściwości lecznicze kryje w sobie syrop z agawy, który uzyskuje się z tej rośliny i czy faktycznie jest aż tak zdrowa.
10 listopada 2017/by SpirulinaPL
Hibiskus właściwości lecznicze i zastosowanie

Hibiskus – właściwości lecznicze i zastosowanie

Hibiskus nazywany jest również kwiatem malwy sudańskiej. Ze względu na swój piękny, charakterystyczny wygląd w wielu rejonach świata hodowany jest głównie w celach ozdobnych. Jednak oprócz walorów estetycznych hibiskus wykazuje także cenne właściwości lecznicze dla naszego organizmu. Należą do nich m.in. działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz moczopędne. Jakie inne korzyści daje nam hibiskus oraz jakie posiada zastosowanie?
9 listopada 2017/by SpirulinaPL
Rumianek na twarz - właściwości pielęgnacyjne

Rumianek na twarz – właściwości pielęgnacyjne

Rumianek na twarz to kosmetyk pielęgnacyjny o właściwościach antybakteryjnych i łagodzących. Od lat znajduje zastosowanie jako naturalny preparat nie tylko w kierunku kosmetycznym, ale i tym typowo leczniczym. Jakie więc jeszcze inne działanie na skórę wykazuje rumianek oraz w jakiej formie można go stosować? Podpowiadamy.
6 listopada 2017/by SpirulinaPL
Spirulina - 8 powodów, aby przyjmować ją każdego dnia

Spirulina – 8 powodów, aby przyjmować ją każdego dnia

Spirulina często zalicza się do superfood. Jest to całkowicie uzasadnione, ponieważ jest znakomitym produktem naturalnym, który zawiera prawdziwą kombinację składników odżywczych i substancji witalnych. Dodatkowo w jej składzie znajdują się liczne enzymy, które mają wysoką zawartość chlorofilu wpływającego alkalizująco na organizm. Oprócz tego Spirulina wykazuje inne dobroczynne właściwości. Przyjrzyjmy się z wiadomych przyczyn tylko niektórym z nich, aby przekonać się do przyjmowania tej algi.
5 listopada 2017/by SpirulinaPL
Rzepik pospolity - właściwości, zastosowanie i skutki uboczne

Rzepik pospolity – właściwości, zastosowanie i skutki uboczne

Rzepik pospolity to roślina o wielu właściwościach leczniczych. Obecnie występuje w takich regionach świata jak Ameryk Północna, Anglia czy Europa. Do jego głównych korzyści zalicza się m.in. usprawnianie pracy wątroby, przyspieszanie procesów gojenia się ran, a także właściwości antyseptyczne. Co kryje w sobie rzepik pospolity oraz jakie jeszcze inne działanie wykazuje na nasz organizm? Poznajmy go bliżej.
4 listopada 2017/by SpirulinaPL
Kasza pęczak - właściwości i zastosowanie

Kasza pęczak – właściwości i zastosowanie

Kasza pęczak, tak jak i inne rodzaje kasz, zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych, a co za tym idzie korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Choć jest tak zdrowa nie do końca doceniana w kuchni polskiej, przez co rzadko serwuje się ją na naszych stołach. Co więc takiego w sobie kryje oraz jakie wykazuje działanie na nasze zdrowie? Poznajmy bliżej właściwości i zastosowanie kaszy pęczak.
3 listopada 2017/by SpirulinaPL
Bratek trójbarwny - właściwości lecznicze

Bratek trójbarwny – właściwości lecznicze

Bratek trójbarwny należy do grupy najpopularniejszych ziół w Polsce. Oprócz dużej popularności posiada również szereg korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Napar z bratka trójbarwnego skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, zwalcza objawy trądziku pospolitego oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Jakie inne działanie wykazuje? Poznajmy bliżej właściwości lecznicze bratka trójbarwnego.
2 listopada 2017/by SpirulinaPL
Rozmaryn lekarski - właściwości i zastosowanie

Rozmaryn lekarski – właściwości i zastosowanie

Rozmaryn to przyprawa, która  znalazła szerokie zastosowanie w kuchni polskiej ze względu na swój aromat i smak. Oprócz tego, dzięki bogatemu składowi wykazuje wiele cennych właściwości leczniczych. Należy do nich m.in. skuteczne obniżanie poziomu cukru we krwi, wspomaganie pracy wątroby oraz niwelowanie dolegliwości żołądkowych. Jakie inne, cenne korzyści niesie dla naszego organizmu? Poznajmy bliżej właściwości i zastosowanie rozmarynu.
31 października 2017/by SpirulinaPL
Młody jęczmień - wszystko co warto o nim wiedzieć

Młody jęczmień – wszystko co warto o nim wiedzieć

Młody jęczmień nazywany jest również zielonym jęczmieniem. Jęczmień to rodzaj zboża wywodzący się z rodziny wiechlinowatych. Ten do spożywania to przetworzona trawa młodego jęczmienia lub sproszkowany sok.
29 października 2017/by SpirulinaPL
Czarny kminek w walce przeciwko starzeniu

Czarny kminek w walce przeciwko starzeniu

Dlaczego się starzejemy? To pytanie nurtuje ludzi od zawsze. Od jakiegoś czasu w naukowym świecie funkcjonuje kilka teorii, które zdają się dosyć trafnie odpowiadać na to pytanie. Równocześnie każda z nich daje pewne możliwości kontroli, jeśli nie samego procesu starzenia, to przynajmniej jego objawów.
26 października 2017/by SpirulinaPL
Load more