Spirulina.pl

Masło kokosowe - właściwości i zastosowanie

Masło kokosowe – właściwości i zastosowanie

Masło kokosowe to produkt spożywczy wykorzystywany zarówno w kuchni jak i w kosmetologii. Stanowi więc zdrowy i smaczny dodatek do dań, a także wartościowy kosmetyk do pielęgnacji skóry. Jakie właściwości wykazuje masło kokosowe oraz gdzie znalazło zastosowanie? Oto wskazówki.
21 kwietnia 2018/Autor SpirulinaPL
Botwinka - jak wpływa na nasze zdrowie?

Botwinka – jak wpływa na nasze zdrowie?

Botwinka to młode liście buraka ćwikłowego o bardzo bogatym składzie. To dlatego przetwory jak np. zupy wykonywane z nich pobudzają nasz apetyt czy odkwaszają organizm. Wiele źródeł donosi, że liście botwiny stanowią źródło związków o podobnym działaniu do żeńskich hormonów (estrogenów), przez co posiadają nieodzowny wpływ na urodę. Jak jest naprawdę? Co kryje w sobie botwinka oraz jaki posiada wpływ na nasze zdrowie?
12 kwietnia 2018/Autor SpirulinaPL
Pieczarki - właściwości i zastosowanie

Pieczarki – właściwości i zastosowanie

Pieczarki to jedne z najbardziej popularnych grzybów w Polsce. Stanowią również produkt zdrowy i wartościowy. W ich składzie znaleźć można m.in. witaminy z grupy B czy związki bioaktywne takie jak tyrozynazy i lektyny. Co jeszcze kryją w sobie te małe grzyby oraz do czego można je wykorzystać? Poznajmy właściwości i zastosowanie pieczarek.
10 kwietnia 2018/Autor SpirulinaPL
Naturalne źródła wapnia

Naturalne źródła wapnia

Wapń to niezbędny pierwiastek w naszym organizmie. Największe…
9 kwietnia 2018/Autor SpirulinaPL
Winogrona - właściwości i zastosowanie

Winogrona – właściwości i zastosowanie

Winogrona stanowią owoce, których właściwości wykorzystywane są od wielu wielu lat. Ciekawostką jest fakt, że tak naprawdę wartości odżywcze nie tylko występują w ich owocach i skórkach, ale również w szypułkach, liściach, a nawet pestkach. Co więc kryje się w tych owocach oraz do czego są one wykorzystywane?
29 marca 2018/Autor SpirulinaPL
W czym jest potas - naturalne źródła

W czym jest potas – naturalne źródła

Potas to pierwiastek, bez którego organizm ludzki nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Należy zwracać uwagę, aby nie doprowadzać do jego niedoboru poprzez stosownie racjonalnej diety, a w naszym ustroju zostanie zachowana równowaga metaboliczna. W czym jest potas? Oto naturalne produkty, które warto wprowadzić do swojej diety, aby uzupełnić jego niedobór.
28 marca 2018/Autor SpirulinaPL
8 produktów, które zawierają magnez

8 produktów, które zawierają magnez

Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jego niedobory mogą powodować m.in. skurcze mięśni, kołatanie serca, problemy z koncentracją, a także zwiększoną podatność na stres. Dlatego najlepszym sposobem na zapewnienie właściwego poziomu tego pierwiastka w organizmie jest wprowadzenie do diety produktów, które zawierają jego spore ilości. Co więc takiego zalicza się do nich?
19 marca 2018/Autor SpirulinaPL
Jagody goji - jakie właściwości wykazują?

Jagody goji – jakie właściwości wykazują?

Jagody goji stanowią obecnie hit wśród produktów zaliczanych…
13 marca 2018/Autor SpirulinaPL
Olej jojoba - właściwości i zastosowanie

Olej jojoba – właściwości i zastosowanie

Simondsja kalifornijska, znana powszechnie jako jojoba, to krzew…
12 marca 2018/Autor SpirulinaPL
Koperek - jakie właściwości wykazuje?

Koperek – jakie właściwości wykazuje?

Koperek stanowi jedną z najbardziej popularnych przypraw wykorzystywanych…
7 marca 2018/Autor SpirulinaPL
Chlorofil - właściwości i występowanie

Chlorofil – właściwości i występowanie

Chlorofil nadaje zielone zabarwienie roślin. Składnik ten ma zbawienny wpływ nie tylko na rośliny, ale również na zdrowie człowieka. Spożywanie chlorofilu w odpowiednich ilościach może nawet ograniczyć ryzyko wystąpienia kilku poważnych chorób. Na pewno warto, aby chlorofil znalazł się w codziennej diecie z zielonych części roślin bądź w formie naturalnych suplementów diety.
3 marca 2018/Autor SpirulinaPL
Fasola - powody, dla których warto ją jeść

Fasola – powody, dla których warto ją jeść

Fasola to bardzo bogate źródło białka. Dzięki temu stanowi doskonały składnik diety każdego z nas. Co prawda najlepszym momentem na wprowadzenie fasoli do naszemu menu jest jesień, jednak warzywo to powinno być obecne w jadłospisie przez cały rok. Dlaczego warto jeść fasolę? Oto powody.
1 marca 2018/Autor SpirulinaPL
Dawkowanie Spiruliny

Dawkowanie Spiruliny

Jeśli uświadomiłeś już sobie jak niesamowita jest Spirulina i jak wiele jest zalet jej przyjmowania, prawdopodobnie zastanawiasz się jakie jest dawkowanie Spiruliny. Ile należy jej przyjmować i kiedy?
24 lutego 2018/Autor SpirulinaPL
Żel aloesowy - właściwości i przeznaczenie

Żel aloesowy – właściwości i przeznaczenie

Żel aloesowy jak i sam aloes należy do jednych z najbardziej znanych i lubianych kosmetyków pielęgnacyjnych. Zarówno żel, sok czy kosmetyk z wyciągiem z aloesu bardzo dobrze sprawdzają się w pielęgnacji skóry oraz włosów. Jakie więc właściwości wykazuje ten preparat oraz czym dokładnie się charakteryzuje?
19 lutego 2018/Autor SpirulinaPL
Ashwagandha (indyjski żeń-szeń) - właściwości lecznicze

Ashwagandha (indyjski żeń-szeń) – właściwości lecznicze

Ashwagandha (indyjski żeń-szeń) jest rośliną, która nie bez powodu od wielu lat wykorzystywana jest w medycynie ajurwedyjskiej. Charakteryzuje się silnym działaniem odmładzającym organizm, zwiększa siły witalne oraz pomaga walczyć z niepłodnością u mężczyzn. Jakie jeszcze działanie wykazuje ta roślina? Przyjrzyjmy się jej bliżej.
8 lutego 2018/Autor SpirulinaPL
Wczytaj kolejne