Spirulina.pl

Słonecznik - co takiego w sobie kryje

Słonecznik – co takiego w sobie kryje?

Słonecznik, a właściwie jego część jadalna, czyli pestki…
18 lipca 2018/Autor SpirulinaPL
Fluor - czy szkodzi naszemu zdrowiu?

Fluor – czy szkodzi naszemu zdrowiu?

Wydawałoby się, że fluor to pierwiastek, który bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jednak coraz częściej słyszy się informacje, że związek ten obecny np. w pastach do zębów negatywne oddziałuje na nasz organizm. Ile jest w tym prawdy? Sprawdźmy czy rzeczywiście fluor szkodzi naszemu zdrowiu.
12 lipca 2018/Autor SpirulinaPL
Mleko sojowe - czy naprawdę jest zdrowe?

Mleko sojowe – czy naprawdę jest zdrowe?

Mleko sojowe to produkt, który bez wątpienia może zastąpić w codziennej diecie mleko krowie. Jego skład nie zawiera laktozy, w związku z czym nie wywołuje przykrych dolegliwości pokarmowych. Sprawdźmy jakie właściwości wykazuje mleko sojowe oraz co takiego w sobie kryje.
11 lipca 2018/Autor SpirulinaPL
Trawa cytrynowa - właściwości zdrowotne

Trawa cytrynowa – właściwości zdrowotne

Trawa cytrynowa, zwana również palczatką cytrynową, jest bardzo popularna w krajach śródziemnomorskich. Cechuje się wieloma właściwościami leczniczymi, które znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej Ameryki Południowej. Charakteryzuje się działaniem rozkurczającym, przeciwbólowym, a nawet przeciwkaszlowym. Słynie również ze swoich możliwości poprawiających pamięć i koncentrację.
10 lipca 2018/Autor SpirulinaPL
Barszcz Sosnowskiego - co warto o nim wiedzieć?

Barszcz Sosnowskiego – co warto o nim wiedzieć?

Barszcz Sosnowskiego to niebezpieczna roślina. Zagraża zdrowiu, szczególnie dzieci. Kontakt z nią może skutkować oparzeniem skóry podobnym do oparzenia spowodowanego przez wrzątek. Gdzie można spotkać barszcz Sosnowskiego oraz co jeszcze warto o nim wiedzieć?
7 lipca 2018/Autor SpirulinaPL
Zgaga - przyczyny, objawy, leczenie

Zgaga – przyczyny, objawy, leczenie

Zgaga to niekomfortowe pieczenie w okolicy przełyku oraz mostka. Główną przyczyną tego stanu jest refluks żołądkowo-przełykowy, czyli tzw. cofanie się soków żołądkowych do przełyku. Przyjrzyjmy się dokładniej co jeszcze może być przyczyną zgagi oraz jak ją leczyć.
1 lipca 2018/Autor SpirulinaPL
Selen - źródła, nadmiar i niedobór

Selen – źródła, nadmiar i niedobór

Selen to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wyróżnia się właściwościami antyoksydacyjnymi oraz korzystnie wpływa na działanie tarczycy. Jakie inne funkcje spełnia selen w naszym organizmie oraz jakie są skutki jego nadmiaru i niedoboru w diecie? Podpowiadamy.
27 czerwca 2018/Autor SpirulinaPL
Siarka - rola, źródła, skutki niedoboru

Siarka – rola, źródła, skutki niedoboru

Siarka jest pierwiastkiem o szczególnym działaniu. To właśnie ona odpowiedzialna jest za prawidłowy stan skóry, włosów oraz paznokci. Jakie inne funkcje spełnia w naszym organizmie, jakie są jej źródła oraz czym grozi jej niedobór? Sprawdźmy.
19 czerwca 2018/Autor SpirulinaPL
Szczypiorek - co w sobie kryje?

Szczypiorek – co w sobie kryje?

Wiosna to czas kiedy pojawia się szeroki wybór warzyw i owoców, w tym również takich jak szczypiorek. Poprzez jego delikatny smak i zapach chętnie dodajemy go do sałatek czy na kanapkę. Wśród wielu dań pełni również dużą rolę estetyczną. Jednak oprócz walorów smakowych  i estetycznych, szczypiorek to także źródło cennych składników odżywczych.
18 czerwca 2018/Autor SpirulinaPL
Traganek - właściwości i zastosowanie

Traganek – właściwości i zastosowanie

Traganek (Astragalus) od wielu lat znalazł szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, a jego lecznicze właściwości znane były już przez średniowiecznych zielarzy. Herbata z traganka wzmacnia nasz układ odpornościowy, a także korzystnie oddziałuje na pracę serca, wątroby oraz nerek. Sprawdźmy jakie działanie posiada ta roślina oraz w czym znalazła zastosowanie.
14 czerwca 2018/Autor SpirulinaPL
Cynk - jak wpływa na nasze zdrowie?

Cynk – jak wpływa na nasze zdrowie?

Cynk posiada bardzo ważny wpływ na podstawowe procesy życiowe. Odpowiedzialny jest między innymi za aktywność ponad 200 enzymów znajdujących się w naszym ciele. Jego niedobór jest groźny dla zdrowia i może objawiać się takimi problemami jak zmiany skórne, zahamowanie wzrostu oraz zmniejszona odporność organizmu. Jaka jest rola cynku w naszej diecie? Jakie są źródła oraz czym jeszcze objawia się jego niedobór?
5 czerwca 2018/Autor SpirulinaPL
Kwas hialuronowy - właściwości i zastosowanie

Kwas hialuronowy – właściwości i zastosowanie

Kwas hialuronowy to naturalny związek występujący w naszym organizmie. Warunkuje właściwy poziom nawilżenia i ujędrnienia skóry. Niestety, wraz z wiekiem jego ilość zmniejsza się, dlatego też bardzo ważne jest uzupełnianie jego niedoboru. W dzisiejszych czasach można to robić na wiele sposobów m.in. stosować go pod postacią kremów, kapsułek czy wykonywać iniekcje z kwasem hialuronowym.
4 czerwca 2018/Autor SpirulinaPL
Konwalia majowa - właściwości lecznicze

Konwalia majowa – właściwości lecznicze

Konwalia majowa kojarzona jest głównie rośliną ozdobną.…
28 maja 2018/Autor SpirulinaPL
Źródło żelaza, nadmiar i niedobór

Źródło żelaza, nadmiar i niedobór

Żelazo stanowi bardzo ważny element naszej diety. Spełnia on bowiem ważną funkcję w organizmie m.in. stanowi składnik hemoglobiny, która transportuje tlen, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami oraz zwiększa odporność. Jakie inne funkcje pełni w naszym organizmie? Jakie jest najlepsze źródło żelaza oraz jakie są jego skutki niedoboru i nadmiaru w diecie? Sprawdźmy.
26 maja 2018/Autor SpirulinaPL
Bruksizm (zgrzytanie zębami)

Bruksizm (zgrzytanie zębami) – przyczyny, objawy, leczenie

Bruksizm to tak zwane mimowolne, mocne ściskanie i zgrzytanie zębami. Choć przyczyny nie są do końca znane, to uznaje się, że niektóre czynniki mogą mieć wpływ na powstawanie tego problemu. Mimo iż bruksizm nie zagraża bezpośrednio życiu, to utrudnia codzienne funkcjonowanie oraz niekorzystnie wpływa na stan naszych zębów. Poznajmy jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
14 maja 2018/Autor SpirulinaPL
Wczytaj kolejne