Spirulina.pl

Bakłażan - właściwości i zastosowanie

Bakłażan – właściwości i zastosowanie

Bakłażan, czyli botanicznie psianka podłużna. Nazywany również gruszką miłości czy oberżyną to charakterystyczna roślina o podłużnym kształcie i oryginalnym, fioletowym kolorze. Dzięki wielu składnikom odżywczym wykazuje bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Poznajmy bliżej właściwości i zastosowanie bakłażana.
22 lipca 2017/Autor SpirulinaPL
Kasza gryczana - dlaczego warto ją jeść?

Kasza gryczana – dlaczego warto ją jeść?

Kasza gryczana nie bez powodu nazywana jest królową kasz. Wyróżnia się bowiem na tle innych smakiem, bogactwem składników odżywczych i wyjątkowymi właściwościami. Kiedyś często gościła na naszych stołach, później została zapomniana. Dziś powraca jako składnik zdrowych i wartościowych potraw. Poznajmy powody, dla których warto jeść kaszę gryczaną.
21 lipca 2017/Autor SpirulinaPL
Szczaw - czy jest zdrowy?

Szczaw – czy jest zdrowy?

Szczaw to roślina, która posiada różne opinie. Jedni ją uwielbiają ze względu na swoje wartości odżywcze, inni z kolei traktują jak zwykły chwast. Szczaw charakteryzuje się wyraźnie kwaskowatym smakiem, który idealnie nadaje się do zup czy sosów. Jakie właściwości wykazuje to warzywo i czy faktycznie powinno być obecne w naszej diecie?
20 lipca 2017/Autor SpirulinaPL
Bataty - właściwości i zastosowanie

Bataty – właściwości i zastosowanie

Bataty (słodkie ziemniaki) coraz częściej goszczą na polskich stołach. Nic dziwnego bowiem posiadają wiele cennych składników odżywczych oraz wykorzystać je można na wiele różnych sposób. Poznaj zdrowotne właściwości batatów i ich zastosowanie.
20 lipca 2017/Autor SpirulinaPL
Komosa ryżowa - powody, dla których warto ją jeść

Komosa ryżowa – powody, dla których warto ją jeść

Komosa ryżowa jest jedną z najstarszych i najbardziej wartościowych roślin na świecie. Charakteryzuje się ona dużą ilością białka i cennych dla nas aminokwasów. Komosa ryżowa lub tzw. quinoa jest bardzo uniwersalnym produktem co dodatkowo działa na jej korzyść. Jak roślina ta wpływa na nasze zdrowie? Poznaj właściwości lecznicze komosy ryżowej.
20 lipca 2017/Autor SpirulinaPL
Woda kokosowa - czym jest i jakie właściwości posiada?

Woda kokosowa – czym jest i jakie właściwości posiada?

Woda kokosowa to bardzo lubiany napój osób dbających o swoje zdrowie i urodę. Charakteryzuje się przyjemnym, delikatnym smakiem oraz zapachem. Czym dokładnie jest oraz jakie właściwości posiada? Przyjrzyjmy się bliżej wodzie kokosowej.
19 lipca 2017/Autor SpirulinaPL
Ziemniak - rodzaje, właściwości i zastosowanie

Ziemniak – rodzaje, właściwości i zastosowanie

Ziemniak jest warzywem, o którym słyszy się wiele sprzecznych informacji. Jedni uważają go za bezwartościowy i tuczący dodatek, inni z kolei nie wyobrażają sobie życia bez jego obecności na talerzu. Kto wobec tego posiada rację? Czy ziemniaki stanowią zdrowe i cenne warzywo? Poznajmy właściwości oraz zastosowanie ziemniaków.
17 lipca 2017/Autor SpirulinaPL
Chrzan - jak wpływa na nasze zdrowie?

Chrzan – jak wpływa na nasze zdrowie?

Chrzan od lat stanowi bardzo ważny element kuchni polskiej. Bez jego obecności nie powstałoby wiele potraw, a nasza sztuka kulinarna nie byłaby tak bogata. Chrzan jest źródłem wielu witamin i minerałów, stanowi naturalny antybiotyk z racji swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Jak jeszcze może wpływać na nasze zdrowie? Poznajmy bliżej zdrowotne działanie chrzanu.
16 lipca 2017/Autor SpirulinaPL
Karczochy - właściwości lecznicze

Karczochy – właściwości lecznicze

Karczochy swoje działanie lecznicze zawdzięczają szerokiej gamie składników odżywczych. Do ich głównych funkcji należy ochrona komórek wątroby, przyspieszanie procesów wydzielania żółci i usprawnianie trawienia. W jaki inny sposób warzywa te wpływają na nasz organizm i jakie właściwości wykazują? Poznajmy bliżej ich działanie.
15 lipca 2017/Autor SpirulinaPL
Dynia - co warto o niej wiedzieć

Dynia – co warto o niej wiedzieć

Dynia należy do roślin z rodziny dyniowatych. Stanowi nie tylko smaczną przekąskę, ale również roślinę o właściwościach leczniczych. Dynia jest bardzo uniwersalna, ponieważ można wykonywać z niej dania zarówno na słodko jak i na słono. Oprócz tego możemy spożywać jej miąższ oraz pestki, które posiadają równie cenne składniki odżywcze co sam owoc. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o dyni? Przyjrzyjmy się jej bliżej.
14 lipca 2017/Autor SpirulinaPL
Szparagi - rodzaje i właściwości

Szparagi – rodzaje i właściwości

Szparagi nie tylko smakują, ale również stanowią źródło wielu witamin i minerałów przez co chętnie goszczą na naszych stołach. Dzięki zawartości tak cennych składników odżywczych, szparagi wspomagają odchudzanie, korzystnie oddziałują na rozwój płodu, a także chronią organizm przed pojawieniem się groźnych chorób w tym również nowotworów. Jakie jeszcze właściwości wykazują? Przyjrzyjmy się im bliżej.
12 lipca 2017/Autor SpirulinaPL
Papryka - moc witamin i minerałów

Papryka – moc witamin i minerałów

Papryka to jedno z najbardziej popularnych warzyw. Posiada bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Z tego też względu wykorzystywana jest pod różnym kątem - gotowania, pieczenia, smażenia. Można powiedzieć, że papryka kusi swoim smakiem, zapachem oraz wyglądem zdobi nie jedną potrawę. Poznajmy bliżej właściwości i zastosowanie tego warzywa.
12 lipca 2017/Autor SpirulinaPL
Bób - właściwości i przeciwwskazania

Bób – właściwości i przeciwwskazania

Bób należy do roślin strączkowych. Tak jak inne warzywa zaliczane do tej rodziny, wykazuje wiele dobroczynnych właściwości. Bób to bogate źródło kwasu foliowego, który jest potrzebny kobietom w ciąży oraz dużej ilości białka, które w pełni może zastępować białko zwierzęce. Co jeszcze kryje w sobie bób, a także jaki wpływ wywiera na nasz organizm? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
11 lipca 2017/Autor SpirulinaPL
Mak - właściwości i zastosowanie

Mak – właściwości i zastosowanie

Mak i jego właściwości znane były już w czasach starożytnych. To właśnie wtedy odkryto, że posiada on nie tylko właściwości lecznicze. Dziś wiemy, że wykazuje także doskonałe walory smakowe oraz właściwości pielęgnacyjne. Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie maku.
10 lipca 2017/Autor SpirulinaPL
Lubczyk ogrodowy - właściwości lecznicze i zastosowanie

Lubczyk ogrodowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

Lubczyk ogrodowy swą popularność zawdzięcza szerokim właściwościom leczniczym i zastosowaniu. Znany był już w średniowieczu. Według dawnych wierzeń lubczyk uznawany był za afrodyzjak, który miał przynosić szczęście w miłości. Poznajmy dokładnie działanie i zastosowanie lubczyku ogrodowego.
27 czerwca 2017/Autor SpirulinaPL
Wczytaj kolejne