Spirulina.pl

Chili - właściwości i zastosowanie

Chili – właściwości i zastosowanie

Chili, jak każdy doskonale wie, charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Dodawane do potraw podkreśla ich smak i aromat. Jak się okazuje papryka chili to nie tylko wyrazisty charakter dań, ale również cenne składniki odżywcze. Poznajmy zatem właściwości papryki chili oraz jakie znalazła zastosowanie.
24 września 2017/Autor SpirulinaPL
Majeranek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Majeranek – właściwości lecznicze i zastosowanie

Majeranek to bardzo znana przyprawa w kuchni polskiej. Oprócz tego, dzięki swoim właściwościom szeroko wykorzystywany jest również w medycynie naturalnej. Majeranek stosowany jest m.in. przy katarze, kaszlu czy chorych zatokach. W jakich innych dolegliwościach może być jeszcze pomocny? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie majeranku.
23 września 2017/Autor SpirulinaPL
Liść laurowy - właściwości i zastosowanie

Liść laurowy – właściwości i zastosowanie

Liść laurowy czyli tzw. wawrzyn szlachetny, liść bobkowy lub bobkowe, ziele znalazł szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Oprócz tego posiada wiele właściwości leczniczych. Napar z liści laurowych stosowany jest na bóle stawów oraz w przypadku cukrzycy. Natomiast olejek na wypadające włosy oraz problemy ze skórą np. trądzikiem pospolitym. Jakie jeszcze właściwości wykazuje? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie liści laurowych.
18 września 2017/Autor SpirulinaPL
Kukurydza - wartości odżywcze i zastosowanie

Kukurydza – wartości odżywcze i zastosowanie

Kukurydza należy do jednych z najbardziej popularnych roślin uprawnych. Najczęściej spożywamy ją w postaci płatków na śniadanie lub jako zdrową, gotowaną przekąskę. Dodatkowo przetwarza się ją, co daje produkt końcowy w postaci mąki kukurydzianej. Skoro tak wszechstronnie występuje w naszej kuchni czy wiemy jakie wartości odżywcze posiada? Poznajmy bliżej właściwości kukurydzy.
15 września 2017/Autor SpirulinaPL
Jałowiec - skuteczny w walce z wieloma dolegliwościami

Jałowiec – skuteczny w walce z wieloma dolegliwościami

Jałowiec to zielony krzew posiadający ozdobny charakter. Jednak oprócz tego zawiera bardzo aromatyczne owoce, które wykorzystywane były w kuchni staropolskiej. Jakie więc właściwości wykazuje ten krzew? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie jałowca.
12 września 2017/Autor SpirulinaPL
Pieprz czarny - wpływ na zdrowie człowieka

Pieprz czarny – wpływ na zdrowie człowieka

Pieprz czarny to przyprawa pochodząca z Azji. To właśnie on odpowiedzialny jest za wyrazisty i charakterystyczny smak wielu potraw. Jakie składniki odżywcze w sobie kryje oraz jakie właściwości dzięki nim wykazuje? Poznajmy bliżej pieprz czarny.
11 września 2017/Autor SpirulinaPL
Liczi - co warto o nim wiedzieć?

Liczi – co warto o nim wiedzieć?

Liczi nazywane chińską śliwką, mimo że pochodzi z Południowo-Wschodniej Azji, swoich wielbicieli posiada również w całej Europie. Owoc ten charakteryzuje się ciekawym wyglądem, a także świetnie smakuje. Przyjrzyjmy się jednak bliżej właściwościom liczi oraz jakie zastosowanie posiada.
8 września 2017/Autor SpirulinaPL
Stewia - zdrowa alternatywa dla cukru

Stewia – zdrowa alternatywa dla cukru

Stewia od wielu lat uznawana jest za naturalny środek słodzący oraz leczniczy. Ciekawą jest fakt, że jedna mała łyżeczka sproszkowanych liści stewii równoznaczna jest z jedną szklanką tradycyjnego, białego cukru. Jaki więc wpływ wykazuje ona na nasze zdrowie? Czy faktycznie jest dobrym zamiennikiem dla białego cukru? Przedstawiamy wszystko co warto wiedzieć o stewii.
7 września 2017/Autor SpirulinaPL
Mleko kokosowe - jakie właściwości wykazuje?

Mleko kokosowe – jakie właściwości wykazuje?

Mleko kokosowe znalazło zastosowanie w wielu kulturach świata. Jako alternatywa dla tradycyjnego mleka, stanowi obecnie jedno z najlepszych rozwiązań. Mleko kokosowe pozyskiwane z miąższu orzecha kokosowego jest smaczne i posiada wiele cennych wartości odżywczych. W Tajlandii czy Indiach stanowi ono podstawowy składnik kulinarny, a także cenione jest od wielu lat jako panaceum - lek na wszystko. Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie mleka kokosowego.
6 września 2017/Autor SpirulinaPL
Sezam - właściwości i zastosowanie

Sezam – właściwości i zastosowanie

Sezam posiada wiele walorów kulinarnych jak i pielęgnacyjnych. Swoje szerokie zastosowanie zawdzięcza wyjątkowej kombinacji witamin i minerałów, które posiada. Poniżej przedstawiamy jakie sezam wykazuje właściwości na nasz organizm oraz jakie znalazł zastosowanie.
5 września 2017/Autor SpirulinaPL
Olej sezamowy - działanie i zastosowanie

Olej sezamowy – działanie i zastosowanie

Olej sezamowy oraz sezam (produkt, z którego jest on pozyskiwany) posiada liczne właściwości odżywcze. Dzięki temu znalazł on szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, kosmetologii jak i medycynie naturalnej. Jego działanie przekłada się więc nie tylko na naszą urodę, ale również na zdrowie zarówno to fizyczne jak i psychiczne. Poznajmy więc dokładne właściwości i zastosowanie oleju sezamowego.
30 sierpnia 2017/Autor SpirulinaPL
Kwas foliowy - działanie i przedawkowanie

Kwas foliowy – działanie i przedawkowanie

Kwas foliowy zwany również witaminą B9, stanowi bardzo ważny składnik naszej codziennej diety. Jego niedobór może być bardzo groźny dla zdrowia, szczególnie dla zdrowia kobiet w ciąży. Jaka jest zatem rola kwasu foliowego w organizmie? Poznajmy bliżej jego działanie.
29 sierpnia 2017/Autor SpirulinaPL
Ogórki kiszone - właściwości i zastosowanie

Ogórki kiszone – właściwości i zastosowanie

Ogórki kiszone to produkt, który znany jest nam doskonale. W kuchni polskiej znalazły szerokie zastosowanie: stanowią bazę wielu sałatek podawanych do obiadu, są składnikiem zup oraz występują jako forma zdrowej przekąski np. na kanapkę. Nic dziwnego, ponieważ świetnie smakują, ponadto wykazują wiele dobroczynnych właściwości. Jakich? Przyjrzyjmy się bliżej ogórkom kiszonym.
25 sierpnia 2017/Autor SpirulinaPL
Czerwona kapusta - co w sobie kryje?

Czerwona kapusta – co w sobie kryje?

Czerwona kapusta, zwana również kapustą modrą, jest połączeniem warzyw z rodziny kapustnych oraz tych posiadających kolor czerwony, które stanowią bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy. Podobnie jak biała, kapusta czerwona jest bogata w wiele cennych składników odżywczych przez co korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Co takiego w sobie kryje? Poznajmy czego źródłem jest kapusta czerwona oraz jakie właściwości wykazuje.
23 sierpnia 2017/Autor SpirulinaPL
Natka pietruszki - wartości odżywcze i właściwości

Natka pietruszki – wartości odżywcze i właściwości

Natka pietruszki od wieków ceniona jest za swoje wartości odżywcze i smakowe. W dobie dzisiejszych czasów stosowana jest jako panaceum na różnego rodzaju dolegliwości. Co w sobie kryje oraz jakie właściwości jej się przypisuje. Przyjrzyjmy się z bliska natce pietruszki.
21 sierpnia 2017/Autor SpirulinaPL
Wczytaj kolejne