Spirulina.pl

Flawonoidy - czym są i jakie właściwości wykazują?

Flawonoidy – czym są i jakie właściwości wykazują?

Flawonoidy wykazują bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Posiadają właściwości przeciwzapalne, odmładzające, a także chronią organizm przed szkodliwym działaniem promieni UV. Czym dokładnie są flawonoidy oraz dlaczego są tak ważnym składnikiem pokarmowym? Podpowiadamy.
15 listopada 2018/Autor Spirulina
Soczewica - właściwości zdrowotne

Soczewica – właściwości zdrowotne

Soczewica to doskonałe źródło białka, które może stanowić alternatywę dla mięsa. Ponadto zawiera dużo błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Dlaczego warto wprowadzić to warzywo do diety, oraz która z dostępnych odmian na rynku spożywczym jest najzdrowsza? Podpowiadamy.
14 listopada 2018/Autor Spirulina
Drzewo sandałowe - właściwości

Drzewo sandałowe – właściwości

Drzewo sandałowe występuje aż w 9 gatunkach, które zlokalizowane są na terenach nizinnych Australii, Azji południowo-wschodniej oraz na wyspach Pacyfiku. Czym się charakteryzuje oraz jakie właściwości posiada ta roślina? Oto wskazówki.
13 listopada 2018/Autor Spirulina
Aronia - co w sobie kryje?

Aronia – co w sobie kryje?

Aronia jest popularnym owocem, często sadzonym w przydomowych ogródkach. Jej owoce są bardzo wartościowe ze względu na swój bogaty skład. Jakie składniki odżywcze kryje więc w sobie aronia oraz gdzie znalazła największe zastosowanie? Oto wskazówki.
8 listopada 2018/Autor Spirulina
Kolagen w pożywieniu - źródła

Kolagen w pożywieniu – źródła

Kolagen w pożywieniu może znajdować się w różnego rodzaju produktach. Nie bez powodu dietetycy oraz specjaliści żywieniowi zalecają aby ten składnik jak najczęściej występował w diecie. Kolagen bowiem zapobiega zmarszczkom, zapewnia skórze jędrność, elastyczność oraz utrzymuje stawy we właściwej kondycji. W jakich produktach więc go szukać? Poznajmy bliżej źródła kolagenu w pożywieniu.
7 listopada 2018/Autor Spirulina
Ostropest plamisty - właściwości i skutki uboczne

Ostropest plamisty – właściwości i skutki uboczne

Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina, której cenne właściwości doceniane były już w średniowieczu. Wykorzystywana była w celu oczyszczenia organizmu z nadmiaru toksyn oraz do przywracania właściwej pracy wątroby. Obecnie ostropest plamisty stosuje się we wspomaganiu leczenia wirusowego zapalenia wątroby (WZW) typu A, B i C oraz u osób mających problem z alkoholem. Sprawdźmy jakie inne działanie wykazuje ta roślina oraz gdzie znalazła zastosowanie.
31 października 2018/Autor Spirulina
Jagody acai - najważniejsze właściwości

Jagody acai – najważniejsze właściwości

Jagody acai to niewielkich rozmiarów, ciemnofioletowe owoce pochodzące z terenów Puszczy Amazońskiej. W ostatnich czasach wiele słyszy się o ich zbawiennym działaniu na nasze zdrowie. Wszystko dlatego, że stanowią doskonałe źródło dużej ilości witamin oraz antyoksydantów. Poznajmy zatem najważniejsze ich właściwości lecznicze.
26 października 2018/Autor Spirulina
Ciecierzyca - właściwości i zastosowanie

Ciecierzyca – właściwości i zastosowanie

Ciecierzyca, inaczej nazywana cieciorką lub grochem włoskim, posiada wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia. Do jej głównych zadań należy niwelowanie zaparć, wspomaganie odchudzania oraz regulacja poziomu cholesterolu we krwi. Jakie inne właściwości posiada ciecierzyca? Podpowiadamy.
25 października 2018/Autor Spirulina
Antyoksydanty - gdzie ich szukać?

Antyoksydanty – gdzie ich szukać?

Antyoksydanty to szeroka grupa związków chemicznych występująca w przyrodzie, których zadaniem jest neutralizowanie działania szkodliwych wolnych rodników. Ich dodatkową funkcją jest spowalnianie procesów starzenia się organizmu oraz jego ochrona przed rozwojem różnych chorób. Jakie inne działanie wykazują antyoksydanty oraz gdzie szukać tych wartościowych związków? Podpowiadamy.
19 października 2018/Autor Spirulina
Palma sabałowa - właściwości i zastosowanie

Palma sabałowa – właściwości i zastosowanie

Palma sabałowa, nazywana również bocznią piłkowaną, stosowana jest głównie w leczeniu chorób układu moczowego. Jej spożywanie zaleca się przede wszystkim mężczyznom, którzy posiadają problem z przerostem gruczołu krokowego, zapaleniem jąder czy problemami z erekcją. Dla kogo jeszcze polecane jest jej stosowanie? Podpowiadamy.
18 października 2018/Autor Spirulina
Werbena pospolita - właściwości i zastosowanie

Werbena pospolita – właściwości i zastosowanie

Werbena pospolita, nazywana również werbeną lekarską, to roślina zielna, która w czasach starożytnych pełniła wiele ważnych funkcji. O jej wyjątkowości świadczyły między innymi nazwy jak "smocza trawa" oraz "żelazna werbena". Jakie więc właściwości wykazuje werbena pospolita oraz gdzie znalazła zastosowanie? Podpowiadamy.
15 października 2018/Autor Spirulina
Choroba wrzodowa - przyczyny, objawy, leczenie

Choroba wrzodowa – przyczyny, objawy, leczenie

Choroba wrzodowa żołądka niesie za sobą bardzo nieprzyjemne symptomy. Należy do nich między innymi zgaga, wzdęcia, nudności, brak apetytu. Dolegliwości te mogą również wystąpić w dwunastnicy. Wówczas mamy do czynienia z chorobą wrzodową dwunastnicy. Jakie są przyczyny występowania tej dolegliwości oraz jak skutecznie ją leczyć? Podpowiadamy.
12 października 2018/Autor Spirulina
Groch zwyczajny - właściwości i zastosowanie

Groch zwyczajny – właściwości i zastosowanie

Groch zwyczajny należy do grupy roślin strączkowych i powszechnie znany jest w każdej kuchni europejskiej. Warzywo to może występować w dwóch postaciach. Niedojrzałej - zielonej oraz dojrzałej - żółtej. Jakie właściwości wykazuje to warzywo oraz gdzie znalazło zastosowanie? Podpowiadamy.
8 października 2018/Autor Spirulina
Spirulina - dlaczego jest tak zdrowa?

Spirulina – dlaczego jest tak zdrowa?

Spirulina jest zielono-niebieską algą, której historia sięga czasów starożytnych Azteków. Jednak jej popularność w czasach współczesnych możemy zawdzięczać NASA. To właśnie ta agencja kosmiczna dostrzegła potencjał spożywczy Spiruliny, która stała się podstawowym suplementem astronautów.
6 października 2018/Autor Spirulina
Mangan - jakie funkcje spełnia w organizmie?

Mangan – jakie funkcje spełnia w organizmie?

Mangan to pierwiastek, który spełnia wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Między innymi warunkuje prawidłowy rozwój kości, poprawia libido oraz odpowiada za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Jego niedobór jest efektem osłabienia organizmu. Wywołuje ból stawów oraz zaburza absorpcję innych minerałów i witamin. Gdzie występuje mangan oraz jakie inne funkcje spełnia ten pierwiastek w naszym organizmie? Oto odpowiedź.
30 września 2018/Autor Spirulina
Wczytaj kolejne