Winogrona - właściwości i zastosowanie

Winogrona - właściwości i zastosowanie

/
Winogrona stanowią owoce, których właściwości wykorzystywane są od wielu wielu lat. Ciekawostką jest fakt, że tak naprawdę wartości odżywcze nie tylko występują w ich owocach i skórkach, ale również w szypułkach, liściach, a nawet pestkach. Co więc kryje się w tych owocach oraz do czego są one wykorzystywane?
Olej z pestek winogron (Vitis vinifera)

Olej z pestek winogron (Vitis vinifera)

/
Olej z pestek winogron stosowany jest przede wszystkim w preparatach kosmetycznych oraz w branży spożywczej. Wysoki udział nienasyconych kwasów tłuszczowych wyróżnia ten olej jako interesujący dla dziedziny takie jak kosmetologia.