Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 19 lipca 2022

Dlaczego czasami mamy ochotę na coś niezdrowegoOdżywianie to podstawa życia każdego człowieka. W pewnym momencie swojego życia większość z nas doświadcza intensywnego, ciężkiego do zatrzymania, pragnienia zjedzenia czegoś niezdrowego. Może to być nagła ochota na pączka, czekoladę czy słoną przekąskę. Wydaje nam się, że nasz organizm tego chce i potrzebuje. Bardzo często więc ulegamy tej pokusie. Jest tylko jeden problem – zjedzenie tego nie zaspokaja do końca naszego pragnienia. W takim razie co się dzieje?

Niedobory minerałów w organizmie a odżywianie

Współczesna nauka rozumie, że to pragnienie wynika z niedoborów różnych minerałów, które organizm może pozyskać z niezdrowej żywności. Zdecydowanie lepiej sięgać do innych źródeł. Minerały pozyskiwane ze źródeł naturalnych, w których wszystkie składniki odżywcze są zoptymalizowane pod kątem przyswajalności, powinno zaspokoić te pragnienia.

Czekolada – magnez

Jest to najprawdopodobniej najbardziej pożądany – i po który najchętniej sięgamy – produkt na świecie. Pragnienie czekolady ściśle powiązane jest z niedoborem magnezu, o którym najczęściej nie mamy pojęcia. Magnez jest niezwykle ważny dla prawidłowej pracy organizmu ponieważ jest odpowiedzialny za ponad 300 reakcji biochemicznych, zachodzących w naszym ciele, w tym również tymi, odpowiedzialnymi za wypoczynek. Magnez nazywany jest relaksacyjnym minerałem, gdyż lęk, bezsenność, drażliwość, agresja, skurcze mięśni, mrowienia, nerwice czy stany depresyjne są konsekwencją jego niedoboru. Są to powody, dla których ludzie sięgają po czekoladę, ponieważ niewielkie ilości magnezu (pochodzące z kakao) rozluźniają i w pewnym stopniu niwelują nadpobudliwość nerwową.

Są zdecydowanie lepsze źródła magnezu niż przetworzona czekolada. Ciemnozielone warzywa, orzechy, fasola, ryby, nasiona czy melasa są doskonałym źródłem żelaza i pomogą zniwelować zachcianki na czekoladę.

Słodkie potrawy – chrom, węgiel, fosfor, siarka i tryptofan

Drugim, najczęściej zgłaszanym pragnieniem jest żywność o wysokiej zawartości cukru. Nie jest łatwo zwalczyć zachcianki na słodkie jedzenie, ponieważ powodować je może niedobór co najmniej pięciu różnych składników odżywczych takich jak:

  • chrom (reguluje poziom cukru we krwi);
  • węgiel (jeden z budulców cukru);
  • fosfor (wspomaga produkcję energii w organizmie);
  • siarka (odpowiedzialna za oczyszczanie organizmu z toksyn);
  • tryptofan (odpowiedzialny za regulację serotoniny).

Najlepszym sposobem będzie poprawa diety, która zremineralizuje cały organizm i pomoże w walce z pragnieniem słodkich dań.

Rafinowane węglowodany – azot

Jeśli Twoja dieta obfituje w duże ilości makaronu czy pieczywa, to możesz mieć niedobór azotu w organizmie. Związki azotowe są bardzo ważnym składnikiem kwasów nukleinowych oraz białek. Niedobór azotu może skutkować niedożywieniem, z powodu deficytu białka. Jeśli więc okazuje się, że odżywiasz się dużą ilością nierafinowanych węglowodanów, dodaj do swojej diety pokarmy bogate w azot. Aby uzupełnić niedobory warto jeść dużo warzyw i owoców.

Inne substancje a odżywianie

Tłuste i oleiste pokarmy mogą świadczyć o braku wapnia w organizmie. W tym przypadku warto wzbogacić dietę o mleko, sery, brokuły i rzepę. Częste picie kawy lub herbaty może mieć związek z brakiem fosforu, siarki, soli i żelaza. Alternatywą może być spożywanie wątróbki, drobiu, orzechów, roślin strączkowych, jajek, czerwonej papryki, czosnku, cebuli, soli morskiej, czereśni oraz Spiruliny i Chlorelli.

Spożywanie słonych potraw to oznaka braku chloru. Warto wtedy dodać do diety kozie mleko, ryby i nierafinowaną sól morską. Jeśli pragniesz słodzonych napojów gazowanych to najprawdopodobniej potrzebujesz wapnia. Zdecydowanie zdrowszą alternatywą jest spożywanie musztardy, brokułów, kapusty, roślin strączkowych, sera i sezamu.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Seignalet J., Odżywianie czyli trzecia medycyna, Wydawnictwo Vital, Białystok 2017.
  2. Kłosiewicz-Latoszek L., Cybulska B., Cukier a ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2/2011.
  3. Souccar T., Houlbert A., 10 zasad zdrowego odżywiania, Wydawnictwo Vital, Białystok 2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami