Sfermentowana soja a układ trawienny

Sfermentowana soja a układ trawiennySfermentowana soja, a w zasadzie soja natto, bo tak się ją nazywa od szczepu baterii fermentacyjnych dodawanych w tradycyjnej recepturze do ugotowanej soi. Jest jedną z najlepiej przyswajalnych form spożywczych tej rośliny. W przypadku soi bowiem pojawiało się mnóstwo zarzutów o to, że zawiera niekorzystne dla zdrowia formy izomeryczne fitoestrogenów. Dodatkowo uważa się, że jest ciężkostrawna i może prowadzić do zaparć. Jeśli tak, to soja natto takich niekorzystnych właściwości już nie ma.

Co się dzieje w czasie fermentacji soi?

Jeśli do ugotowanej soi doda się kultury bakterii Bacillus natto, to zaczną one produkować spore ilości bakteryjnego enzymu, nattokinazy. Wszystkie jej funkcje nie są do dziś opisane. Jednak już w 1980 roku potwierdzono naukowo, że substancja ta wykazuje bardzo silne działanie przeciwzakrzepowe. Wykorzystano to przy produkcji antyzakrzepowej aspiryny, która musi być podawana w znacznie większych ilościach. Poza tym jest substancją odpowiedzialną za podrażnienia błony śluzowej żołądka.

Nattokinaza prawdopodobnie odpowiada, w sposób pośredni lub bezpośredni, za szereg innych przemian. Zmieniają one dostępność poszczególnych związków zawartych w ziarnach soi.

Co takiego kryje sfermentowana soja?

W czasie fermentacji zmienia się forma, pod jaką fitoestrogeny występują w ziarnach. Związki te, pokrewne ludzkim estrogenom, czyli żeńskim hormonom płciowym, mogą je w jakimś zakresie zastępować. Wykorzystuje się to, przygotowując z natto suplementy dla kobiet w okresie menopauzy. Ważna jest także zawartość witaminy K i D, które razem z wapniem zapobiegają osteoporozie.

Soja natto i układ trawienny

Sfermentowana soja jest doskonałym probiotykiem i prebiotykiem jednocześnie. Dzięki niej wzrasta zdolność do samoregulacji w obrębie jelitowego mikroekosystemu. Dodatkowo przewód pokarmowy oczyszczany jest z nadmiaru śluzu, a całkiem spore ilości błonnika powodują wyrównanie tempa perystaltyki na optymalnym poziomie. Teoretycznie podobne właściwości mają wszystkie rośliny strączkowe. Jednak tylko w przypadku natto działanie takie bardzo rzadko powoduje efekty uboczne. Przypuszcza się, że któryś ze składników sfermentowanej soi odpowiada także za regulacje tempa wymiany kosmków jelitowych. Fizjologicznie wszystkie powinny zostać wymienione w ciągu od 3 do 6 miesięcy. Natomiast przy niewłaściwej diecie okres ten może ulec skróceniu lub wydłużeniu.

Korzystne działanie sfermentowanej soi na układ trawienny objawia się także poprzez wpływ na przyswajalność cholesterolu. Dzięki zawartości pewnych związków o charakterze peptydowym i tłuszczowym, zbyt wysoki poziom cholesterolu zostaje dezaktywowany. Trudniej jest go wchłonąć, za to o wiele łatwiej może zostać usunięty z organizmu. Ze względu na to, że nie sprawia to jednak drastycznego wzrostu ilości tłuszczów przesuwanych w świetle jelita, natto nie powoduje rozregulowania tempa procesów trawiennych.

W tym artykule opisujemy: Sposoby na podwyższony cholesterol.

Oczyszczanie jelita, czyli natto w walce z zaparciami

Sfermentowana soja, podobnie jak większość warzyw strączkowych, zawiera spore ilości błonnika. Jest on niestrawny, natomiast zdecydowanie nie można powiedzieć, że nie ma żadnego znaczenia. Błonnik jest substancją odżywczą dla drobnoustrojów zasiedlających jelita.

Natomiast w przypadku soi natto bardzo ważne jest, że dzięki dodatkowi bakterii fermentujących produkt ten jest wzbogacony w wiele witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na proces kształtowania się mikroflory oraz utrzymanie jej naturalnej równowagi. Przy tym ilość błonnika jest na tyle duża, że powoduje on niewielki wzrost tempa ruchów perystaltycznych, usuwa gromadzące się na powierzchni jelita grudki pokarmu i śluzów, które odpowiadają za uczucie ciężkości, wzdęcia i zaparcia. Natto reguluje także ilość dostępnej w przewodzie pokarmowym wody, dzięki czemu pozwala we właściwy sposób nawadniać jelita i sprzyja utrzymaniu odpowiedniej konsystencji śluzu.

Gdzie kupić i jak podać?

Soję natto można kupić w formie kuleczek, suszonej fermentowanej soi. Produkt ten jest bezwonny i nie ma też za bardzo smaku, więc dodaje się go praktycznie wszędzie. Oczywiście bez nadziei na to, że wpłynie to na kubki smakowe. Bardzo często suszoną soję sprzedaje się jako dodatek do suplementów w postaci sproszkowanej. Nie ma to większego wpływu na przyswajalność, natomiast jest to postać neutralna pod względem smakowym.

Co ważne, tego rodzaju suplementy najczęściej są wieloskładnikowe i poza sfermentowaną soją zawierają także preparaty witaminowe lub dodatki ziołowe. Takie połączenia też działają skutecznie, bo na zasadzie wzajemnego wzmacniania efektów. Sfermentowana soja nie daje objawów niepożądanych. Działa dość wszechstronnie i jest produktem doskonałym dla wegetarian, także ze względu na obecność aminokwasów egzogennych.

Gastro Vitalis - na problemy trawienne
Gastro Vitalis to naturalny produkt zawierający w swoim składzie nasiona soi, które są fermentowane przy udziale bakterii o nazwie Lactobacillus delbrueckii ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *