Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 7 marca 2022

Przechowywanie żywnościPrzechowywanie żywności w zamrażarce to świetny sposób na przedłużenie jej świeżości i wykorzystanie w późniejszym terminie. Jedzenie po zamrożeniu i odpowiednim przechowywaniu nie traci swoich wartości odżywczych, konsystencji ani barwy.

Przechowywanie żywności – wskazówki

Aby bezpiecznie mrozić, a przechowywanie żywności – nawet surowej – było bezpieczne, warto upewnić się czy poniższe warunki są spełnione:

  • zamrażarka pracuje w temperaturze -18 ° C lub niższej;
  • ugotowane jedzenie przed włożeniem do zamrażarki powinno być zimne;
  • sprawdź datę ważności produktu przed włożeniem go do zamrażarki;
  • żywność powinna być w opakowaniu lub plastikowym pojemniku, który uchroni ją przed utratą wilgoci;
  • porcjuj większe kawałki, nie będzie później konieczności rozmrażania całej porcji;
  • nie zamrażaj ponownie rozmrożonej żywności, chyba że dobrze ją ugotujesz i zabijesz bakterie, które mogą się namnożyć podczas rozmrażania;
  • etykietuj wszystko co wkładasz do zamrażarki, ułatwi to weryfikację żywności i datę przechowania;
  • stosuj się do informacji o zamrażaniu i rozmrażaniu na etykiecie produktu;
  • rozmrażaj jedzenie w lodówce i dobrze je sprawdź przed przygotowaniem;
  • rozmrożone jedzenie zużyj w ciągu 1-2 dni.

Przechowywanie żywności po zamrożeniu może być być bardzo długie, ale z upływem czasu jej smak, tekstura i kolor może ulec zmianie. Dlatego warto stosować się do instrukcji dotyczących zamrażania, podanych na opakowaniach i zapisywać datę włożenia do zamrażarki. W większości przypadków czas mrożenia wynosi od 3 do 6 miesięcy.

Mrożone warzywa

Świetnym sposobem utrzymania świeżości, koloru, właściwości odżywczych i smaku świeżych warzyw jest właśnie ich zamrażanie. Należy jednak unikać zamrażania warzyw zawierających dużą ilość wody (ogórki, pomidory, sałata itd.), gdyż po rozmrożeniu nie utrzymają swojej konsystencji i formy, tworząc „papkę”. Brokuły, marchewka, groch, fasola, kukurydza i inne warzywa zawierające mniej wody nadają się do zamrażania, ale przed włożeniem ich do zamrażarki warto je blanszować we wrzątku przez około 30 sekund. Dzięki temu zabiegowi zachowają one kolor. Warzywa warto rozłożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i zamrozić, a następnie przełożyć do woreczka lub pudełka.

Mrożone owoce

Kto nie lubi smaku pysznych, świeżych i pachnących letnich owoców? Jednak, aby cieszyć się ich smakiem nawet zimą, delikatne owoce takie jak maliny czy truskawki, należy zawsze zamrażać rozłożone w jednej warstwie na tacy wyłożonej papierem. Następnie przekłada się je do woreczków lub pudełek. Uchroni je to przed zgnieceniem i zmianą formy. Owoce z tendencją do brązowienia (jabłka, morele, nektarynki czy brzoskwinie przed włożeniem do zamrażarki dobrze jest zamoczyć w wodzie z łyżką soku z cytryny).

Mięso i ryby

Przechowywanie żywności w zamrażarce takiej jak mięso i ryby w większości przypadków nie powinno przekraczać 6 miesięcy. Rozmrażać najlepiej jest w pojemniku lub na talerzu w lodówce, gdyż mięso puści soki, w którym mogą znajdować się bakterie i nie zanieczyści innych produktów.

Mrożenie jajek

Jajka można zamrażać pod warunkiem, że są pozbawione skorupki. Najlepiej wbić je do miski i wymieszać, a następnie przelać do pojemnika lub woreczka. Można je przechowywać przez okres 3 miesięcy. Drugim sposobem jest oddzielenie białka od żółtka i zamrażanie ich osobno. O ile białko można zamrażać bezpośrednio, to do żółtka należy dodać szczyptę soli lub cukru, który uchroni je przed zbytnim zgęstnieniem.

Mrożenie nabiału

Mleko można zamrażać na okres nie dłuższy niż 1 miesiąc. Ze względu na to, że mleko zwiększa swoją objętość podczas zamarzania, nie powinno się go nalewać do naczynia zbyt dużo. Rozmrażać lepiej jest w lodówce i nie należy zapominać, aby wstrząsnąć przed użyciem. Margaryna i masło może być zamrażane przez okres 3 miesięcy. Ser po rozmrożeniu nabiera kruchej konsystencji, więc najlepiej go pokroić wcześniej na mniejsze kawałki lub zetrzeć. Starte sery typu cheddar mogą być przechowywane przez okres około 4 miesięcy i są gotowe do spożycia zaraz po wyjęciu z zamrażarki.

6. Mrożenie ziół i przypraw

Większość ziół, a także przypraw dobrze znosi zamrażanie i może być przechowywana przez okres około 6 miesięcy. Jednak z czasem mają tendencję do utraty smaku i aromatu, więc lepiej trzymać je znacznie krócej. Najlepiej jest je trzymać umyte, wysuszone i posiekane w woreczkach foliowych lub plastikowych pojemnikach. Drugim sposobem jest trzymanie ich w kostkach lodu. Dodaj troszkę ziół do pojemnika na kostki lodu i zalej wodą.

7. Mrożenie chleba i ciast

Większość rodzajów chleba można przechowywać w zamrażarce przez okres około 3 miesięcy. Nieudekorowane ciasta również można zamrażać i trzymać przez okres do 6 miesięcy.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach Febico – 100 % naturalne witaminy i minerały
Spirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Typrowicz J., Metody utrwalania i przechowywania żywności, Przemyśl 2006.
  2. Nowicka P., Wojdyło A., Oszmiański J., Zagrożenia powstające w żywności minimalnie przetworzonej i skuteczne metody ich eliminacji, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2/2014.
  3. Dąbrowska A., Janoś-Kresło M., Marnowanie żywności jako problem społeczny, Handel Wewnętrzny, 4/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami