Algi spirulina i odżywianie

Głównym zadaniem spiruliny, które pełniła gdy życie dopiero się formowało była produkcja tlenu. Szybko jednak stała się również pożywieniem dla lepiej rozwiniętych organizmów. Zadanie to spełniała doskonale ponieważ była, a właściwie dalej jest w 60% zbudowana z białka, które jest podstawowym budulcem organizmu ludzkiego. A będąc dodatkowo białkiem pełnowartościowym może być bardzo sprawnie i z łatwością przyswajana.

Białko z punktu widzenia wartości odżywczej dzieli się na pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Białko pełnowartościowe to takie, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w proporcjach zapewniających ich maksymalne wykorzystanie do syntezy własnych białek ustrojowych na potrzeby wzrostu młodych organizmów i utrzymania równowagi azotowej osób dorosłych. Białka niepełnowartościowe nie są w całości wykorzystywane.

Ale białko to nie jedyny składnik jakiego nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Są nimi również witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Pomimo iż wymagania co do dziennego spożycia ich nie są ilościowo duże, należy je bezwzględnie dostarczać z pokarmem. Bardzo ważny w tym momencie jest fakt, że wszystko to musi (albo przynajmniej powinno) być spożywane w określonej ilości. Nasz organizm słabo toleruje niedobory tych substancji na równi z ich nadmiarem. Dlatego nie wystarczy wybrać się do apteki i kupić np. witaminę C w tabletkach i zjeść kilka na raz.

Jak ważne jest współdziałanie witamin i minerałów wiedzą sportowcy przyjmujący witaminę B6 – bardzo potrzebna do prawidłowego funkcjonowania mięśni. Jest ona jednak praktycznie bardzo słabo przyswajalna gdy przyjmowana jest samodzielnie jednak z dodatkiem magnezu (Mg), wchłanianie zwiększa się kilkukrotnie.

Jest to o tyle nieskuteczne, że jednorazowa duża dawka nie zostanie przyjęta a tym bardziej dokładnie rozprowadzona po całym organizmie oraz witaminy w tabletkach są pewnego rodzaju sztuczną kopią związków występujących w naturalnej postaci w pożywieniu. Dlatego jedząc dużo różnorodnych produktów jesteśmy w stanie dostarczyć znacznie więcej pod względem wartości odżywczych substancji niż spożywając sztucznie wytworzone tabletki. Warto zwrócić uwagę w tym momencie na spirulinę, która będąc produktem natury (rośnie w słodkowodnych jeziorach Afryki i Azji) jest przez nasz organizm wchłaniana jak zwyczajna żywność. Zwyczajna jednak ona nie jest pod tym względem, że szeroką gamę substancji takich jak witaminy, minerały czy pierwiastki śladowe zawiera w odpowiednich proporcjach, wraz z odpowiednimi substancjami towarzyszącymi, które ułatwiają wchłanianie.

1 komentuj
  1. Iwona
    Iwona says:

    Wypróbowałam i polecam każdemu. Moja córka miała stan anemiczny i wysoki cukier, po 2 miesiącach przyjmowania wyniki były bardzo dobre. Nawet lekarz był lekko zdziwiony, bo wcześniejsze przyjmowanie przepisanych przez niego specyfików nie działało. POLECAM.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *