Najczęściej pomijana superżywność – zielona herbata

Najczesciej pomijana superzywnosc – zielona herbataOsobom odpowiedzialnym za promocję poszczególnych artykułów ochrzczonych mianem superfoods bardzo zależy na tym, aby szczególnie korzystne przedstawić te rośliny, które są trudno dostępne i najczęściej bardzo drogie. A przez to pomija się moc i właściwości napoju tak zwyczajnego jak zielona herbata.

Mit wrogiem użyteczności

Bardzo powszechnie powtarzanym mitem jest ten, który mówi, że zielona herbata zawiera olbrzymie ilości substancji przeciwdziałających wolnym rodnikom. Niestety jest to nieprawda. W suplementach stosowane zagęszczone wyciągi z zielonej herbaty mają oczywiście już większe stężenie tego rodzaju korzystnych związków, ale niestety w procesie produkcji suplementu wiele ich cząstek ulega nieodwracalnemu uszkodzeniu. Czy to znaczy, że herbata nie wykazuje działania antynowotworowego? Nie, z tym że jest ono słabe, znacznie słabsze niż w przypadku wielu innych propozycji superfoods. To oczywiście wcale nie oznacza, że nie warto przyjrzeć się z bliska innym możliwościom tego delikatnego naparu.

Przede wszystkim prostota

Zielona herbata wytwarzana jest z dość młodych listków krzewów herbacianych. Samo w sobie jest to poważną zaletą, ponieważ rośliny właśnie w młodych liściach gromadzą najwięcej pożytecznych substancji, a jednocześnie stężenie potencjalnie niebezpiecznych związków pozostaje w nich niewielkie. W młodych liściach herbacianych odkładane są związki mineralne i organiczne, które w dość wszechstronny sposób mogą oddziaływać na ludzki organizm. Znajduje się tutaj sporo soli wapniowych i potasowych, a także magnezu, który jest niezbędny do budowy występującego w dużych ilościach właśnie w młodych liściach chlorofilu.

Właśnie ze względu na wiek listków zbieranych w celu uzyskania zielonej herbaty, jest ona tak korzystna w porównaniu z herbatą czarną. Mimo że jest to ten sam krzew, to działanie obu naparów jest zupełnie inne. Wiedzieli o tym już dawno Chińczycy i Japończycy, którzy zieloną herbatę zdecydowanie wyżej cenili od czarnej.

Jak przygotować zieloną herbatę?

Zaletą zielonej herbaty jest też prostota jej przygotowania. Napar zalany wodą o temperaturze 80-90 stopni Celsjusza po prostu się wypija. Dla smaku można dodać do niego trzcinowego cukru lub ulubionych owoców czy soków, nie umniejszając w niczym prozdrowotnych właściwości naparu.

Na jasny umysł

Starożytni Chińczycy wierzyli, że już jedna filiżanka zielonej herbaty każdego dnia pozwala zachować jasność osądu oraz otwartość umysłu. Ile w tej wierze było autosugestii, a ile rzeczywistej skuteczności? Nie wiadomo tak do końca. Natomiast pewne jest, że antyoksydanty zawarte w zielonej herbacie, z jakichś nie do końca zrozumiałych powodów, szczególnie dobrze chronią komórki nerwowe. Zatem po raz kolejny może się okazać, że starożytni Chińczycy bez aparatu naukowego potrafili lepiej wyczuwać działanie leków niż my dziś. Zawartość substancji mineralnych również jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Zielona herbata dość skutecznie przywraca równowagę sodowo-potasową, dzięki czemu przyczynia się do poprawy przewodzenia impulsów w obrębie całego układu nerwowego.

Jaką herbatę wybrać?

W przypadku herbaty, szczególnie zielonej, produkowanej z bardzo wrażliwych listków, ważne jest, aby wybierać zawsze produkt najwyższej jakości. Kiepska herbata może zachować smak, ale nie zachowa już swoich właściwości. Na pewno nie warto kupować herbat ekspresowych, ponieważ to, jaką część zawartości woreczka stanowi prawdziwa zielona herbata, jest nie do odkrycia. Jeśli nie można obejrzeć i powąchać liści, nie można mieć też pewności co do jakości herbaty. Z tego powodu, jeśli decydujemy się na zakup herbaty w postaci mniej lub bardziej wyszukanego suplementu, musimy zawsze wybierać produkt konfekcjonowany przez najlepszych producentów. Młode listki herbaty są skarbnicą pożytecznych substancji, ale jednocześnie są jeszcze zbyt słabe, żeby swoją cenną zawartość dobrze ochronić. Dlatego w przypadku zielonej herbaty tak ważny jest właściwy proces technologiczny łańcucha produkcji.

Podsumowanie

Zielona herbata to jeden z najwspanialszych darów natury, a jako superżywność jest bodaj najczęściej pomijana. Fakt, że jest to produkt dostępny i niekoniecznie drogi sprawia, że wielu producentów skupia się na promowaniu innych, bardziej dochodowych rodzajów superżywności, zapominając o tych najskuteczniejszych i jednocześnie najbardziej dla nas na co dzień naturalnych. Zamiana herbaty czarnej na zieloną naprawdę nie jest rewolucyjnym wyzwaniem życiowym, a efekty zdrowotne będą na pewno warte podjęcia tej decyzji. Zielona herbata, poza oczywiście wyższym stężeniem korzystnych dla zdrowia związków, wyróżnia się także nieobecnością tego, co w czarnej herbacie najgorsze – teiny i garbników.

Polecane produkty:

CCA - naturalne przeciwutleniacze
Receptura CCA to: bioflawonoidy cytrusowe, koenzym Q10, beta-karoten, naturalna witamina C, polifenole z pestek winogron, polifenole z zielonej herbaty, ziele herbaciane Cistus, owoc granatu, OPC, likopina, melony, korzeń lukrecji..
Zobacz tutaj ...
Acerola C - naturalna witamina C
Chcemy zaproponować Państwu naturalną witaminę C o długotrwałym działaniu - wiśnie Acerola, które zawierają jej najwięcej na świecie. Dostarczają one 30 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Zobacz tutaj ...
1 reply
  1. Rosa
    Rosa says:

    Ja uwielbiam zieloną herbatę nie tylko jako napój, ale i dodatek do kosmetyków- pobudza mikrokrążenie, chroni przed wolnymi rodnikami, wspomaga leczenie trądziku. A do tego ma cudowny zapach.

    Odpowiedz

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *