Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 25 września 2022

 Dieta na trądzik - co jeść, a czego unikać?Dieta na trądzik jest podstawą kompleksowego i skutecznego leczenia problemów skórnych. Czy faktycznie warunkuje to, w jaki sposób wyglądamy i czy może wpłynąć na złagodzenie objawów chorób skóry jaką jest m.in. trądzik pospolity? Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu nieco bliżej.

Dieta a trądzik

Trądzik pospolity, oprócz nadmiernej pracy gruczołów łojowych i zablokowanych porów skóry, zaburzeń hormonalnych lub zwiększonego rogowacenia naskórka, może być również efektem oczyszczania organizmu z zalegających w nim toksyn. Dlatego też niewątpliwy wpływ na nasz wygląd ma to, co jemy. Obecne w naszej diecie konserwanty, ostre przyprawy czy syntetyczne aromaty niestety źle wpływają na kondycję naszej skóry. Przełożyć się to może na patologię i wywołać choroby w tym m.in. trądzik pospolity.

Biorąc pod uwagę inne składniki odżywcze są już one kwestią indywidualną. U jednej osoby wykwity skórne są efektem spożycia produktów mlecznych, u innej z kolei produktów zbożowych czy słodyczy. Dlatego warto obserwować jakie produkty spożywamy i w jaki sposób nasz organizm na nie reaguje.

Dieta na trądzik – produkty przeciwtrądzikowe

Przede wszystkim, gdy mamy problem z cerą należy wybierać produkty pochodzenia naturalnego. Ponadto ważną kwestią jest również to, aby były one świeże i dobrej jakości.

Dieta przeciwtrądzikowa powinna być bogata w witaminy, błonnik, cynk oraz antyoksydanty (przeciwutleniacze). Jak doskonale wiemy witamina A i E mają duży wpływ na kondycję naszej skóry. Z tego względu substancje te powinny być na stałe włączone w naszym codziennym menu. Doskonałym źródłem tych witamin są m.in. pomarańcze, brzoskwinie, pomidory, papryka, brokuł, szpinak czy sałata. Bardzo dobrym źródłem witaminy E są również oleje roślinne m.in. oliwa z oliwek, olej słonecznikowy czy olej z czarnego kminku. Ich bardzo ważnym składnikiem są nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią nieodłączny element prawidłowego funkcjonowania skóry.

Dieta na trądzik powinna zawierać również witaminy z grupy B, a także cynk, który wykazuje działanie przeciwzapalne. Bogatym źródłem witamin z grupy B są m.in. ziemniaki, jaja, drożdże, wątróbka czy rośliny strączkowe. Z kolei cynk obecny jest w np. w rybach, kaszach, słoneczniku, a także w jajach. W diecie zwalczającej trądzik bardzo pomocny będzie również błonnik, który wspomaga procesy trawienne i pozwala na oczyszczenie organizmu z toksyn od wewnątrz.

Dieta na trądzik – produkty przeciwwskazane

Należy unikać produktów wysoko przetworzonych, zawierających duże ilości tłuszczów oraz cukrów. Warto ograniczać w diecie sól oraz ostre przyprawy np. pieprz lub paprykę chili. Jeśli zauważamy, że czekolada, alkohol lub kakao nie służą nam, powinniśmy wyeliminować je z diety. Dodatkowo warto zastąpić białe pieczywo np. pieczywem typu graham lub tym zawierającym w sobie ziarna takie jak sezam czy słonecznik. Warto pamiętać aby:

  • jeść duże ilości owoców, warzyw, orzechów, zdrowego białka oraz tłuszcze;
  • przyjmować dodatkowe suplementy diety z cynkiem i żelazem;
  • pić 8 szklanek wody dziennie, aby organizm mógł się oczyszczać oraz odpowiednio nawilżać;
  • ograniczyć spożywanie alkoholu;
  • unikać węglowodanów prostych i spożywać węglowodany złożone (ich najlepszym źródłem jest m.in. kasza, ryż czy płatki owsiane);
  • włączyć do swojej diety witaminę C, a także kwasy omega-3 i omega-6.
Polecane produkty

Spirulina + Cynk 100% naturalny
Spirulina z organicznie związanym, naturalnie pozyskanym cynkiem, w znacznym stopniu uzupełnia niedobory tego pierwiastka w organizmie. Wspomaga on działanie układu odpornościowego, pomaga przy zmęczeniu, w utrzymaniu płodności i funkcji rozrodczych, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kowalska H., Sysa-Jędrzejowska A., Woźniacka A., Rola diety w etiopatogenezie trądziku, Przegląd Dermatologiczny, 105/2018.
  2. Dawidziak J., Balcerkiewicz M., Dieta jako uzupełnienie leczenia trądziku pospolitego (Acne vulgaris) Część II. Kwasy tłuszczowe, indeks glikemiczny, przetwory mleczne, Farmacja Współczesna, 9/2016.
  3. Kamm A., Barańska-Rybak W., Wpływ żywienia jako czynnika środowiskowego na poprawę kondycji skóry wśród dorosłych kobiet z trądzikiem pospolitym, Żywienie a Środowisko, 2016.
  4. Osowski S., Znaczenie diety w terapii trądziku pospolitego, Kosmetologia Estetyczna, 6/2019.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami