Kilka przydatnych wskazówek na temat zdrowego jedzenia

Aby wspomóc produkcję hormonów “pożeraczy” tłuszczy polecamy Wam śniadania bogate w białko: plaster zimnej pieczeni, chuda szynka, twaróg i/lub tofu. Do tego trochę kwaśnych owoców: kiwi, owoce cytrusowe, czarne porzeczki lub jabłka. Kawę lub herbatę możecie wypić z mlekiem, ale bez cukru (słodzik jest dozwolony).

Jeśli zgłodniejecie w ciągu przedpołudnia, pozwólcie sobie na małą przekąskę. Na przykład: kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana masłem. Na to plaster rostbefu lub zimnej pieczeni (około 40 gram). Do tego dodać pomidora pokrojonego w plastry.

A co powiecie na małe musli (pół filiżanki) ze świeżymi kawałkami owoców jako przekąska? Kreatywność nie ma granic.

Obiad

Tak samo jest z obiadem. Byłoby bardzo dobrze, gdybyście przed obiadem zjedli sałatkę, doprawioną jedynie olejem lub octem. Później możecie wybierać: chude mięso (także szynka bądź wątróbka), drób bez skóry, na przykład kotlet z indyka (zawsze bez sosu), ryba (także pieczona, ale nie panierowana), kraby, krewetki, ośmiornice, ostrygi, muszle, kawior albo tofu, na przykład wędzone.

Ważne: powinniście używać niewielkiej ilości soli, potrawy doprawiać lepiej śródziemnomorskimi mieszankami ziół, lub pieprzem, curry i innymi ziołami. Także sok z cytryny, czosnek lub cebula są doskonałymi dodatkami poprawiającymi smak. Tak samo jak musztarda i chrzan. Powinniście unikać tłustych i słonych sosów. Sosy niskotłuszczowe lub beztłuszczowe są dozwolone.

Warzywa są bardzo pomocne w osiąganiu szczupłej sylwetki. Powinny być stałym dodatkiem do obiadów. Rośliny bulwiaste i korzenie jadalne (takie jak seler, kalarepa, marchew i czarny korzeń) powinno się krótko garnirować w lekko słonej wodzie, aby nie stracić żadnych cennych witamin. To samo tyczy się roślin liściastych i tyczkowych (kalafior, koper włoski, szpinak, szparag itp.), warzyw owocowych (pomidory, oberżyny lub cukinie) oraz roślin strączkowych (np. soczewica i groch).

Jeżeli zgłodniejecie po południu – nie ma problemu. Pozwólcie sobie na małą przekąskę. Na przykład: banan pokrojony w cienkie plasterki zmieszany z kubeczkiem jogurtu. Dodajcie łyżeczkę melasy (można ja kupić w sklepach ze zdrową żywnością). Posypcie wszystko dwoma łyżeczkami ziaren słonecznika.

Między posiłkami, po południu możecie jeść następujące rzeczy: owoce (dowolną odmianę), jogurt owocowy, chudy twaróg z chrupkim pieczywem. Jeśli danie ma być bardziej wykwintne polecamy: filet pstrąga (około 50 gram) z odrobiną chrzanu i jedną kromką chleba pełnoziarnistego. Sami zobaczycie – nawet w ramach przekąski możecie wyczarować sobie coś pysznego.

Kolacja

Kolacja powinna być kombinacją pożywienia surowego z wysokobiałkowym. Surowe warzywa powinny stanowić bogaty bukiet, przyprawiony octem i dobrym olejem roślinnym (na przykład z oliwek, słonecznikowym lub sojowym). Odpowiednie będą: karczochy, awokado, cykoria, endywia, sałata gruntowa i inne odmiany sałaty, zależnie od pory roku. Warto również wziąć pod uwagę takie produkty jak kukurydza, marchew, rzodkiewka, boćwina, seler, cebula. Orzechy, ziarna, nasiona, kiełki i szczypiorek także wspaniale nadają się do bukietu surowych warzyw.

Wasza sałatka nie musi jednak wcale przypominać karmy dla królików. Jako dodatek możecie używać: piersi kurczaka (bez skóry), szynki (z jak najmniejszą ilością tłuszczu), kotlety z indyka, polędwicy wieprzowej w plastrach lub kostkach, pokrojonej drobno wątróbki drobiowej lub cielęcej, zimnej pieczeni lub rostbefu w plastrach. Można również użyć tuńczyka (z puszki), ryby wędzonej (np. filety z pstrąga), krabów, ośmiornic, muszli, raków i homarów (z puszki), jajek ugotowanych na twardo lub kiełbasek tofu. Nie powinniście jednak dodawać więcej niż 50 do 80 gram mięsa, ryby lub drobiu.

Nowa wskazówka od biochemików: jedzcie wieczorem, krótko przed pójściem spać kąsek czystego białka: około 30 gram piersi z kurczaka, ryby, zimnego mięsa lub 60 gram chudego sera lub tofu. Do tego wypijcie sok z jednej cytryny. Jest kwaśna, ale jej spożywanie przynosi duże efekty, wspomożecie w ten sposób przysadkę mózgową w produkcji hormonu wzrostu.

Produkcja hormonów “pożerających” tłuszcze może być wspaniale wspomagana witaminą C. Dlatego jedzcie dużo świeżych owoców. lub zażywajcie dodatkowe ilości tej witaminy, zawarte w suplementach diety.

Miejcie także na uwadze, że regularna, wystarczająca aktywność ruchowa jest zbawienna nie tylko dla masy ciała, ale również dla całego ciała. Godny polecenia jest również produkt Natura Vitalis – “L-Karnityna”.

Polecane produkty:

CCA - naturalne przeciwutleniacze
Receptura CCA to: bioflawonoidy cytrusowe, koenzym Q10, beta-karoten, naturalna witamina C, polifenole z pestek winogron, polifenole z zielonej herbaty, ziele herbaciane Cistus, owoc granatu, OPC, likopina, melony, korzeń lukrecji..
Zobacz tutaj ...
Acerola C - naturalna witamina C
Chcemy zaproponować Państwu naturalną witaminę C o długotrwałym działaniu - wiśnie Acerola, które zawierają jej najwięcej na świecie. Dostarczają one 30 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Zobacz tutaj ...
1 komentuj
  1. Katarzyna Ekiert
    Katarzyna Ekiert says:

    co do kolacji to trochę kłóciłabym się… produkty surowe są dłużej trawione więc na noc niekoniecznie… zwracając uwagę na trendy dieteyczne – białkowo-tł sniadania i węglodowanowo-lekkobiałkowe kolacje odwróciłabym troszkę ten artykuł 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *