Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 28 czerwca 2022

Jeżyny - jakie właściwości wykazują?Jeżyny występują latem i właśnie wtedy należy korzystać z ich dobroczynnych właściwości. Owoce te bogate są w wiele witamin i minerałów, które mają znaczący wpływ na nasze zdrowie i urodę. Spożywając jeżyny wzmacniamy odporność organizmu, poprawiamy wygląd skóry oraz wspomagamy układ krwionośny. Jakie jeszcze działanie na nas wywiera jedzenie jeżyn? Oto odpowiedź.

Jeżyny – charakterystyka

Jeżyna swoim wyglądem przypomina malinę. Wszystko dzięki temu, że owoce te należą do jednej rodziny. Jednak pędy jeżyny są wyraźnie dłuższe oraz bardziej kolczaste od malin. Owoce jeżyny są koloru ciemnofioletowego, a czasami ich barwa zbliżona jest do odcieni czarnego. W smaku z kolei są kwaśne lub delikatnie słodkie.

Jeżyny – właściwości

Owoce te posiadają niezwykle dużą ilość antocyjanów – związków o właściwościach antyoksydacyjnych, nadające owocom ciemnofioletową barwę. Występują również w owocach takich jak śliwki, winogrona, maliny, wiśnie. Dzięki antocyjanom spożywanie jeżyn wspomaga pracę serca, a także chroni organizm przed rozwojem nowotworów. Ponadto jeżyny to źródło wielu witamin. Zawierają m.in. cenną dla organizmu witaminę E czyli tzw. witaminę młodości. Bogate są także w witaminę K, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak wapń, potas, fosfor czy magnez.

Jeżyny to także źródło witaminy C, która stanowi jeden z najważniejszych antyoksydantów. Uszczelnia i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, reguluje ciśnienie krwi oraz zapobiega miażdżycy. Jednoczesna zawartość witaminy C oraz antocyjanów w danym warzywie czy owocu to idealne połączenie, bowiem antocyjany przyspieszają wchłanianie kwasu askorbinowego.

Dzięki witaminie C i E spożywanie jeżyn może hamować rozwój zwyrodnienia plamki żółtej w gałce oka. Z kolei witamina K odpowiedzialna jest za prawidłowe tworzenie się substancji białkowych znajdujących się w tkance kostnej. Warto wiedzieć, że niedobór tej witaminy w organizmie może doprowadzić do zmniejszenia gęstości kości, a także zwiększyć ryzyko ich złamań.

Istotny jest również fakt, że jeżyny zawierają cenny dla kości wapń oraz magnez, które uczestniczą w procesach tworzenia się tkanki kostnej. Zawarte w tych owocach fitoestrogeny (naturalne estrogeny roślinne o działaniu podobnym do ludzkich hormonów) mogą załagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, a także menopauzy.

Jeżyny – zastosowanie

Poniżej przedstawiamy najczęstsze wykorzystanie jeżyn.

Kuchnia

Jeżyny to owoc, który znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Można wykonywać z nich przetwory tj. dżemy, sosy, naturalne soki czy napoje. Stanowią zdrowy i smaczny dodatek do deserów jak np. lody czy ciasta. Często wykorzystywane są do produkcji nalewek czy win, które działają mocno rozgrzewająco, a dzięki zawartości antocyjanów i witaminy C skutecznie leczą przeziębienie i grypę.

Uroda

Z racji zawartości witaminy E oraz antocyjanów jeżyny można wykorzystać w pielęgnacji skóry. Składniki te opóźniają procesy starzenia się skóry, regulują poziom jej nawilżenia oraz chronią przed wszelkimi chorobami, infekcjami czy uszkodzeniami wywołanymi nadmierną ekspozycją na słońce. Z kolei witamina C wzmacnia i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych zapobiegając tzw. pajączkom.

Jeżynowa maseczka

Konieczne są składniki:

Owoce obierz i dokładnie umyj. Następnie rozgnieć, dodaj 1 łyżkę śmietany i 1 łyżkę miodu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i nałóż na skórę na 15 min. Zmyj letnią wodą.

Jak właściwie kupować jeżyny? Na co należy zwrócić uwagę?

Kupując jeżyny główną uwagę należy zwrócić na ich kolor. Powinny posiadać barwę ciemnofioletową, nawet czarną. Powinno unikać się niedojrzałych jeżyn- ciemnoczerwonych. Warto pamiętać wybierając owoce, że świeże jeżyny są suche i błyszczące. Najbezpieczniej przechowywać je w lodówce i spożyć do 3 dni od momentu zakupu.

Kto powinien włączyć do swojej diety jeżyny?

W diecie jeżyny powinny uwzględnić osoby:

  • mające problemem z ciśnieniem krwi;
  • z cukrzycą;
  • borykające się z chorobami układu sercowo – naczyniowego;
  • z problemami skórnymi;
  • z wadami wzroku.

Zobacz również: Superfood – lista 10 najlepszych.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach Febico – 100 % naturalne witaminy i minerały
Spirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Macierzyński J., Buczek M., Zaweracz W., Król B., Skład polifenolowy owoców jeżyny Rubus Fruticosus, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5/2014.
  2. Grabek-Lejko D., Jeżyny (Rubus sp.) jako źródło substancji biologicznie aktywnych o potencjalnym zastosowaniu medycznym, Postępy Fitoterapii, 3/2016.
  3. Gazda A., Jeżyny – ważny składnik biocenoz leśnych, 8/2001.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami