Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 12 lipca 2023

BóbBób (inaczej wyka bób) (łac. Vicia faba) należy do roślin strączkowych. Tak jak inne warzywa zaliczane do tej rodziny, wykazuje wiele dobroczynnych właściwości. Bób to bogate źródło kwasu foliowego, który jest potrzebny kobietom w ciąży oraz dużej ilości białka, które w pełni może zastępować białko zwierzęce. Co jeszcze kryje w sobie bób, a także jaki wpływ wywiera na nasz organizm? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Bób – właściwości

Bób znany jest głównie w Afryce, Europie oraz na Bliskim Wschodzie. Należy do roślin jednorocznych. Swoim wglądem przypomina nieco soję, fasolę lub ciecierzycę. Ziarna bobu posiadają charakterystyczny zielony kolor. To źródło wielu witamin m.in. witamin z grupy B, witaminy C, beta-karotenu i składników mineralnych takich jak potas, żelazo, magnez, mangan, fosfor i cynk.

Warzywo to jest również bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienne, pracę jelit, a także zapewnia na długi czas uczucie sytości. Takie działanie sprawia, że jest on pomocny w odchudzaniu, a także chroni organizm przed rozwojem nowotworów w całym układzie pokarmowym. Dzięki obecności witamin z grupy B, bób wykazuje korzystne oddziaływanie na układ nerwowy. Występujący w tej roślinie potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, a także pomaga skutecznie obniżyć ciśnienie krwi. Z kolei żelazo znajdujące się w składzie bobu uzupełnia niedobory i zapobiega pojawieniu się anemii.

Warzywo to polecane jest przede wszystkim kobietom w ciąży, ponieważ zawiera duże ilości kwasu foliowego, który chroni płód przed wadami rozwojowymi (wyjątkiem są kobiety w ciąży cierpiące na cukrzycę ciążową). Magnez zawarty w bobie działa antydepresyjnie, a także niweluje stres. Dodatkowo cynk korzystnie wpływa na stan skóry oraz reguluje procesy metaboliczne zachodzące w komórkach.

Bób – jak jeść?

Bób może być jedzony zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Młode ziarna bobu można spożywać bezpośrednio po wyjęciu ze strąków, ponieważ ich skórka nie jest jeszcze na tyle twarda. Można go również ugotować w lekko osolonej wodzie. Jednak gotowanie powoduje utratę około 40% wartości składników odżywczych.

Jak gotować bób?

Do gotowania warto wybierać te ziarna bobu, które są intensywnie zielone, mają jednolity kolor bez żadnych plam i przebarwień. Przed gotowaniem ziarna bobu należy dokładnie umyć zimną wodą. Następnie przełożyć je do głębokiego garnka, zalać wodą i dodać 1 łyżkę cukru. Bób należy doprowadzić do wrzenia i doprawić odrobiną soli. Warto pamiętać, aby warzywo to gotować pod przykryciem, do momentu aż zmięknie. Młode ziarna gotuje się krócej, bo około 15 minut, te starsze dłużej, około 30 minut.

Kto powinien unikać spożywania bobu?

Do swojej diety nie powinny przede wszystkim włączać bobu kobiety będące w ciąży, jednocześnie cierpiące na cukrzycę ciążową. W związku z tym powinni unikać go także diabetycy lub spożywać z umiarem, najlepiej kiedy będzie gotowany al dente. Wówczas zmniejsza to indeks glikemiczny.

Chorzy na dnę moczanową także powinni unikać bobu, ponieważ zawiera on dużą ilość składników, które mogłyby nasilać objawy tej choroby. Osoby mające skłonność do wzdęć lub cierpiące na częste bóle brzucha, a także miewające problemy trawienne również powinny ograniczać ilość bobu w swojej diecie.

Bób – ciekawostki

Oto kilka ciekawostek na temat bobu:

  • bób jest jedną z najstarszych uprawianych roślin strączkowych na świecie. Pierwsze wzmianki o uprawie bobu pochodzą z blisko 6000 lat p.n.e.;
  • odmiana bobu tzw. bobik uprawiana jest jako pasza dla zwierząt;
  • wyizolowany aminokwas z bobu wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków na chorobę Parkinsona;
  • niektóre odmiany bobu mają charakterystyczny wzrost, osiągając nawet 2 metry wysokości. Ich duże, kolorowe kwiaty są często wykorzystywane jako ozdoba w ogrodach;
  • w starożytnym Egipcie kapłani unikali spożywania bobu, ponieważ uważany był za „pokarm umarłych”.
Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Piecyk M., Worobiej E., Drużyńska B., Wołosiak R., Strawność skrobi i skład chemiczny nasion bobu poddanych obróbce termicznej, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2012.
  2. Markiewicz K., Borowska J., Zadernowski R., Wybrane składniki mineralne w nasionach drobno- i grubonasiennych odmian bobu, Żywność. Technologia. Jakość, 2/1995.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami