Właściwości czarnego bzu

Właściwości czarnego bzuWłaściwości czarnego bzu jest wiele. Te małe, okrągłe owoce są pojemnym magazynem przeciwutleniaczy oraz bogatym źródłem witamin, składników odżywczych i minerałów. Regularne spożywanie czarnego bzu może wpłynąć na zdrowie naszych kości, odporność, poprawić kondycję serca i wzroku, a nawet skóry.

Właściwości czarnego bzu

1. Ochrona przed przeziębieniem

Jeśli jesteś podatny na przeziębienie i grypę, to zdecydowanie powinieneś wprowadzić czarny bez do swojej diety. Sok i herbata z czarnego bzu są skutecznie używane od stuleci w walce z infekcjami, przeziębieniem, zatokami i innymi chorobami układu odpornościowego.
W 1993 roku zostały wykonane badania podczas epidemii grypy w Panamie. Znaczącą poprawę zdrowia, zmniejszenie objawów grypy i gorączki, odnotowano w 93,3% przypadków już po 2 dniach stosowania ekstraktu z bzu (Sambucol), a trzeciego dnia prawie 90% pacjentów zostało całkowicie wyleczonych.

Według przeprowadzonych przez MHIQ badań, suplementy z czarnego bzu chronią przed różnymi objawami przeziębienia, grypy i innych symptomów, mogących wystąpić po długiej podróży samolotem. Oprócz psychicznych nieudogodnień, również często występuje zmęczenie fizyczne i tzw. jet lag, czyli zespół nagłej zmiany strefy czasowej. Do tego często podróżujący doświadczają problemów z górnymi drogami oddechowymi.
Ekstrakt z czarnego bzu bardzo dobrze radzi sobie z wirusami i bakteriami  oraz jest na nie najlepszym lekarstwem (źródło).

2. Najlepsze źródło przeciwutleniaczy

Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko najlepsze źródła przeciwutleniaczy, to czarny bez plasuje się na ich szczycie. Wśród owoców tylko owoce aronii mają silniejsze działanie antyoksydacyjne. Właściwości przeciwutleniające czarnego bzu przypisane są wysokiej zawartości związków fenolowych, a szczególnie antocyjaninom, a także wysokiemu poziomowi witaminy C.
Pokarmy bogate w w przeciwutleniacze mogą chronić przed chorobami związanymi z wiekiem, chorobami układu krążenia, Alzheimerem, zwyrodnieniem plamki żółtej, a nawet wpływają na zmarszczki. Zdolność do neutralizacji wolnych rodników i niestabilnych cząsteczek tlenu przeciwdziała zwiotczeniu skóry, drobnym rysom na skórze i właśnie zmarszczkom.

3. Czarny bez źródłem błonnika

100 g czarnego bzu stanowi 28% dziennego zapotrzebowania na ten ważny składnik diety. Ma on wpływ na poprawę funkcjonowania jelit oraz lepszego wypróżniania się i brak zaparć. Jest to również naturalny lek na obniżenie poziom cholesterolu i ma wpływ na wydzielanie insuliny przez organizm, chroniąc przed insulinoopornością.

Tylko cały lub sproszkowany (świeży lub suszony) czarny bez zawiera błonnik w takiej ilości. Sok, herbata, syrop czy wino nie są odpowiednim źródłem błonnika i nie sprostają zapotrzebowaniu organizmu.

4. Stosowany w leczeniu cukrzycy

Badania potwierdzają stymulowanie metabolizmu glukozy, wydzielanie insuliny i obniżanie poziomu cukru we krwi. Stosowany regularnie ekstrakt z czarnego bzu stymuluje transport i utlenianie glukozy oraz glikogenogenezę bez dodatku insuliny (źródło).
Dlaczego jest to takie ważne? Dzięki procesowi syntezy glikogenu, cząsteczki glukozy są magazynowane w wątrobie, a także mięśniach szkieletowych i stanowią źródło energii kiedy organizm jej potrzebuje, a także utrzymuje się poziom cukru we krwi w normie.

W jakiej formie stosować czarny bez?

  • herbata z czarnego bzu
  • nalewka z kwiatów czarnego bzu 
  • sok z kwiatów czarnego bzu 
  • syrop z czarnego bzu
  • galaretka z czarnego bzu 
  • maść z czarnego bzu

Domowy syrop z czarnego bzu na przeziębienie

Syrop z czarnego bzu na przeziębienie, grypę czy problemy z górnymi drogami oddechowymi jest bardzo popularny i do kupienia w każdej aptece. Ale można i warto spróbować zrobić własny ze względu na prosty przepis.

Składniki:

  • pól litra zimnej wody
  • 2 szklanki owoców czarnego bzu
  • 1 łyżka sproszkowanego korzenia imbiru (może być też świeży)
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • 1 szklanka miodu

Przygotowanie:

  1. Wlać wodę do garnka i dodać owoce bzu, imbir oraz cynamon.
  2. Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem przez 30 – 35 minut, aż woda wyparuje o około połowę.
  3. Zdjąć z ognia i rozgnieść owoce.
  4. Przez drobne sitko lub gazę przecisnąć płyn do miski.
  5. Dodać miód i mieszać do połączenia składników.
  6. Przelać do sterylnego słoiczka lub butelki.

Tak przygotowany syrop może być trzymany w ciemnym oraz suchym miejscu nawet 3 tygodnie i służyć w odbudowaniu odporności, gdy zajdzie taka potrzeba.

Polecane produkty:

CCA - naturalne przeciwutleniacze
Receptura CCA to: bioflawonoidy cytrusowe, koenzym Q10, beta-karoten, naturalna witamina C, polifenole z pestek winogron, polifenole z zielonej herbaty, ziele herbaciane Cistus, owoc granatu, OPC, likopina, melony, korzeń lukrecji..
Zobacz tutaj ...
Acerola C - naturalna witamina C
Chcemy zaproponować Państwu naturalną witaminę C o długotrwałym działaniu - wiśnie Acerola, które zawierają jej najwięcej na świecie. Dostarczają one 30 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Zobacz tutaj ...
7 komentarzy:
  1. Ula
    Ula says:

    Moja teściowa od zawsze robi sok z czarnego bzu. Zdrowy bardzo i przydaje się w zimie 🙂 Nie wiedziałam, że aż tak bardzo jest zdrowy. A maść bardzo mnie zaskoczyła.

    Odpowiedz
  2. healthystyle
    healthystyle says:

    W kraju lekomanów ludzie chcący iść bardziej naturalną drogą to nadal jednak nieliczny odsetek. Także cieszy mnie to, że coraz więcej pisze się na ten temat. Syropu z czarnego bzu jeszcze nie próbowałam, za to na przeziębienie i wzmocnienie odporności sprawdza się idealnie lewoskrętna witamina C w proszku.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *