Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 19 marca 2024

Kasza jaglana - wpływ na zdrowie człowiekaKasza jaglana to jedna z odmian kasz. Jest stosunkowo tania, zdrowa i to właśnie z tego względu coraz częściej zastępuje tradycyjne ziemniaki czy makaron. Co w sobie kryje i jaki wpływ ma nasz organizm? Poznajmy bliżej właściwości kaszy jaglanej.

 

Kasza jaglana – skład

Kasza jaglana to tzw. łuskane proso. Swoimi wartościami odżywczymi jest bardzo zbliżona do kaszy gryczanej. W swoim składzie posiada dużą ilość białka, które jest w łatwy sposób przyswajalne przez nasz organizm. Ponadto jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E oraz składniki mineralne takie jak żelazo, miedź, cynk, krzem i lecytynę.

Kasza jaglana – właściwości

Kasza jaglana jest przede wszystkim produktem lekkostrawnym i co ważne – nie wywołującym reakcji alergicznych. Ponadto działa odkwaszająco. Dzięki temu pozwala skutecznie oczyszczać nasz organizm z wszelkich szkodliwych toksyn. Kasza jaglana posiada odczyn zasadowy, dzięki czemu neutralizuje działanie produktów zakwaszających jak np. kawa czy słodycze.

Poprzez obecność wielu witamin i minerałów kasza jaglana stanowi główny składnik diety antyrakowej. Regularne jej spożywanie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów. Wszystko dlatego, że zawarte w niej antyoksydanty usuwają z organizmu wolne rodniki. Ważną informacją jest fakt, że ten rodzaj kaszy nie zawiera w swoim składzie glutenu. Dlatego też, jest idealnym produktem dla osób borykających się z nietolerancją pokarmową lub chorych na celiakię. Z kolei zawartość witaminy E i lecytyny korzystnie wpływa na naszą pamięć i koncentrację, a także reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Oprócz szerokiego i pozytywnego wpływu na nasze zdrowie, kasza jaglana ma również korzystne działanie na urodę. Dzięki zawartości krzemu wzmacnia włosy i paznokcie, warunkuje prawidłowy stan skóry, a także zapobiega procesom odwapniania kości.

Kasza jaglana – jak gotować?

Kasza jaglana ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Może być składnikiem dań mięsnych oraz różnego rodzaju deserów. Jednak często zdarza się tak, że po jej ugotowaniu posiada lekko gorzki smak, co nie wpływa korzystnie na degustację przygotowanych z niej posiłków.

Aby kasza nie posiadała goryczki w swym smaku trzeba ją właściwie przyrządzić. Przed jej ugotowaniem należy ją najpierw przelać zimną wodą, a następnie gorącą. Dobrym rozwiązaniem jest również namoczenie jej na kilka godzin przed gotowaniem lub też pozostawić na noc w wodzie z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny. Czynność ta wraz z gotowaniem unieczynni fityniany (związki obecne w kaszach, które utrudniają przyswajanie składników mineralnych).

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Traore J., Potencjał spożycia kaszy jaglanej w Polsce w świetle prozdrowotnego żywienia człowieka.
  2. Pycia K., Jaworska G., Wyroby z kaszą jaglaną, Cukiernictwo i Piekarstwo, 10/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami