Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 29 listopada 2023

Kozieradka - właściwości i korzyściKozieradka to roślina, która posiada bardzo dużo korzyści wpływających na zdrowie człowieka. Jak wykazują ostatnie badania, kozieradka pomaga zmniejszyć stan zapalny organizmu. Dodatkowo poprawia, a także usprawnia funkcje rozrodcze i seksualne. To tylko niektóre z jej właściwości.

Co to jest kozieradka?

Kozieradka to jednoroczna, zielna roślina o jasnozielonych liściach i drobnych białych kwiatach. To rodzina roślin bobowatych (Fabaceae), znana również jako greckie siano (łac. foenum-graecum). Łodyga kozieradki jest prosta, a jej wygięty strąk nasienny, zakończony na 2-3 centymetry zawiera 10-20 małych, płaskich, żółto-brązowych, aromatycznych nasion.

Nasiona kozieradki mają nieco gorzki smak. Jest on podobny do syropu klonowegoselera lub spalonego cukru. Są one często wykorzystywane do wytwarzania leków. Jednak kozieradka ma dużo bardziej przyjemny smak po ugotowaniu. Nasiona są najczęściej używaną częścią. Są one zazwyczaj suszone i mielone. Z kolei liście wykorzystuje się do gotowania. Kozieradkę można stosować na różne sposoby. Najczęściej przyjmuje się ją doustnie lub jako pastę, którą wciera się w skórę w celu leczenia stanów zapalnych. W przemyśle, ekstrakty z kozieradki można znaleźć w mydełkach i kosmetykach.

Kozieradka – skład

Jedna stołowa łyżka nasion z kozieradki zawiera następujące związki:

Mimo że dalsze badania są potrzebne to już teraz, na podstawie dostępnych można stwierdzić, że kozieradka może pomóc przy wielu dolegliwościach. Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości i korzyści z przyjmowania tej rośliny.

Kozieradka na co pomaga?

Kozieradka, to roślina z rodziny bobowatych, której nasiona i liście są używane zarówno jako przyprawa kulinarna, jak i w tradycyjnej medycynie ludowej. Istnieje wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych związanych z kozieradką.

Kozieradka – zmniejszenie stanu zapalnego

Kozieradka pomaga podczas zapalenia. Najczęściej stosuje się ją w takich przypadkach jak:

  • zapalenie oskrzeli;
  • przewlekły kaszel;
  • gruźlica;
  • owrzodzenie jamy ustnej;
  • zakażenie tkanek pod powierzchnią skóry;
  • czyraki;
  • dolegliwości związane z nerkami;
  • nowotwory.

Właściwości lecznicze kozieradki zostały odkryte już tysiące lat temu przez lekarzy medycyny ajurwedyjskiej. Według dr Richarda Palmquist ze szpitala dla zwierząt Centinel w Inglewood w Kalifornii, kozieradka jest przydatna do wielu rzeczy, m.in. wpływa ona na obniżenie poziomu cukru we krwi, reguluje metabolizm, a także usprawnia pracę podczas różnego rodzaju chorób, takich jak cukrzyca. Kozieradka pozwala spowolnić wchłanianie cukrów w żołądku i stymuluje wydzielanie insuliny.

Badania opublikowane w International Immunopharmacology wykazały, że kozieradka posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Jak dowodzą naukowcy, kozieradka może być skuteczna w leczeniu zapalenia stawów.

Kozieradka – poprawa przepływu mleka przy karmieniu piersią

Kozieradka pomaga również kobietom karmiącym piersią, u których występuje niska produkcja mleka. Może ona zwiększyć produkcję mleka w piersi, ponieważ w swoim składzie zawiera mlekopędną substancję. Stymuluje przewody mleczne i zwiększa wytwarzanie mleka w zaledwie 24 godziny. Liczne badania nad kozieradką wykazały, że pomaga ona w zwiększaniu ilości mleka.

Kozieradka – męskie libido

Właściwości kozieradki wykorzystywane są do leczenia zaburzeń wzwodu czy innych męskich problemów. Wszystko dlatego, że zwiększa poziom testosteronu i pobudzenia seksualnego. Suplementy diety wytwarzane na bazie kozieradki zapobiegają impotencji, w naturalny sposób zwiększają możliwości seksualne jak również popęd.

W badaniu opublikowanym w Phytotherapy Research, 60 mężczyzn w wieku od 25 do 52 lat bez żadnych historii zaburzeń erekcji, codziennie przez 6 tygodni przyjmowało placebo lub 600 mg ekstraktu z kozieradki. Uczestnicy badania, którzy przyjmowali kozieradkę, poprzez subiektywną ocenę zauważyli, że miała ona pozytywny wpływ na ich libido. Ostateczne wyniki badań stwierdziły, że ekstrakt z kozieradki miał istotny wpływ na pobudzenie seksualne, wzrost energii i wytrzymałości, a także utrzymanie prawidłowego poziomu testosteronu.

Kozieradka na poprawę trawienia i układ krwionośny

Okazuje się, że kozieradka może być bardzo pomocna w wielu problemach trawiennych (zaparcia, niestrawność, problemy żołądkowe). Zawarty w kozieradce błonnik jest bardzo pomocny szczególnie w walce z zaparciami. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne wspomaga również leczenie przy problemach trawiennych (w tym wrzodziejące zapalenie jelita grubego).

Kozieradka może mieć również korzystne działanie u osób z problemami sercowymi takimi jak stwardnienie tętnic, a także wysoki poziom tłuszczów we krwi, wliczając w to poziom cholesterolu i triglicerydów. Badania przeprowadzone w Indiach wykazały, że podawanie 2,5 g kozieradki dwa razy na dobę przez trzy miesiące, w naturalny sposób znacznie obniżyło poziom cholesterolu, a także triglicerydów, bez wpływu na poziom cholesterolu HDL.

Kozieradka na zaburzenia odżywiania

Wykazano, że kozieradka wpływa na poprawę apetytu, co przekłada się na właściwości odżywcze i naprawcze. Badania opublikowane w Pharmacology Biochemistry zostały przeprowadzone tak, aby sprawdzić wpływ ekstraktu z nasion kozieradki na nawyki żywieniowe. Eksperyment przeprowadzono w celu określenia spożycia pokarmu i motywacji do jedzenia, jak również zmian metabolicznych oraz endokrynologicznych. Wykazano, że regularne przyjmowanie ekstraktu z kozieradki zwiększa spożycie pokarmu podwyższając, w sposób znaczący chęć jedzenia. Zaznaczono jednak, że leczenie kozieradką nie zapobiega anoreksji.

Jeżeli chodzi o anoreksję, Uniwersytet Medical Center w Maryland zaleca przyjmowanie do 3 razy dziennie, od 250 do 500 miligramów kozieradki. Może to jednak być niebezpieczne u dzieci. Dlatego też w przypadku stosowania jakichkolwiek naturalnych metod leczenia czy leków należy skonsultować się z lekarzem, który wykluczy ewentualne przeciwwskazania.

Kozieradka w kuchni

Kozieradka często jest wykorzystywana w żywności jako przyprawa, szczególnie w kuchni indyjskiej. Stosuje się ją również jako środek aromatyzujący w syropach, napojach, wyrobach tytoniowych i różnego rodzaju produktach spożywczych. Liście kozieradki mogą być wykorzystane jako składnik świeżych sałatek lub po wysuszeniu jako ziołowy dodatek w kuchni indyjskiej.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Król-Kogus B., Badania składu chemicznego i aktywności biologicznej surowca krajowego Foenugraeci Semen, Gdańsk 2016.
  2. Król-Kogus B., Krauze-Baranowska M., Kozieradka pospolita – tradycja stosowania na tle wyników badań naukowych, Postępy Fitoterapii, 3/2011.
  3. Kilar M., Kilar J., Różański H., Wykorzystanie kozieradki pospolitej w zielarstwie i fitoterapii, Herbalism, 1/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami