Trawa cytrynowa – właściwości zdrowotne

Trawa cytrynowa - właściwości zdrowotneTrawa cytrynowa, zwana również palczatką cytrynową, jest bardzo popularna w krajach śródziemnomorskich. Cechuje się wieloma właściwościami leczniczymi, które znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej Ameryki Południowej. Charakteryzuje się działaniem rozkurczającym, przeciwbólowym, a nawet przeciwkaszlowym. Słynie również ze swoich możliwości poprawiających pamięć i koncentrację.

Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa należy do rodziny traw wiechlinowatych. Rośnie przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich, choć spotkać ją można w również w Gruzji, Malezji, Indiach oraz Afryce. Trawa cytrynowa, po dotknięciu wydaje piękny korzenno – cytrynowy aromat. Mimo to jej najbardziej aromatycznym elementem jest bulwa, która wykorzystywana jest najczęściej w kuchni, zwłaszcza tajskiej.

Roślina jaką jest trawa cytrynowa osiąga wysokość około 80-100 cm i posiada ostro zakończone liście. Występuje w charakterze gęsto rozrośniętych kęp o szerokości 1 metra. Trawę cytrynową szczególnie doceniają Azjaci, nie bez powodu stanowi ona główny składnik ich kuchni.

Uprawa trawy cytrynowej

Trawa cytrynowa nie należy do roślin, które trudno się uprawia. Warto zaznaczyć jednak, że może ona nie przetrzymać zimy, ponieważ w nocy wymaga temperatury powyżej 8 stopni Celsjusza. Trawa cytrynowa najlepiej czuje się w środowisku nasłonecznionym. Samodzielne jej hodowanie wymaga regularnego podlewania.

Trawa cytrynowa – wartości odżywcze

Do celów spożywczych wykorzystuje się pędy oraz liście trawy, które najczęściej stosowane są jako dodatek do herbaty. Doskonale się z nią komponuje, ponieważ stanowi dobre źródło witamin takich jak:

Ponadto w składzie trawy cytrynowej znajduje się także:

Warto zaznaczyć, że roślina ta zawiera również cytral – związek chemiczny o działaniu przeciwnowotworowym.

Oprócz właściwości typowo smakowych, trawa cytrynowa wykazuje korzystne działanie na nasz organizm. Najczęściej stosowana jest w przypadku:

  • stanów depresyjnych, ponieważ wykazuje właściwości uspokajające i relaksujące
  • problemów z pamięcią i koncentracją
  • dolegliwościach żołądkowych (wspomaga metabolizm oraz pobudza układ trawienny do pracy)
  • przeziębienia lub grypy
  • bólów mięśniowych oraz stawów
  • podwyższonego cholesterolu
  • cukrzycy typu 2
  • bólów menstruacyjnych
  • wspomagania pracy układu odpornościowego
  • chorób nowotworowych

Zastosowanie trawy cytrynowej

W Polsce trawa cytrynowa najczęściej wykorzystywana jest jako aromatyczna przyprawa, która nadaje potrawie lekko cytrynowy smak. Stanowi również dodatek do herbat i innych napojów, jak np.kompotów. Trawa cytrynowa często wykorzystywana jest latem do koktajli owocowych i orzeźwiających lemoniad. Stanowi także popularny dodatek do drinków.

Istotnym jest fakt, że trawa cytrynowa znajduje zastosowanie nie tylko w gastronomii, ale również w kosmetyce. Występuje m.in. jako składnik perfum. Roślina ta wykazuje pozytywne działanie na skórę. Pomaga leczyć trądzik, grzybicę stóp oraz nadmierne wypadanie włosów. Dodatkowo cechuje się działaniem ujędrniającym i przeciwstarzeniowym.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz błonnik. To źródło minerałów jak cynk, magnez, wapń, żelazo
Zobacz tutaj ...
1 komentuj

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *