Pokrzywa – pospolita roślina o ważnych właściwościach

PokrzywaPokrzywa poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Pobudza czynność wydzielniczą żołądka, trzustki i wątroby. Zwiększa wydalanie moczu, a z nim szkodliwych produktów przemiany materii – przede wszystkim mocznika. Dlatego może być wykorzystana w leczeniu przewlekłych zakażeń i kamicy moczowej.

Warto pamiętać, że korzenie pokrzywy mają silniejsze działanie moczopędne niż liście. Ponadto pokrzywa znosi stany zapalne w przewodzie pokarmowym, a także hamuje małe krwawienia. Może być dobrym lekiem w zaburzeniach czynności przewodu pokarmowego, a nawet biegunkach. Zawarte w pokrzywie związki czynne obniżają poziom cukru we krwi.

Z tego powodu mogą być używane jako leki uzupełniające działanie leków przeciwcukrzycowych, szczególnie u dorosłych chorych na cukrzycę. Przy długim stosowaniu pozwala niekiedy na zmniejszenie dawek leków przeciwcukrzycowych, ale wszelkie decyzje muszą być uzgodnione uprzednio z lekarzem. Związki czynne pokrzywy zapobiegają nadmierne­mu poceniu się. Pokrzywa może być cennym źródłem związków żelaza w stanach jego niedoboru. Dlatego jest zalecana u krwiodawców, po wyniszczających chorobach, krwotokach oraz dla obficie miesiączkujących kobiet.

Pokrzywa działa też korzystne na skórę i włosy zmniejszając łupież i łojotok. Ponadto wyciągi z liści i korzeni wzmacniają odporność organizmu przeciwko infekcjom wirusowym. Warto pamiętać, że wyciągi z korzeni zapobiegają przerostowi prostaty.

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *