Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 14 marca 2024

Ochronny mlody jeczmienJednym z tych układów narządów, w których młody jęczmień wywiera najsilniejsze pozytywne działanie, jest układ pokarmowy. Mimo że działają tutaj dość powszechnie znane i niezbyt skomplikowane mechanizmy, wciąż ich znaczenie jest niedoceniane. Zamiast więc przyjmować syntetyczne probiotyki i suplementy, warto zainteresować się trawą jęczmienną?

Młody jęczmień a procesy przeciwutleniające

Procesy trawienne nigdy nie przebiegają idealnie. Rozkładowi substancji odżywczych na składowe, a więc wielocukrów na cukry proste, białek na aminokwasy itd., zawsze towarzyszy wydzielenie pewnej ilości produktów ubocznych, często klasyfikowanych jako wysoce reaktywne. Powstaje też w tych procesach pewna ilość wolnych rodników, których cechą charakterystyczna jest to, że do chwili unieczynnienia mogą one brać udział w reakcjach łańcuchowych, w których powstaje jeszcze większa ilość podobnie szkodliwych substancji.

Młody jęczmień zawiera całe mnóstwo przeciwutleniaczy. Jest to dla młodego ziarna naturalny sposób obronny – procesy chemiczne w kiełkujących nasionach następują z prędkością wielokrotnie większą niż w organizmie ludzkim, więc ewolucja musiała wyposażyć rośliny w system ochronny, który będzie zapobiegał uszkodzeniu ważnych życiowo tkanek. Z tego systemu mogą korzystać nie tylko rośliny, ale i my, pijąc sok z młodego jęczmienia.

Co więcej, zawarte w trawie jęczmiennej substancje enzymatyczne pomagają w procesach trawienia, a także mogą same stanowić źródło ważnych substancji odżywczych, w szczególności aminokwasów. Wprawdzie ich znaczenie w diecie na tej pozycji nie jest duże, ale w niektórych przypadkach warto się nim zainteresować.

Zobacz również: Trawa jęczmienna – zalety i właściwości zdrowotne.

Błonnik w jęczmieniu

Jako że młody jęczmień to przecież roślina, niezależnie od formy, w jakiej jest przyjmowany, dostarcza pewnej ilości błonnika. Błonnik to tak naprawdę dość złożona mieszanina substancji chemicznych, w sporej mierze wielocukrów, które mają wielotorowe działanie. Po pierwsze bezpośrednio pobudza on prace jelit, a więc młody jęczmień będzie przeciwdziałał zaparciom i wzdęciom, będzie także osłabiał przyswajanie niektórych związków, na przykład tłuszczów, ponieważ po prostu skróci czas, jaki organizm będzie miał na wchłonięcie poszczególnych cząsteczek.

W praktyce jednak często ważniejsze jest inne działanie młodego jęczmienia i zawartego w nim błonnika. Mimo że ludzki układ pokarmowy nie jest w stanie rozłożyć tej substancji, mogą zrobić to niektóre szczepy bakterii jelitowych. Młody jęczmień jest więc naturalną pożywką dla bakterii jelitowych, stąd też będzie sprzyjał utrzymaniu właściwej równowagi mikrobiologicznej i przeciwdziałał infekcjom bakteryjnym i wirusowym (choć pośrednio, przez umacnianie naturalnej mikroflory).

Młody jęczmień pobudza wchłanianie

Dla niektórych substancji organizm wytworzył specyficzny rodzaj transporterów odpowiedzialnych za ich wchłanianie. Chodzi w nim o to, że w celu wchłonięcia pewnej substancji do komórki, z jej wnętrza trzeba usunąć inną. Młody jęczmień jest bardzo bogatym źródłem wielu ważnych życiowo pierwiastków, między innymi magnezu, wapnia i fosforu. Niektóre z tych pierwiastków są ważnymi elementami wspomnianych pomp transportowych. W efekcie organizm może w autonomiczny sposób wyrównać poziomy tych substancji, które występują w niedoborze.

Krytyka jęczmienia

Warto w tym artykule poświęcić ustęp krytyce, jaką skierowali niektórzy producenci suplementów na młody jęczmień, twierdząc, że może on prowadzić do biegunek. Taki efekt rzeczywiście może się pojawić, natomiast ma charakter epizodyczny i przytrafia się rzadko. Jest to efekt działania błonnika i podobnie może skończyć się nawet zjedzenie jabłka, które też zawiera go sporo. Błonnik działa w układzie pokarmowym niczym szczotka do czyszczenia jelit. Tego rodzaju problemy, tym bardziej że ustępują po dniu lub dwóch, nie stanowią więc same w sobie przeciwwskazania.

Sporo głosów krytycznych pojawiło się także wobec znaczenia substancji mineralnych działających już w świetle jelita. Zamiast walczyć z tym (błędnym) poglądem, jakoby jęczmień był zbyt ubogim źródłem magnezu czy wapnia, warto przeciwstawić temu inny argument. Substancje znajdujące się w jęczmieniu działają jako dodatkowa ochrona błony śluzowej żołądka, utrudniając osiedlanie się bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialnych za powstawanie wrzodów. Nawet więc, jeśli przecenimy działanie młodego jęczmienia w jelitach, co zresztą nie wydaje się prawdopodobne, to sam fakt, że trawa jęczmienna chroni żołądek, będzie nadal wystarczającym argumentem „za”.

Podsumowanie

Młody jęczmień chroni przede wszystkim żołądek i jelito cienkie. W tych dwóch organach jego znaczenie jest z pewnością największe, ale nie ogranicza się tylko do tych odcinków. Wiele będzie zależało przy tym od formy jęczmienia. Czy będzie to suszony sok, czy roztworzona w wodzie zmielona trawa jęczmienna, o czym pisaliśmy jakiś czas temu. Niemniej jednak nie ulega najmniejszej wątpliwości, że warto rozważyć włączenie młodego jęczmienia do diety choćby jako źródła substancji ochronnych dla ścian przewodu pokarmowego i naturalnej pożywki dla mikroflory jelitowej.

Polecane produkty

Bio Młody jęczmień - sproszkowany sok - 100% naturalny
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Kompleks polisacharydowy jagód Goji jako element fitoterapii – przegląd literatury, Postępy Fitoterapii, 4/2014.
  2. Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
  3. Marosz A., Owoce jagody goji (Lycium barbarum i Lycium chinense) – nowe możliwości dla ogrodnictwa czy zagrożenie dla konsumentów?, Annales Horticulturae, 1/2017.
  4. Wirkijowska A., Rzedzicki Z., Sobota A., Sykut-Domańska E., Zarzycki P. Bartoszek K., Kuzawińska E., Jęczmień w żywieniu człowieka, Polish Journal of Agronomy, 25/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami