Wpisy

Ocet lawendowy - przepis i zastosowanie

Ocet lawendowy - przepis i zastosowanie

/
Ocet lawendowy choć brzmi dziwnie, znalazł równie szerokie zastosowanie co olejek lawendowy czy inne produkty pozyskiwane z lawendy. Do czego jest wykorzystywany oraz jak samodzielnie go wykonać? Oto odpowiedź.
Lawenda - roślina o leczniczym działaniu

Lawenda - roślina o leczniczym działaniu

/
Lawenda stanowi jeden z głównych produktów roślinnych w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Nie bez powodu. Posiada ona bowiem szeroki zakres właściwości i działa leczniczo. Działanie lawendy można również wykorzystać jako doskonały czynnik uprzyjemniający czas w gabinecie kosmetycznym lub spa rozpylając jej aromat w powietrzu. Jakie jeszcze działanie wykazuje i do jakich celów można wykorzystać tę roślinę?
Olejek lawendowy - właściwosci

Olejek lawendowy - właściwości

/
Olejek lawendowy wytwarzany jest z kwiatów lawendy, głównie metodą destylacji z parą wodną. Korzyści zdrowotne wynikające z jego używania to między innymi zdolność do eliminowania napięcia nerwowego oraz łagodzenia zaburzeń oddychania. Olejek lawendowy wpływa również na zmiany skórne, oparzenia czy otarcia, leczenie przeziębień i zapaleń dróg oddechowych.